SVI SU SE OKRENULI PROTIV KURTIJA, ČAK I ZAPADNI MEDIJI: Pusti Srbe na severu da vode svoje poslove!

oštro

SVI SU SE OKRENULI PROTIV KURTIJA, ČAK I ZAPADNI MEDIJI: Pusti Srbe na severu da vode svoje poslove!

Politika -

U jeku tenzija koje su sve veće na severu KiM, premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, napada medije koji izveštavaju o krizi, prenosi američki portal Brunsvik Njuz.

Sa portala, takođe, navode da je Kurti glavni krivac za krizu sa severu KiM, jer je postavio gradonačelnike albansog porekla na rukovodeće pozicije u četiri srpske opštine. Srbi su bojkotovali izbore, a došlo je do nemira i blokada puteva. Zato je NATO povećao svoje prisustvo u tom području.

Podsećaju i na osude na Kurtijev račun koje su stigle od francuskog predsednika Emanuela Makrona, američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, kao i bivšeg američkog predsednika Bila Klintona.

- I u poslednjem pokušaju da smiri olujne vode, bivši predsednik Bil Klinton, koji je u velikoj meri zaslužan za okončanje rata na Kosovu pre skoro 25 godina, ponovo je otputovao na Balkan u nadi da će uspostaviti red. Njihove zajedničke brige i etnički srpski otpor do sada nisu razuverili premijera Kurtija. Umesto toga, Kurti je koristio državne institucije da pokuša da cilja na medije koji izveštavaju o krizi - piše Brunsvik Njuz.

Bil Klinton
foto: Beta AP Alastair Grant

Američki portal je upozorio i na postojanje medijske cenzure od strane privremenih prištinskih institucija, podsetivši na slučaj televizije Kljan Kosova, koja je ugašena nakon što su, navodno, kosovske gradove nazvali srpskim.

Ta odluka je okarakterisana kao zastrašivanje.

- Kurtijev tvrdi stav samo je pojačao otpor srpskog stanovništva i razbesneo srpsku vladu. U međuvremenu, Evropska unija je uvela sankcije Kosovu, uključujući zaustavljanje velikog dela ekonomske pomoći i zapretila novim merama ako Kurti ne odustane - piše u tekstu.

Američki portal poziva na mir i deeskalaciju.

- Tek kada Kurti odustane od ovog jasno političkog napada na Kljan Kosova i Artmotion - od gušenja slobode govora u svojoj zemlji — i dozvoli etničkim Srbima na severu da vode svoje lokalne poslove, ova kriza će biti okončana - zaključili su.

Kurir.rs/Brunsvik Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track