"SASTANAK SA STOLTENBERGOM POKAZAO DA KURTIJEV JURIŠ NE DAJE REZULTATE!" Obradović: Srbi treba da budu uzdržani i da slede Beograd
Foto: Kurir Televizija, Kosovoonline, EPA Toms Kalnins

kosovo i metoHija

"SASTANAK SA STOLTENBERGOM POKAZAO DA KURTIJEV JURIŠ NE DAJE REZULTATE!" Obradović: Srbi treba da budu uzdržani i da slede Beograd

Politika -

Režim Aljbina Kurtija umesto deeskalacije nastavio je sa eskalacijom i daljim pritiscima na srpski narod na severu Kosmeta, poručuju iz Srpske liste.

Samo dan nakon pregovora u Briselu u severnoj Kosovskoj Mitrovici odlukom Kurtijevog nelegalnog i nelegitimnog gradonačelnika zabranjena je gradnja stanova za socijalno ugrožene porodice u ovom gradu kao i škole za decu iz ugroženih kategorija. Srpska lista ističe da i ova odluka ima sa cilj podizanje tenzija i ugrožavanje mira.

Na ovu temu u emisiji redakcija na Kuiri televiziji govorio je Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Sva odgovornost je na Kurtiju. Problem je što iz međunarodne zajednice nastpaju kao da smo mi jednake strane koje pristupaju normalizaciji odnosa. To je ono što otežava čitav okvir za pregovore, jer imate s jedne strane Srbiju, međunarodno priznatu državu, i tzv. Kosovo koje priznaju ovi najači na svetu, ali ga Srbija ne priznaje. I vi sada treba da trpite kršenje zakona i poigravanje sa bezbednošću kada oni izvedu antisrpsku akciju koju nazivau antiterorističkom. Sve to stvara jedan presek sila na prostoru severa Kosova koji deluje poprilično neizdržljivo - ocenio je Obradović.

Istakao je da pritisak međunarodne zajednica ne Kurtija, iako postoji nije dovoljno oštar.

- Imate pritisak međunarodne zajednicie, ali ne dovoljno oštar. Meni ovo sve deluje kao Kurtijev zalet koji je trajao što je duže mogao. Da je uspeo da izazove sukob NATO-a i Srbije, što je bio glavni cilj, to bi značilo ekonomsko ubistvo Srbije. Mi ne bismo mogli da se oporavimo u 21. veku da je jedan metak opalio. Ali naše rukovodstvo ima očigledno dobru stratešku postavku kako pristupa tim jako složenim paralelnim događajima - rejao je Obradović i dodao:

- Upravo nakon ovog sastanka sa Stoltenbergom, mi vidimo da ta Kurtijeva strategija da na juriš izazove nevolje i da odstupi kada oseti ugroženost po sebe ne daje rezultate. Ja mislim da je on već počeo da odstupa i da narod koji je dole treba da bude uzdržan i da sledi politiku Beograda.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:53

KOSOVO I METOHIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track