RODITELJI SASTAVILI JAVNU MOLBU ZA UKIDANJE ANKETNOG ODBORA: Advokatica Dobričanin Nikodijević pročitala otvoreno pismo roditelja!
Foto: Petar Aleksić

kraj anketnog odbora?

RODITELJI SASTAVILI JAVNU MOLBU ZA UKIDANJE ANKETNOG ODBORA: Advokatica Dobričanin Nikodijević pročitala otvoreno pismo roditelja!

Politika -

Advokatica Zora Dobričanin Nikodijević je govorila o zahtevu roditelja ranjene i ubijene dece u tragediji koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" da se ukine Anketni odbor.

- Mi smo za vikend saznali da je formiran Anketni odbor koji će se baviti slučajevima u OŠ "Vladislav Ribnikar" kao i slučajem iz Mladenovca. To je uznemirilo i nas advokate i porodice jer bi se laici bavili ovim slučajem i ugrozili bi dokaze i svedočenja tako da ne bi bili upotrebljivi - rekla je Dobričanin Nikodijević.

Kaže da se istina utvrđuje na sudu, a ne u Narodnoj Skupštini.

- Istina se utvrđuje u sudu, a ne u Skupštini. Nije neko kriv ako se to utvrdi u Skupštini, već u sudu. U ovom trenutku smo 24 sata u kontaktu sa organima gonjenja, i sve što nam padne na pamet da se ispita predložimo, i oni stvarno izlaze u susret - dodala je.

Pročitala je i zvanični zahtev roditelja.

- Svi mi ponomoćnici i porodice smatramo da rad Anketnog odbora može da ugrozi istragu i ceo postupak. Mi smo pripremili jedan tekst koji ćemo predati institucijama, tačnije molbu predsedniku Aleksandru Vučiću i mnogim nadležnim koji prenosim u celosti:

"Poštovani,

Narodna Skupština je obrazovala Anketni odbor koji je oformljen radi utvrđivanja propusta i odgovornosti lica koji su doveli do stravičnih masakra. Punomoćnici porodica stradale i povređene dece, kao i sami članovi porodica, nisu saglasni sa radom Anketnog odbora, među nama postoji bojazan da postojanje Anketnog odbora bi mogao da ugrozi istragu, jer bi dokazi mogli da izađu u javnost pre završetka suđenja. Tačnije, mogli bi da budu ispitivani svedoci, kao i da isplivaju dokazi pre završetka suđenja. Iako je inicijativa radi utvrđivanja propusta, kao i utvrđivanja odgovornosti lica koji su doveli do tragičnih ubistava, podržana od strane porodica, u ovom trenutku rad Anketnog odbora bi bio kontraproduktivan u ovom trenutku. Tužilaštvo aktivno provodi sve mere i postupke koji su potrebni u ovom slučaju. Nepotrebno i štetno mešanje Anketnog odbora bi moglo da ugozi istragu.

Članovi porodica mole Skupštinu da zaustave rad Anketnog odbora, dok se ne završi postupak pred sudom. Takođa, apelujemo na Vladu Republike Srbije i sve ministre da izdaju saopštenja i preduzmu radnje koje će zaštiti radnje suda, kao i postupku, i na taj način ne ugroze dokazi.

U ime naše ubijene dece, pozivamo Vas da uložite našu molbu - pročitala je.

Kurir.rs

Kurir.rs/Informer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track