PREDSEDNIK U BANJALUCI: Srbija u potpunosti poštuje Dejton a kad je reč o sankcijama SAD, ponašaćemo se kao da one ne postoje!
Foto: screenshot Pink tv

doček u banjaluci

PREDSEDNIK U BANJALUCI: Srbija u potpunosti poštuje Dejton a kad je reč o sankcijama SAD, ponašaćemo se kao da one ne postoje!

Politika -

Predsednik je naglasio da američke sankcije rukovodstvu Srpske Srbija smatra "neprimerenim i nezasluženim", te da su oni pod sankcijama dobrodošli

BANJALUKA - Nakon Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske i potpisivanja Sporazuma o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama - jedan u Gradini, drugi u Beogradu, predsednici Vučić i Dodik obraćaju se medijima.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik svečano je dočekao predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Dodik se u svom obraćanju dotakao jutrošnje posete Petrovačkoj cesti ali i svemu što se danas dešavalo u Banjaluci. On je govorio o mestu Srpske kad je reč o Dejtonskom sporazumu, ali i pritiscima koje srpski entitet.

Obraćanje predsednika Srbije: Kad je reč o sankcijama SAD, ponašaćemo se kao da one ne postoje!

Pošto se zahvalio na srdačnom dočeku, predsednik Srbije je naglasio da Srbija u poptunosti poštuje Povelju UN ali i Dejtonski sporazum koji počiva na principu tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

1 / 7 Foto: screenshot Pink tv

Predsednik je to dvaput ponovio, podsetivši i na glasanje u Savetu Evrope kad se BiH nije ponašala prema tim principima i nije glasala u skladu sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije kako to Srbija čini kad je reč o BiH i poštovanju Dejtonskog sporazuma.

Predsednik Srbije se kao i Dodik osvrnuo na sankcije najmoćnije zemlje sveta prema predsedniku Srpske, dok je Vučić podsetio i na tešku situaciju na severu Kosmeta i sankcije Srbima koji tamo žive.

- Kad je reč o sankcijama, zvaničan stav Republike Srbije jeste sledeći: Kad je reč o sankcijama SAD, ponašaćemo se kao da sankcije ne postoje - rekao je Vučić obrazloživši da su svi iz Srpske koji su pod teretom tim sankcija dobrodošli u Srbiju i da neće biti nikakvih blokada na Drini kao što je to nekad bilo.

Vučić je dodao da to svom narodu ne možemo učiniti. Osvrnuo se i na inicijativu Otvoreni Balkan od koje nikada nećemo odustati jer "smatramo da to donosi samo prosperitet čitavom regionu".

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

Predsednik Vučić je naglasio da američke sankcije rukovodstvu Republike Srpske (RS) Srbija smatra "neprimerenim i nezasluženim" i da će se prema sankcionisanim osobama odnositi kao da te sankcije ne postoje.

Vučić je posle sastanka Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske (RS) u Banjaluci izjavio da Srbija smatra da politika sankcija uvek proizvodi pogrešne posledice.

"Bez obzira što smo brojčano mali narod, posebno u poređenju sa SAD, mi nemamo izbora i ni na koji način se nećemo saglasiti sa onima koji su uvodili sankcije protiv naših ljudi. To je za nas jedina moguća odluka, pravična i časna", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Ocenio je da "nema sumnje" da će Srbija zbog takvog stava snositi indirektne posledice. "Kod nas su sve osobe pod američkim sankcija dobrodošle", rekao je Vučić.

Naglasio je i da je Srbija uvek za konstruktivnu saradnju i da bi voleo da se u Sarajevu inicijative iz Beograda ne dočekuju neprijateljski jer Beograd one iz Sarajeva tako ne dočekuju o čemu svedoči i dozvola data još pre dve godine da se u Novom Pazaru ili gdegod drugde otvori konzulat BiH. Vučić je pozdravio odluku Željke Cvijanović i Željka Komšića da Srbija otvori konzulat u Bijeljini.

Predsednik se osvrnuo i na trgovinsku razmenu sa BiH, koja je veliki trgovinski partner Srbije izrazivši nadu da će ona dostići i tri milijarde, a da je sada 2,3 milijarde.

O "srpskom svetu i srpskom carstvu"?!

Vučić se osvrnuo i napise hrvatskih medija da "Vučić opet preti" i napise nemačkih da sanja o "srpskom svetu i srpskom carstvu", te rekao da to nije tačno jer nikada u životu nije upotrebio sintagmu "srpski svet" a pošto ni u rečima ni u delima takvo ponašanje ne mogu da mu prtonađu i pripišu, sad su rešili da mu ulaze i u snove pa pričaju šta on to navodno sanja.

Potpisan Memorandum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić potpisali su Sporazum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, i to u Donjoj Gradini i Beogradu.

Dokument je potpisan u prisustvu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U Memorandumu je izražena opredeljenost da u cilju sećanja i negovanja kulture na žrtve ustaškog genocida (pod okriljem nacističke NDH), čiji vrhunac predstavlja sistem koncentracionih logora Jasenovac, budu izgrađena dva memorijalna centra i to: u Donjoj Gradini, kao mjestu stradanja na kojem su vršene egzekucije, mučenja i zlostavljanja i u Beogradu, kao glavnom gradu Republike Srbije. Potpisnici Memoranduma se obavezuju da će obezbediti uslove da se centri izgrade u skladu sa najvišim standardima i da budu dostojni sjećanja na žrtve Jasenovca, navodi se u saopštenju.

Takođe, potpisnici memoranduma su saglasni da će spomenik u Donjoj Gradini i spomenik u Beogradu biti istog izgleda.

Ispred zgrade Vlade Srpske postavljena je počasna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track