ANALITIČARI NEMAJU DILEMU: Kurtiju beda draža od deeskalacije na severu Kosova!
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia, AP Olivier Matthys

TVRDOGLAV

ANALITIČARI NEMAJU DILEMU: Kurtiju beda draža od deeskalacije na severu Kosova!

Politika -

Iako su uslovi za normalan život građana na Kosovu pogoršani usled sankcija uvedenih prištinskim vlastima i usporenog ekonomskog razvoja, ne opada podrška kosovskom premijeru, koji vodi politiku zastrašivanja Srba

Srpskoj robi je skoro puna dva meseca zabranjen uvoz na KiM, a po svemu sudeći, tako će i ostati uprkos reagovanju SAD, koje traže da se stanje normalizuje po tom pitanju. Istovremeno, Međunarodni monetarni fond ocenjuje da će kaznene mere SAD i EU usporiti ekonomski razvoj Kosova, a analitičari ocenjuju da se pomak u dijalogu ne nazire. No, i pored svega, čini se da podrška kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju ne opada drastično, uprkos pogoršanju uslova za život jer, ističu sagovornici Kurira, Albanci više od svega pozdravljaju Kurtijevu naoštrenu politiku protiv Srba.

Naime, zabrana uvoza srpskih proizvoda na Kosovo biće 14. avgusta na snazi puna dva meseca, zbog čega je reagovao portparol Ambasade SAD u Prištini, koji je za Kosovo onlajn poručio da treba da se preduzmu akcije "koje dalje promovišu slobodan protok robe preko granica, a ne akcije koje ga ometaju".

MMF skeptičan

MMF, Međunarodni monetarni fond
foto: Profimedia/ Frank Vetere / Alamy

I MMF je u svom izveštaju dao nepovoljnu prognozu za Kosovo.

- Nedavni događaji u četiri severne opštine doveli su do privremenih i reverzibilnih mera nekih tradicionalnih donatora i partnera koje ograničavaju novu ekonomsku i finansijsku saradnju. Te mere bi mogle da postanu prepreka za direktne strane investicije i ekonomski razvoj uopšteno ako se održe duže - naveo je Gabrijel di Bela, koji je predvodio delegaciju MMF tokom posete Prištini.

Ipak, nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović ne veruje da će sve ovo da se previše negativno odrazi na podršku albanske javnosti Kurtiju.

Vladislav Jovanović, Ljuban Karan, Usijanje dana
foto: Kurir

- Može do toga doći, ali ne mora da znači da će se desiti jer je albanska javnost tako naoštrena protiv Srba, posebno sada kada Kurti dobija aplauze za oštar stav prema Srbima. Čak i ova loša ocena MMF je više još jedno zatezanje šrafa od strane Amerike ne bi li se Kurti disciplinovao da izvršava zadatke koji se od njega traže, da neprekidno provocira Srbiju i Srbe na Kosovu jer je to deo politike Zapada kako bi nas pritisli da priznamo nezavisnost. Ali ne sme Kurti da ide predaleko i izazove, recimo, rat jer Amerika ne želi sukob sa Srbijom - kaže Jovanović za Kurir.

Bivši šef srpske diplomatije veruje i da neće uskoro doći do ukidanja embarga za srpsku robu.

- I to će biti deo istog paketa kada se budu rešavale i druge stvari - zaključio je sagovornik Kurira.

Uslovi za deeskalaciju

I karijerni diplomata Zoran Milivojević nije optimista po pitanju eventualnog nastavka dijaloga Beograda i Prištine od septembra ukoliko, kako je istakao, ne dođe do deeskalacije.

Zoran Milivojević
foto: Kurir TV

- Neophodna je deeskalacija i to je potrebno da se učini na pravi način, da se isposluje ono što čini suštinu deeskalacije, a to je odstranjivanje svih ovih policijskih, parapolicijskih, ROSU snaga, stavljanje po strani ovih nelegitimnih predsednika opština, stvaranje uslova za miran život, prestanak represije i formiranje ZSO. Bez toga nije moguće da govorimo o deeskalaciji, o uslovima za nastavak dijaloga - rekao je Milivojević.

Komentarišući to što su parlamentarci iz SAD, Velike Britanije i ključnih zemalja EU u pismu specijalnim izaslanicima naveli da su zabrinuti zbog aktuelne politike u kosovskoj krizi, kao i da je previše popustljiv stav posrednika u dijalogu prema Srbiji, Milivojević je ukazao da to pismo ima više aspekata, a da je prvi da predstavlja nastavak pritiska na Srbiju.

- Takođe, sada je potpuno ogoljeno da Kurti ima podršku spolja, i to sad više nije nikakva tajna i ne mora da bude ni predmet ni političkih procena ni spekulacija - zaključio je Milivojević.

Bivši ministar lokalne samouprave Gradonačelnici da dobrovoljno podnesu ostavke

Bivši ministar lokalne samouprave Sadri Ferat rekao je da bi aktuelni gradonačelnici u četiri opštine s većinskim srpskim stanovništvom trebalo dobrovoljno da podnesu ostavke, prenosi Kljan Kosova. Ferati smatra da bi se tako brže došlo do smirivanja situacije i deeskalacije.

- Mislim da postoji bolja opcija od peticije, a to je saradnja centralnih institucija s gradonačelnicima. Iako nemaju jak legitimitet, oni su legalni, jer su izabrani po svim zakonskim procedurama. Dakle, centralne institucije moraju da uvere gradonačelnike da podnesu ostavke - rekao je Ferati.

Poziv Beriše Uvesti policijski čas dok se ne smanji nasilje

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Beke Beriša tražio je da se uvede policijski čas dok se, kako kaže, situacija s povećanim nasiljem ne stabilizuje. On je na Fejsbuku naveo da su porast nasilja i svakodnevne pucnjave i ubistva zabrinuli građane.

- Pre nego što nađemo krivca i progovorimo o pojavi ili manama neefikasnosti bezbednosnog sistema, reda i pravde u našoj zemlji, pozivam direktora policije da donese konkretan plan i preduzme odgovarajuće radnje da se ova situacija stabilizuje. Uvesti policijski čas - naglasio je Beriša.

Na Kosovu su poslednjih dana u tri odvojene pucnjave u Prištini, Klini i Srbici ubijene tri osobe, a povređeno je još 17 ljudi, a prethodnih dana čule su se kritike da je povećano nasilje u ostatku teritorije Kosova jer je gotovo sva policija poslata na sever s namerom da se tako zastraše Srbi.

I. Žigić/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track