"OVE DVE TEME SU BILE DOMINANTNE NA SASTANKU U ATINI" Drecun nema dilemu: Sukob u Ukrajini je samo povod za TOTALNI UŽAS (VIDEO)
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"OVE DVE TEME SU BILE DOMINANTNE NA SASTANKU U ATINI" Drecun nema dilemu: Sukob u Ukrajini je samo povod za TOTALNI UŽAS (VIDEO)

Politika -

Proces izbora na severu KiM biće utvrđen narednih dana, rekao je takozvani ministar lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Eljbert Krasnići.

On je dodao da će do kraja meseca biti spremno uputstvo koje omogućava podnošenje peticije za smenu gradonačelnika.

To znači da je počela i priprema procedura koje bi omogućile smenu gradonačelnika u opštinama na severu i pripremu za vanredne izbore u tim opštinama. Predviđeno je da sve bude završeno do 1. septembra.

NEFORMALNA VEČERA

Aleksandar Vučić, Vladimir Zelenskij
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Sa druge strane, na neformalnoj večeri lidera Zapadnog Balkana i evropskih zvaničnika u Atini, a na kojoj je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, usaglašena je Deklaracija kojom se daje podrška Ukrajini i njenom predsedniku Volodimiru Zelenskom, ali se i ističe da je važno da se zaokruži vizija EU u čijem bi sastavu bili Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija.

Kako se navodi,u završnoj Deklaraciji, okupljeni je trebalo da se usaglase i o pozivu na uvođenje sankcija protiv Rusije,medjutim prema navodima pojedinih proruskih medija,na protivljenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića,takva odredba nije usvojena.

Gost jutarnjeg programa Kurir televizije je predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

Prvo je spomenuo interesantnu stvar koju je primetio kada je u pitanju gornjepomenuti sastanak:

- Interesantno je da niko iz Albanije nije prisustvovao. Mada, Albanija nije članica EU, a ima aspiracije da postane. Ako pričamo o viziji ili perspektivi država iz ovog regiona da postanu članice EU, interesnanto je da su pozvali tzv. premijera nekakve nepostojeće države, a ne pozivate nikoga iz Albanije.

Potom je rekao koje su glavne poruke sa ovog sastanka.

01:06

OVE DVE TEME SU BILE DOMINANTNE NA SASTANKU U ATINI Drecun nema dilemu: Sukob u Ukrajini je samo povod za TOTALNI UŽAS

- Nemamo mnogo informacija, ali čini se da je ovaj sastanak sastavni deo užasno jakog geopolitičkog sukoba na relaciji Rusija i Zapad, ali i šire od toga, sukob u Ukrajini je samo povod za eskaliranje geopolitičkog sukoba. Mislim da su dve teme bile dominantne. Jedna je da se strašno osudi agresija Rusije i da se pokuša da Srbija prihvati Deklaraciju kojom bi pozvala na uvođenje sankcija. Izostavljanje Mađarske na sastanku pokazuje da je organizatorima jasno da Mađarska ne bi prihvatila bilo koju priču koja je uperena protiv Ruske Federacije - rekao je Drecun, pa nastavio:

- Mađarska iako je priznala lažnu državu Kosovo, sada pruža snažnu podršku Srbiji u nastojanjima da se problem reši na miran način postizanjem nekog dogovora. Nemam dilemu, vezano za prisustvo Zelenskog, ključan cilj je bio da se ceo Zapadni Balkan uveže u priču protiv Rusije.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:53

KNIN SE VIŠE NE SME BRANITI Vesna Pešić kod Basare: Milošević je izbeglice mobilisao za Erdut, a ostalima hteo na naseli Kosovo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track