PROTEST SRBA U LEPOSAVIĆU: Podrška za uhapšenog Nebojšu Virijevića!
Foto: Printscreen/Kosovo-online

na ulicama

PROTEST SRBA U LEPOSAVIĆU: Podrška za uhapšenog Nebojšu Virijevića!

Politika -

Jutros je ispred zgrade opštine Leposavić održan protest u znak podrške nedavno uhapšenom Nebojši Virijeviću, na kome su se okupili zaposleni u predškolskoj ustanovi "Veselo detinjstvo" iz Leška, njegova porodica i veliki broj građana.

Kako je navedeno, protest je usmeren i protiv pokušaja nelegalnog ulaska novih radnika u opštinsku gradu, zbog čega je i Virijević i uhapšen, nakon jednog od ranijih protesta. Kolege i članovi porodice su nosili transparente sa natpisima "Vratite nam slobodu, da deca žive u miru", "Sloboda za Nebojšu", "Zašto baš Nebojša?".

Leposavić, protest, Protest Srba u Leposaviću
foto: Printscreen/Kosovo-online

Okupljeni su u znak protesta okačili na svoje grudi nacrtane mete, a čule su se i pištaljke. Nakon toga prisutni su svoja usta prelepili trakom. Na taj način su, kako kažu, hteli da iskažu negodovanje zobg uskraćivanja prava govora, slobode, ali i da pošalju poruku da svako od njih sutra može biti meta za hapšenje.

Sin unapšenog Nebojše, Miloš Virijević rekao je da je njegov otac samo želeo da ukaže kakva represija se vrši nad srpskim stanovništvom.

Leposavić, protest, Protest Srba u Leposaviću
foto: Printscreen/Kosovo-online

- Danas smo ovde kako bi izrazili protest, zbog mog oca Nebojše koji nevin leži u zatvoru, a koji je priveden pre sedam dana. On je svakog dana bio ovde u protekla tri meseca. Došao je kao i svakoga dana, kako bi izrazio nezadovoljstvo zbog napete situacije i represije nad srpskim stanovništvom, da podrži svoje kolege koje su takođe podržavale i njega. Na žalost desilo se da je prijavljen od strane pripadnika srpske nacionalnosti na verbalnoj osnovi, za šta je sa pravnog aspekta nemoguće da mu bude određen pritvor, ali nažalost, tako je kako jeste. Politički montiran proces i niko nije kriv, dok se ne utvrdi da je Srbin. Ne znam šta bih rekao više? Cela porodica je potresena. Mi ćemo se boriti zbog njega, a on treba da izdrži zbog nas. Imamo saznanja od advokata da je dobro i možemo da ga posetimo jednom nedeljno. Porodica ga je posetila u ponedeljak u Mitrovici je i nadam se da će da bude dobro - rekao je Miloš Virijević.

Direktor Predškolske ustanove "Veselo detinjstvo" Olja Jasnić istakla je tokom skupa da će građani, što je veći pritisak na njih, još jače biti ujedinjeni i istrajni.

- Ovde smo okupili danas da iskažemo nezadovoljstvo povodom hapšenja našeg kolege Nebojše Virijevića. Svi smo mi svesni da je njegovo hapšenje politički motivisano, da se zaplaši ovaj narod koji ovde mirno protestuje već 90 dana, zbog uzurpacija naše zgrade opštine koja je potrebna celokupnom stanovništvu Leposavića i svim institucijama koje postoje u ovoj našoj opštini. Mi smo tu svakoga dana i bićemo i dalje sve dok gospoda koja su nam uzurpirala opštinu, istu ne napuste. Možemo da im poručimo da mnogo greše, da smo zbog ovoga što rade mi još više ujedinjeni i istrajaćemo u borbi za osnovna ljudska prva koja garantuje Konvencija Ujedinjenih nacija za sve ljude na ovoj planeti, bez obzira na veru i naciju - poručila je Jasnić.

Virijević je uhapšen 18. avgusta, dva dana nakon što je sa svojim sugrađanima protestovao zbog pokušaja zamenika ministra za zajednice i povratak Radojice Radomirovića, kome je navodno pretio, da uđe u opštinsku zgradu. Dan nakon što je uhapšen Osnovni sud u Prištini odredio mu je pritvor do 30 dana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track