JASNA OCENA STRUČNJAKA: Važno je da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija čuje i srpski glas!
Foto: EPA

odgovorno

JASNA OCENA STRUČNJAKA: Važno je da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija čuje i srpski glas!

Politika -

Vanredna sednica bi bila značajna jer bi podsetila sve odgovorne faktore da Srbija ostaje nepokolebljivo privržena međunarodnom pravu, Rezoluciji 1244 i nezamenljivoj ulozi Saveta bezbednosti, kažu sagovornici Kurira

Održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje će Srbija zahtevati u narednom periodu, od izuzetne je važnosti za našu državu i srpski narod na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da može da doprinese prekidu eskalacije situacije na severu KiM, ocena je sagovornika Kurira. Zahtev za održavanje te sednice najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukazujući da Srbija čeka najpovoljniji momenat za tako nešto, a po svemu sudeći pre oktobra. Stručnjaci su saglasni da je ovo odličan potez.

Učvrstiti kredibiltet

- Inicijativa za sazivanje vanredne sednice povodom zabrinjavajuće eskalacije tenzija u pokrajini KiM logična je, odgovorna i veoma značajna. Pre svega, njom se zahteva smanjenje dramatičnog zaoštravanja pritisaka, pretnji i svakodnevnih napada na predstavnike srpskog naroda na Kosovu koji su usmereni na okončanje etničkog čišćenja Srba s tog vekovnog prostora Srbije - ističe nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović.

Živadin Jovanović
foto: Nemanja Nikolić

On dodaje da je veoma značajno i da se na taj način podsete svi odgovorni faktori da Srbija ostaje nepokolebljivo privržena međunarodnom pravu, Rezoluciji 1244 i nezamenljivoj ulozi Saveta bezbednosti, koji je, kaže Jovanović, jedini ovlašćen za obezbeđenje mirnog, pravednog, uravnoteženog i održivog rešenja na KiM.

- Bitno je, takođe, da Srbija učvrsti svoj kredibilitet na međunarodnom planu kao država koja teži principijelnom, mirnom i održivom rešenju na delu svoje teritorije i koja je veoma zabrinuta dužim trendom eskalacije na KiM i masovnim kršenjem osnovnih ljudskih prava srpskog stanovništva u pokrajini. Time bi Srbija reafirmisala svoj stav o značaju Rezolucije 1244 i poštovanju Saveta bezbednosti kao najvišeg svetskog organa za pitanja mira i bezbednosti. Verujem da bi takva sednica doprinela prekidu eskalacije i da bi lokalne i međunarodne faktore opomenula da ne idu stranputicom i da ne traže rešenja u politici ekspanzije i primene nejednakih standarda - zaključio je Jovanović za Kurir.

Ništa nije nemoguće

Bivši diplomata Vladislav Jovanović ocenjuje da je predsednik Vučić verovatno imao u vidu da bi zahtev za sednicu trebalo da bude onda kada će predsedavati neka od članica koje su prijateljski nastrojene prema Srbiji kako zahtev Beograda ne bi bio odbijen.

Vladislav Jovanović, Ljuban Karan, Usijanje dana
foto: Kurir

- Jako je važno da se eliminiše mogućnost zadržavanja njenog održavanja, a to znači i nerešavanja problema. Jasno je da je dobro što najavljujemo takvu inicijativu, a ništa nije nemoguće. Ako mi budemo čvrsti u svom stavu, a iza nas je i Rezolucija 1244, ne treba da gubimo nadu, pogotovo imajući u vidu promene na svetskoj sceni - kazao je Jovanović za Kurir.

S druge strane, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković nije veliki optimista.

Zoran Stojiljković
foto: Kurir TV

- Održavanje te sednice može biti problematično za politički Zapad, ali imajući u vidu i nivo konfrontacije Rusije i političkog Zapada, ne verujem da bi takva sednica dala neke vidljivije rezultate - kazao je on za Kurir.

Nemanja Starović Odluka predsednika Vučića važan potez u zaštiti srpskog naroda

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović ocenio je da je odluka predsednika da zatraži sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu važan potez koji će biti koristan u daljem sprovođenju politike Srbije i zaštite interesa srpskog naroda.

- Neophodno je insistirati na sazivanju vanredne sednice u skladu s taktičkom postavkom, a opet povezano s rotacijom na mestu predsedavajućeg Saveta bezbednosti proceniti najbolji mogući momenat kako bi ta inicijativa imala šanse za uspeh. Na toj sednici je neophodno razgovarati o teškom položaju naših ljudi na Kosovu - kazao je za RTS.

Konkretna uloga SB UN Donose odluke, ne preporuke

Savet bezbednosti UN najvažnije je telo Ujedinjenih nacija, a zadužen je za održavanje mira i bezbednosti među narodima. Dok ostali organi UN daju samo preporuke vladama zemalja članica, Savet bezbednosti ima ovlašćenja da donosi odluke koje vlade zemalja članica moraju da poštuju, što piše i u Povelji UN. Odluke Saveta su poznate kao rezolucije SB. Predsedavanje Savetom bezbednosti se rotira i traje mesec dana.

Ivana Žigić/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track