ŠEFICA UNMIKA JASNA! Karolin Zijade: Pod hitno rešiti sudbine nestalih na Kosovu i Metohiji!
Foto: Beta Milos Miskov

PORUKA

ŠEFICA UNMIKA JASNA! Karolin Zijade: Pod hitno rešiti sudbine nestalih na Kosovu i Metohiji!

Politika -

Šefica Unmika Karolin Zijade pozvala je danas vlasti da ulože obnovljene napore i posvećenost u rešavanju sudbine nestalih osoba na Kosovu i Metohiji.

Zijade je pozvala vlasti da se prioritetno pozabave pitanjem nestalih osoba i da preduzmu sve neophodne mere da bi se sprovela Deklaracija o nestalim licima, o kojoj je dogovor postignut u maju u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz podršku EU.

Zijade je, u izjavi povodom obeležavanja Međunarodnog dana prisilno nestalih osoba, da rešavanje sudbine nestalih osoba može doprineti procesu izgradnje poverenja, pomirenja i održanju mira.

Karolin Zijade
foto: Beta Milos Miskov

- Nedostatak napretka u toj oblasti može potkopati tekući dijalog Beograda i Prištine - istakla je Zijade, saopštio je Unmik.

Ona je podsetila na nedavnu posetu i ključne nalaze specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija Fabijana Salviolija, koji je utvrdio da je politizacija potrage za nestalim osobama izazvala ogromnu frustraciju kod članova porodica nestalih i u organizacijama civilnog društva. Zijade je istakla da će se Unmik zalagati za rešavanje pitanja nestalih osoba bez politizacije, uz poštovanje ljudskih prava i u bliskoj saradnji sa članovima porodica nestalih i svim relevantnim akterima.

Unmik

Izveštaj Salviolija biće predstavljen tokom 54. sednice Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava od 11. septembra do 6. oktobra.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, 6.065 osoba je nestalo kao rezultat sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine. Trenutno postoji 1.617 otvorenih slučajeva nestalih osoba, od kojih je 1.355 muškaraca i 262 žene.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja