Zamrznuti konflikt odgovara Prištini, koja tiho proteruje Srbe
Foto: Foto: Twitter/@JosepBorrellF

krah dijaloga

Zamrznuti konflikt odgovara Prištini, koja tiho proteruje Srbe

Politika -

Ne treba očekivati da će se situacija rešiti sve dok je Aljbin Kurti na čelu privremenih prištinskih institucija, konstatuju sagovornici Kurira

Beograd i Priština, nakon poslednjih neuspešnih razgovora u Briselu uz posredstvo EU, ostaju zaglavljeni u situaciji zamrznutog konflikta, kojem se, prema oceni stručnjaka, ne nazire kraj. Analitičari ukazuju da takva situacija odgovara samo premijeru privremenih kosovskih institucija Aljbinu Kurtiju, koji na taj način pokušava da tiho protera Srbe iz južne srpske pokrajine! Ne samo da situacija na Kosovu i Metohiji nije ništa bliže deeskalaciji već se dve strane sve više udaljavaju od dijaloga, a kako ističu naši sagovornici, za sada nema izgleda da će se stvari pomeriti s mrtve tačke, što, ističu, odgovara samo Prištini, odnosno Kurtiju.

Opasnost za mir

- Malo kome od uključenih strana može da odgovara ova situacija zamrznutog konflikta, osim Kurtiju i onima koji promovišu nasilje i teror nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji. Jednostavno, u tom takoreći diplomatskom prostoru pokušavaju da stvore nemoguće uslove za život našem narodu i tako ih, maltene, tiho proteruju s Kosova i Metohije - hapšenjima, raznim maltretiranjem, zastrašivanjem, batinama, zabranom uvoza lekova i tako dalje. Pokazuju brutalnost na svim nivoima i pravo lice Kurtijeve politike, a nedostatak jasnog otpora takvoj politici svakako je velika opasnost za budućnost i stabilnost mira. Sve to, ponavljam, jedino odgovara Kurtiju - jasan je Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije.

Dejan Miletić
foto: Kurir televizija

On dodaje da ne vidi da je, dok je Kurti na čelu, moguće išta konstruktivno uraditi.

- Ne treba očekivati da će se situacija rešiti sve dok je on na čelu prištinskih institucija - konstatovao je Miletić za Kurir.

Globalna igra

I nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović za Kurir ocenjuje da situacija zamrznutog konflikta odgovara jedino kosovskom premijeru i onima koji stoje iza njega, pre svega, kako kaže, Nemačkoj, Engleskoj i SAD.

Živadin Jovanović, Lični stav
foto: Nebojša Mandić

- Takođe, u širem smislu ovakva situacija odgovara i NATO jer se tako opravdava njihovo prisustvo na Kosovu i Metohiji, te otvara i mogućnost povećanja brojnosti njihovog sastava. Istovremeno, odgovara im ovakva situacija i kao mera pritiska na Srbiju i ucene zbog neuvođenja sankcija Rusiji i vojne neutralnosti. To je suština. Može se ići i u sitna crevca, ali, globalno posmatrano, ovo odgovara onima koji su za sankcije Rusiji i pritisak na Srbiju i srpski narod, što se odvija paralelno i s pritiscima na Srbe u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, pre svega po pitanju sprečavanja ulaska Srba u crnogorsku vladu. Prosto, na delu je deo globalne igre za unošenje podela i nesigurnosti među srpski narod. Zato bi Srbija ovo pitanje trebalo da iznese na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - zaključuje Jovanović.

Anton Beriša Kurti manipulacijom želi da izbegne obaveze

Bivši diplomata Anton Beriša rekao je da kosovski premijer kontinuirano manipuliše, izbegava obaveze i suočava Kosovo sa zapadnim silama. Kako je preneo Dukadini, Beriša je dodao da je Kurtijevo ponašanje detinjasto, te da konstantno igra dečje igre.

- Uvek njega neko prevari, a zapravo su ga svi pročitali, jer je ta politika tipična za istočni model, što nije nešto što je Zapad prvi put video. Ovo je bežanje od obaveza Kosova - zaključio je Beriša.

I. Žigić/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja