DIPLOMATSKI USPEH SRBIJE! Priština u nikad lošijoj poziciji, čak i pominjanje stolice u UN skinuto s dnevnog reda!
Foto: Kurir televizijqa

kosovska defanziva

DIPLOMATSKI USPEH SRBIJE! Priština u nikad lošijoj poziciji, čak i pominjanje stolice u UN skinuto s dnevnog reda!

Politika -

Zasedanje Generalne skupštine UN svake godine je najvažnija nedelja na svetu, a za Srbiju je u poslednjem periodu posebno značajan diplomatski teren koji je centar odbrane njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. To je, s druge strane, i dalje nedostižna svetska scena za Kosovo, na kojoj su najvidljiviji rezultati spoljne politike Srbije i njene diplomatije.

Mršave šanse

Kosovski predstavnici nemaju nikakav status u UN, gosti su u rangu novinara, te u zgradu ulaze sa akreditacijama koje im ustupaju pojedine zemlje. Ipak, mnogo važnije od ovih tehničkih stvari jeste činjenica da je, zbog aktuelne globalne situacije, argumentacija Srbije, zasnovana na principima Povelje UN i međunarodnog prava, ove godine centralna tema na svetskoj sceni, što je s dnevnog reda sklonilo čak i pominjanje stolice u UN za Prištinu, ocenjuju sagovornici Kurira.

To je potvrdio i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je posle sastanaka u Njujorku uveren da Priština nema nikakvih šansi za prijem u svetsku organizaciju.

Ivica Dačić
foto: Printskrin/Instagram

- Iz ovih nekoliko razgovora koje sam imao u ova dva dana mislim da je naša pozicija stabilna, da sve te zemlje razumeju situaciju u kojoj se Srbija našla narušavanjem našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta i da zasad, bez obzira što ima pojedinačnih iskakanja u smislu toga da predstavnici Prištine zloupotrebljavaju to da mogu da uđu ovde kao gosti, odnosno predstavnici posmatračke misije s KiM, oni nisu deo zvanične Generalne skupštine, nema naznaka niti najava da će doći do promene tog stava kada je reč o većini koja je potrebna za članstvo u UN - izjavio je Dačić, inače član srpske delegacije u UN koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

Dačić je naglasio da je pozicija Srbije stabilna i čvrsta i najavio da će posle aktivnosti na Ist Riveru biti još bolja, "jer smo sigurni da imamo čvrstu većinu u UN da Kosovo ne bude primljeno u UN".

Argumenti

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenjuje za Kurir da efekti prisustva prištinske delegacije u zgradi UN ne znače ništa, jer tamo nemaju nikakav status. Kako kaže, pokušaji da se Kosovo verifikuje kroz UN kao država nikad nisu bili beznadežniji.

- Učestvuju samo tamo gde su gosti organizatora na prijemima, u njihovim kancelarijama, u hodniku ili prolazu. Oni su poput novinarske ekipe, na primer. Oni imaju dva interesa tamo. Prvo žele da drže potvrdu kosovske državnosti na agendi zemalja koje su priznale Kosovo i pokušaju da prošire krug. Međutim, ovoga puta su mogućnosti za to značajno smanjene zbog toga što je u prvom planu Ukrajina, a centralna tema su međunarodno pravo, suverenitet i teritorijalni integritet, što njima nikako ne ide u prilog. Drugo, Vjosa Osmani i ekipa imaju zadatak da posle neuspeha pregovora u Briselu amortizuju poziciju kod svojih prijatelja. Pozicija Prištine je mnogo lošija nego što je bila ranije zato što su ovi principi došli do izražaja. Ne da nema stolice u UN, nego nema nikakve priče o tome - naglašava naš sagovornik.

Zoran Milivojević
foto: Kurir TV

Milivojević smatra da je glavna zasluga naše diplomatije i spoljne politike to što od početka brani principe Povelje UN i međunarodnog prava.

- I Srbija od toga ne odustaje. Oni su zbog Ukrajine, Nagorno-Karabaha i ko zna još čega na velika vrata došli na dnevni red. Druga stvar je što je srpska diplomatija kroz principijelnu politiku vodila računa o svim zemljama i o odnosima s njima. Imala je u vidu i kolektivni Jug, a ne samo kolektivni Zapad i efekti toga se vide. Srbija se nije opredeljivala prema nekim uskim interesima, nego je isključivo vodila računa o sopstvenom državnom i nacionalnom interesu i koristila argumente koji su nesporni i koji sad dolaze do punog izražaja - objašnjava Milivojević i napominje da je argument o specijalnom slučaju, koji su Amerikanci koristili za slučaj Kosova, izgubio svaku snagu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja