Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU
Foto: screenshot RTS

dobra vest

Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU

Politika -

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je danas sa generalnom direktorkom za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Evropske komisije Kerstin Jorna Sporazum o pristupanju Srbije Programu jedinstvenog tržišta, prenosi RTV.

Potpisivanjem ovog dokumenta, koje je obavljeno preko onlajn platforme, u skladu sa protokolom o onlajn ceremonijama na visokom nivou, Srbija je pristupila još jednom važnom programu Evropske unije (EU), naveo je Mali.

Ministar finansija i potpredsednik Vlade Srbije je dodao da će učešćem u ovom programu, domaća mala i srednja preduzeća dobiti priliku da kroz različite instrumenata podrške, a posebno kroz nastavak rada Evropske mreže preduzetništva u Srbiji, unaprede svoju konkurentnost i internacionalizuju svoje poslovanje.

Siniša Mali
foto: Printscreen/HappyTV

Prema rečima Malog, domaća mala i srednja preduzeća (MSP) iz Srbije dobiće priliku i da se bolje pripreme da odgovore izazovima jedinstvenog tržišta.

Ministar je naglasio i da je uveren da će naše kompanije dobro iskoristiti mogućnosti koje im nudi Program jedinstvenog tržišta i pripremiti se da bolje odgovore na predstojeće izazove.

On je naveo i da su programom predviđeni i posebni pozivi za razvoj klastera, turističke infrastrukture i preduzetništva mladih.

Mali je podsetio i da je Srbija mnogo toga uradila po pitanju podizanja njene ekonomije i konkuretnosti, zahvaljujući i velikoj podršci EU.

- Ima još puno posla koji treba da bude urađen, a program jedinstvenog tržišta pokazuje našu posvećenost konstantnom unapređenju konkurentnosti i poslovnog okruženja u našoj zemlji - rekao je on.

Ministar je naglasio i da je program jedinstvenog tržišta EU velika prilika za Srbiju i da se iskreno nada da će uspešno biti sproveden.

- To je velika prilika za nas. MSP su osnova naše ekonomije i dosta im pomažemo u ovoj krizi, kao što i vi radite u EU, ali još dosta toga predstoji, jer osnova svakog rasta bilo koje ekonomije nije samo da unapredite poslovno okruženje, već i da unapredite i konkurentnost ovih preduzeća - rekao je Mali.

On je naveo i da je Srbija, u julu ove godine imala rekordan nivo zaposlenih 2,310 miliona i da stopa zaposlenosti nikad nije bila veća u Srbiji i ona iznosi 50,4 odsto.

- Ako uzmemo u obzir uslove krize i sve izazove globalne ekonomije, možemo da kažemo da smo napravili progres. Takođe, nove investicije su tu i nove mogućnosti za zapošljavanje, kao i nove fabrike. Za nas je važno da nastavimo taj trend i zato je ovaj program veoma važan, kako bismo nastavili da podižemo konkurentnost svih kompanija, a posebno MSP koja su baza ekonomije - rekao je ministar.

EU, Brisel, zastava, zastava Srbije, srpska zastava
foto: privatna arhiva

Prema rečima Malog danas potpisani sporazum je i velika prilika ne samo za podizanje MSP, već i za Srbiju da napravi korak dalje ka punopravnom članstvu u EU, podizanjem ekonomskih performansi zemlje.

- Hvala EU na pomoći Srbiji - zaključio je ministar finansija.

Kako ističu u Ministarstvu finansija potpisivanje Sporazuma o jedinstvenom tržištu predstavlja nastavak dugoročne saradnje sa EU u oblasti konkurentnosti, s obzirom na to da Srbija učestvuje u Okvirnim programima za konkurentnost i inovativnost od 2008.

Podsećaju i da su u prethodnom programskom ciklusu, kroz Program konkurentnosti MSP (2014-2020) - COSME, subjekti iz Srbije mogli da konkurišu za sredstva iz budžeta EU ravnopravno sa organizacijama iz zemalja članica EU i postigli su značajne rezultate.

Pristupanje Programu jedinstvenog tržišta omogućava preduzećima učešće u konkursima za realizaciju projekata koji doprinose konkurentnosti malih i srednjih firmi.

Siniša Mali
foto: Printscreen/RTS

Pravna i fizička lica Srbije će biti u ravnopravnom položaju sa organizacijama iz zemalja punopravnih članica EU prilikom konkurisanja za budžetska sredstva EU koja su obezbeđena kroz Program jedinstvenog tržišta.

Poseban značaj pristupanja Programu jedinstvenog tržišta, kako naglašavaju u Ministarstvu finansija Srbije ogleda se u nastavku projekta Evropska mreža preduzetništva koji predstavlja najveću mrežu koja pruža podršku MSP i pomaže im da internacionalizuju svoje poslovanje i da se pozicioniraju na svetskom tržištu.

Podseća se i da je Srbija od početka uključena u rad Evropske mreže preduzetništva, preciznije od 2008. godine i da je u prethodnih 15 godina više od 18.500 domaćih MSP koristilo usluge Evropske mreže preduzetništva.

Kurir.rs/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja