SMETA IM DAN ŽALOSTI, A TERORISTE PRETVORILI U HEROJE: Kako se Priština oprostila od ekstremista OVK posle krvoprolića u Kumanovu
Foto: Printscreen/Youtube

SMETA IM DAN ŽALOSTI, A TERORISTE PRETVORILI U HEROJE: Kako se Priština oprostila od ekstremista OVK posle krvoprolića u Kumanovu

Politika -

Dan žalosti koji je proglašen u Srbiji zbog ubistva trojice Srba u Banjskoj, ali i smrti albanskog policajca, izazvao je burne reakcije vlasti u Prištini i delova međunarodne zajednice.

I premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, i predsednica Vjosa Osmani, nazvali su teroristima Srbe koji su oružjem reagovali na svakodnevno nasilje sa kojim se suočavaju.

Na licemerje Prištine i međunarodne zajednice po pitanju proglašenja Dana žalosti ukazao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je u pitanju civilizacijska, ozbiljna i odgovorna odluka.

- Srbija naime obeležava Dan žalosti zbog tragičnih događaja na KiM. Zbog smrti svih ljudi iz ugla Ustava RS, svi su državljani naše zemlje. Srbija ima Dan žalosti i zbog trojice Srba i ubijenog policajca. To je civilizacijska, ozbiljna i odgovorna odluka - rekao je predsednik u sredu.

Predsednik je podsetio i kako se Priština oprostila od terorista koji su 2015. godine u Kumanovu napali makedonsku policiju.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/RTS

U borbama koje su počele 9. maja 2015. godine i policijskoj operaciji "Divo naselje", ubijeno je 8 čuvara reda, 10 albanskih terorista, dok je 37 policajaca ranjeno.

Priština je tada izdvojila čak 219.000 evra za porodice ubijenih terorista, i organizovana je "državna" sahrana na teritoriji samoproglašenog Kosova, sa sve zastavama tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Kumanovo, Albanski Teroristi, Makedonija, Tetovo
foto: Printscreen/Youtube

Begu Rizaju, jednom od terorista, podignut je i spomenik u Dečanu, koji redovno obilaze predstavnici privremenih institucija u Prištini.

Tada nije bilo reakcije međunarodne zajednice na pompezni oproštaj od terorista, a Ramuš Haradinaj je čak terorističku akciju u Kumanovu nazvao samo "napadom na policiju".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja