SPOMEN PARK JAJINCI POD UPRAVOM MUZEJA ŽRTAVA GENOCIDA Brnabić: Srbija u ovo vreme uspostavlja istinsku kulturu sećanja
Foto: Foto: Instagram/anabrnabic

VLADA DONELA ODLUKU

SPOMEN PARK JAJINCI POD UPRAVOM MUZEJA ŽRTAVA GENOCIDA Brnabić: Srbija u ovo vreme uspostavlja istinsku kulturu sećanja

Politika -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je poručila da Srbija ne zaboravlja svoje nedužne stradalnike, i njihovu žrtvu ugrađuje u temelje svoje slobode, nezavisnosti i samostalnosti.

Vlade je danas donela odluku da celokupno područje Spomen–parka ,,Jajinci“ dodeli na upravljanje Muzeju žrtava genocida. Brnabić se obratila tim povodom.

Dragi sunarodnici i sugrađani, Srbija u ovo naše vreme uspostavlja istinsku kulturu sećanja utemeljenu u celovitom i objektivnom poznavanju prošlosti i odlučno usmerenu ka suprotstavljanju svakom obliku mržnje, nasilja, isključivosti i netolerancije. Upravo stoga čitava naša država, a predsednik Republike i Vlada Srbije u posebnoj meri, pružaju punu podršku Muzeju žrtava genocida – našoj matičnoj ustanovi u oblasti kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima na području Nezavisne Države Hrvatske, kao i svim našim sunarodnicima i sugrađanima postradalim usled okolnosti ratnih i zločina protiv čovečnosti izvršenih nad njima tokom perioda Drugog svetskog rata. Zato je Vlada Srbije donela odluku da se upravo Muzeju žrtava genocida, na staranje i upravljanje, dodeli celokupno područje Spomen–parka ,,Jajinci“. Ukoliko znamo da je Spomen–park ,,Jajinci“ uspostavljen još daleke 1951., i da od tada nije poveren na staranje i upravljanje nijednoj ustanovi kulture, onda nam svima postaje jasno u kojoj je meri ova i ovakva odluka Vlade dugo očekivana, potrebna i istorijska. Time su konačno stvoreni osnovni preduslovi da Muzej žrtava genocida dobije svoj namenski objekat i to upravo ovde, u Jajincima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track