NAČELNIK GENERALŠTABA: Radoičić nije učestvovao u obuci rezervnog sastava na Pasuljanskim livadama
Foto: Printscreen/Video Plus

NAČELNIK GENERALŠTABA: Radoičić nije učestvovao u obuci rezervnog sastava na Pasuljanskim livadama

Politika -

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Milan Mojsilović izjavio je danas da Milan Radoičić, koji je priznao da je organizovao grupu Srba koja se nedavno sukobila s kosovskom policijom u selu Banjska na severu Kosova, nije učestvovao u obuci rezervnog sastava VS na Pasuljanskim livadama.

"Milan Radoičić nije učestvovao na obuci na Pasuljanskim livadama, nije ispalio nijedan metak, nijednu granatu niti prisustvovao navedenim aktivnostima. U par navrata je prethodnih godina pozivan na vežbe rezervnog sastava ali se nije odazivao. Šta radi na privatnom imanju, nije stvar Vojske Srbije", kazao je načelnik Generalštaba VS na konferenciji za novinare sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem.

Milan Radoičić
foto: Srpska lista

Mojsilović je odbacio kao "vređanje intelekta" optužbe prištinskih vlasti da je sukobom u selu Banjska, VS planirala upad na Kosovo i Metohiju.

"S vojničke tačke gledišta, deluje van operativne logike da nekih 30 ljudi i 4.500 angažovanih pripadnika ima tu snagu. Ako mene pitate, i 14.000 pripadnika je malo za tako složen zadatak", kazao je načelnik Generalštaba VS.

Mojsilović je odbacio kritike sa Zapada zbog navodnog gomilanja VS u blizini Kosova i Metohije, navodeći da prethodnih dana nije bilo podizanja pune borbene gotovosti VS već "isključivo pojačano prisustvo i angažovanje jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administrativne linije".

"Posle izbijanja bezbednosne krize, VS je podigla prisustvo u zahvatu KZB i 25. septembra bilo je 8.350 angažovanih pripadnika ne samo na obezbeđenju administrativne linije već i u sastavima jedinima koje lociraju i razmeštene su blizu administrtivne linije", rekao je Mojsilović.

Po njegovim rečima, u uslovima sličnih bezbednosnih kriza u decembru 2022. i u maju ove godine, VS je podigla borbenu gotovost na najviši nivo i u oba slučaja imala 14.000 angažovanih pripadnika.

"U ta dva događaja nikom nismo parali oči, niko nije izrazio brigu za veličinu snaga duž administrativne linije. Zato danas čudi kad neko pokazuje 'duboku zabrinutost' za 8.350 pripadnika", rekao je načelnik Generalštaba VS.

Dodao je da "zaključno sa današnjim danom" VS ima 4.500 angažovanih pripadnika u Kopnenoj zoni bezbednosti koji po njegovim rečima, imaju sposobnost da prate, obezbede i utiču na stanje bezbednosti u Srbiji.

"Režim rada jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti na zadacima obezbeđivanja administrativne linije vraćen je u normalu, to znači redovno brojno stanje angažovanih jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti", rekao je Mojsilović.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track