BURNA ISTORIJA NAJVEĆEG SRPSKOG SIMBOLA: Evo kako se srpska zastava menjala kroz istoriju!
Foto: Nemanja Pančić, Printscreen

od ustanaka do danas

BURNA ISTORIJA NAJVEĆEG SRPSKOG SIMBOLA: Evo kako se srpska zastava menjala kroz istoriju!

Politika -

Malo koja država može se pohvaliti bogatom (a i burnom) istorijom kao Srbija. Kroz mnoge periode kroz koje je prolazila, Srbija je menjala simboliku na svojoj zastavi, naročito u periodu od ustanaka do danas. Evo koje su zastave predstavljale Srbiju od 1804. godine.

Zastava Prvog srpskog ustanka (1804-1813)

Zastava Srbije
foto: Foto: Wikipedia

Iako nije nikada bila zvanična državna zastava na međunarodnoj sceni, predstavljala je ustaničku vladu Karađorđeve Srbija, te ova zastava ima posebno mesto u srpskoj istoriji kao simbol borbe protiv viševekovne okupacije Osmanlija pod kojom su se Karađorđe i ostali ustanici borili za nezavisnost domovine.

Zastava uključuje srednjovekovne elemente i simboliku, kao podsetnik na slavnu srpsku istoriju, a posebno je upečatljiva glava divlje svinje koja je probodena strelom.

Zastava Drugog srpskog ustanka (1815-1817)

Zastava Srbije
foto: Foto: Wikipedia

Nakon sloma Prvog srpskog ustanka i Karađorđevog izbeglištva, vođa ustanika postaje Miloš Obrenović koji u Takovu pokreće Drugi srpski ustanak.

Njegova zastava je vrlo jednostavna, crveni krst na beloj pozadini.

Ustanak se završava uspešno, te Srbija dobija autonomiju unutar Osmanskog carstva.

Kneževina Srbija (1815-1882)

Zastava Srbije, Grb Srbije
foto: Foto: Wikipedia

Srbija, iako i dalje zvanično deo Osmanskog carstva po prvi put nakon nekoliko vekova dobija autonomiju i pravo na samoupravu. Tom prilikom je prihvaćena nova zastava i po prvi put je u pitanju trobojka sa crvenom, plavom i belom bojom.

U sredini se nealazi grb, beli krst sa četiri ocila sa krunom i kraljevskom odorom, još jednom kao podsećanje na period kada je Srbija bila srednjovekovna kraljevina, odnosno carevina.

Kraljevina Srbija (1882–1918)

Zastava Srbije
foto: Foto: Wikipedia

Godine 1882. Srbija konačno dobija potpunu nezavisnost od Osmanskog carstva i svi simboli te države bivaju uklonjeni sa teritorije Srbije. Srbija se, na čelu sa Milanom Obrenovićem podiže u rang kraljevine, te u skladu sa tim menja se i zastava.

Po prvi put, nakon nekoliko vekova, na srpskoj zastavi se vraća dvoglavi orao, naslednik vizantijskog dvoglavog orla. Kruna sa plaštom koja je bila na prethodnoj zastavi je ostala, a dodata je i još jedna na vrhu samog orla. Ispod njegovih nogu se nalaze dva ljiljana, još jedan od simbola iz perioda srednjeg veka.

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (1918-1929) / Kraljevina Jugoslavija (1929-1941)

Zastava Srbije, Grb Srbije
foto: Foto: Wikipedia
Zastava Srbije, Grb Srbije
foto: Foto: Wikipedia

Nakon blistave pobede u Prvom svetskom ratu, Kraljevini Srbiji su se pridružili i drugi južnoslovenski narodi sa idejom stvaranja jedne zajedničke države. Tako je nastala Kraljevina SHS, a trobojka menja raspored, pa se plava nalazi na vrhu, bela u sredini, a crvena na dnu.

Dolazi i do promena u samom grbu države, koja je 1929. godine promenila ime u Kraljevina Jugoslavija. Štit dvoglavog orla je dobio nove simbole, pored krsta sa četiri ocila koji simboliše Srbe, dobija i šahovnicu koja simbolizuje Hrvate, tri zvezde koje simbolišu Slovence, kao i polumesec koji simboliše mnogobrojne muslimane u Kraljevini.

Takođe, i stara srpska kruna je zamenjena novom.

Vojna uprava u Srbiji (1941-1944)

Za vreme nacističke okupacije Srbije, korišćena je nemačka zastava sa kukastim krstom.

Srbija u vreme komunizma (1946-1992)

Zastava Srbije, Grb Srbije
foto: Foto: Wikipedia
Zastava Srbije
foto: Foto: Wikipedia

Srbija je u ovom periodu prihvatila komunističke simbole kao svoj grb, a vraćena je trobojka iz vremena Kraljevina Srbije, međutim u sredini se sada našla crvena petokraka.

Savezna republika Jugoslavija (1992-2004)

Zastava Srbije, Grb Srbije
foto: Foto: Wikipedia

U vreme rata i raspada SFRJ, Srbija je postala deo Savezne republike Jugoslavije u zajednici sa Crnom Gorom. Grb Srbije je zadržao komunističke simbole, ali je sa zastave uklonjena crvena petokraka.

Srbija i Crna Gora (2004-2006)

Zastava Srbije
foto: Foto: Wikipedia

Na zastavu Srbije, kao federativne jedinice, je dodat dvoglavi orao sa krunom, a uveden je i novi grb. Komunistička simbolika je zamenjena sa onom iz vremena Kraljevine Srbije.

Republika Srbija (2006-)

Zastava Srbije, Grb Srbije
foto: Foto: Wikipedia

Nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, Srbija je svoje simbole koje je imala kao federativna jedinica prihvatila kao državne. U međuvremenu, 2010. godine, dvoglavi orao na grbu i zastavi je redizajniran.

Koja od navedenih zastava i simbola se vama najviše dopada?

Kurir.rs

Bonus video:

02:41

SRBIJA JE U OZBILJNOM PROBLEMU, DINAR JAČA IZ DANA U DAN! Ekonomista izneo računicu: Ovo je PRAVA VREDNOST naše valute

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja