NAŠ NAROD I ZAOSTAVŠTINA NA KiM SU UGROŽENI: Ministar Dačić održao govor akreditovanim ambasadorima u Srbiji!
Foto: Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

beograd

NAŠ NAROD I ZAOSTAVŠTINA NA KiM SU UGROŽENI: Ministar Dačić održao govor akreditovanim ambasadorima u Srbiji!

Politika -

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je brifing za ambasadore akreditovane u Srbiji povodom kandidature Beograda za Izvršni savet Uneska i tom prilikom istakao da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu, gde se nalazi više od 1.300 svetinja, konstantno izloženo pokušajima revizije istorije i već dugi niz godina fizički ugroženo.

Dačić je istakao da međunarodne snage imaju zadatak da čuvaju srpsku kulturnu baštinu, ali da su one raspoređene samo na pojedinim kulturnim dobrima.

- Vrhunac srpskog srednjovekovnog umetničkog izraza na najreprezentativniji način je predstavljen u četiri srpska manastira na Kosovu i Metohiji upisanih na listu svetske baštine: Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška. Kulturno istorijsko nasleđe na Kosovu i Metohiji, gde se nalazi 1.300 svetinja, čini stub našeg nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta. Nažalost, to nasleđe ne samo da je konstantno izloženo pokušajima preimenovanja i revizije nepobitnih istorijskih činjenica nego je već duži niz godina fizički ugroženo. Sa žaljenjem konstatujem da su ovi spomenici, koji se nalaze i na Listi svetske baštine Uneska, u opasnosti zbog konstantnih napada, pretnji i rizika sa kojima su naš narod i naša zaostavština na Kosovu i Metohiji u kontinuitetu suočeni - naveo je Dačić.

Srbija se kandidovala za člana Izvršnog saveta Uneska za period od 2023-2027. godine, na izborima koji će se održati 15. i 17. novembra u Parizu, tokom 42. zasedanja Generalne konferencije ove organizacije.

Dačić je naveo da se Srbija kao mala evropska zemlja koja je privržena poštovanju fundamentalnih principa u međunarodnim odnosima, zasnovanih na međunarodnom pravu i Povelji Ujedinjenih nacija, zalaže za jačanje multilateralizma kao osnove za dalje aktivnosti i delovanje u širim međunarodnim okvirima.

Dodaje da je Srbija izuzetno posvećena i nastaviće da se zalaže za poštovanje i primenu konvencija od kojih su među državama članicama najpopularnije Konvencija o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa i Konvencija o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine.

Takođe, jedan od prioritetnih zadataka, kao i većine država članica, je podizanje svesti o sve većoj ugroženosti svetskog nasleđa usled različitih faktora kao što su klimatske promene, oružani sukobi i često odsustvo primene adekvatnih mera koje preporučuje Konvencija o zaštiti svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa, rekao je Dačić.

Podsetio je da se na Uneskovoj listi pored Miroslavljevog jevanđelja i Tesline zaostavštine, nalazi i srpska slava, pevanje uz gusle, zlakuska grnčarija, kolo i društvene prakse u izradi nacionalnog pića od šljive – čuvene šljivovice. Posebno smo ponosni na činjenicu da je srpski manastir Sopoćani jedan od prvih upisa na Listu svetske baštine Uneska što je bilo davne 1979. godine, istakao je Dačić.

Naveo je i da Srbija u kontinuitetu i svestranim angažovanjem podržava Uneskov „Prioritet Afrika“ u skladu sa Agendom 2030, Agendom Afričke unije 2063. i potrebama i prioritetima samih afričkih zemalja.

Takođe, kako je kazao ministar, Srbija je spremna da sa zemljama u razvoju, podeli izuzetna iskustva i dostignuća koja je Srbija zabeležila u proteklom periodu na primer u oblasti kreativnih industrija, gde je od 2014. godine zabeležen rast od 60 odsto.

Na kraju govora, ministar Dačić se zahvalio na dosadašnjoj sveobuhvatnoj saradnji i podršci koju Srbija ima sa zemljama članicama Uneska.

- Dobijanje Vaše podrške našoj kandidaturi vidimo i kao reafirmaciju principa razumevanja, poštovanja kulturne raznolikosti i posvećenog iznalaženja rešenja u skladu sa ustavom Uneska i težnjom ka ostvarenju ciljeva organizacije koji mogu značajno doprineti promociji mira i tolerancije. Uveravam vas smo da smo spremni da damo takav doprinos - zaključio je Dačić.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja