AKO NISTE ZNALI - DANAS JE SVETSKI DAN BEZ BRUSHALTERA! Razlog uopšte nije simpatičan, osmišljen je da ukaže na veliki problem!
Foto: Profimedia

obeležava se u celom svetu

AKO NISTE ZNALI - DANAS JE SVETSKI DAN BEZ BRUSHALTERA! Razlog uopšte nije simpatičan, osmišljen je da ukaže na veliki problem!

Društvo -

Svakog 13. oktobra, počevši od 2011. godine, obeležava se Svetski dan bez brushlatera (No bra day)! Osmišljen je da ukaže na veliki zdravstveni problem sa kojima se susreće mnogo žena, a obolelih od raka dojke ima i muškaraca.

Važni su samopregledi
Važni su samopregledifoto: Profimedia

Ceo oktobar je posvećen podizanju svesti o važnosti samopregleda, ranom otkrivanju kacera, prepoznavanju simptoma, slanju poruke o važnosti odlaska kod ginekologa...

Opdlazak na preglede
Opdlazak na pregledefoto: Shutterstock

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut" u Srbiji je registrovano 4.368 novoobolelih i 1.782 umrlih žena od raka dojke.

Inače, prvi brushlater je nastao još u Rimskom carstvu. Bio je to komad tkanine kojom su žene obmotavale grudi. Nošenje grudnjaka je vremenom poslato deo svakodnevice, a mnoge žene kažu da bi rado živele bez njega i da im to ne dozvoljavaju nametnute društvene norme.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja