"ZAHVALAN SAM PREDSEDNIKU SIJU NA ZNAČAJU KOJI DAJE SRBIJI" Predsednik Srbije zorom se oglasio iz Pekinga sa ovom porukom (FOTO)
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Pojas i put

"ZAHVALAN SAM PREDSEDNIKU SIJU NA ZNAČAJU KOJI DAJE SRBIJI" Predsednik Srbije zorom se oglasio iz Pekinga sa ovom porukom (FOTO)

Politika -

Vučić rekao je da su ratovi najveći izazov sa kojim se globalna ekonomija suočava, a zatim i skup novac

PEKING - Na ceremoniji otvaranja Trećeg foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put, jednog od najznačajnijih globalnih foruma današnjice, gde će biti reči o perspektivama saradnje. Zahvalan sam predsedniku Si Đinpingu na značaju koji daje Srbiji i zajedničkim projektima, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Pekinga rano jutros po našem vremenu.

Vučić: Najveći izazovi za globalnu ekonomiju su rat i skup novac

Evropa je gotovo pa u recesiji, a ukoliko se nastavi sukob Izrael-Palestina biće još gore, rekao je Vučić novinarima u Pekingu gde učestvuje na forumu Pojas i put.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su ratovi najveći izazov sa kojim se globalna ekonomija suočava, a zatim i skup novac.

"Kada je skup novac i rat imate visoke kamatne stope, i problem za obrtna sredstva u industriji, građevinskoj industriji i svemu. Zato vam je Evropa gotovo pa u recesiji. Ukoliko se nastavi sukob Izrael-Palestina biće još gore", ocenio je predsednik u vezi sa današnjim forumom na visokom nivou koji je posvećen globalnoj ekonomiji na kom će učestvovati.

1 / 4 Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je rekao da je sada potrebno da se obrati pažnja na rešavanje problema kao što je taj da je Bugarska podigla takse za ruski gas.

"Mi i Mađari smo juče reagovali zajedničkim saopštenjem, Siniša Mali je potpisao rešenje sa Sijartom, Orban i ja smo odobrili - čudne stvari se dešavaju, gas opet skače, nafta opet skače. U jednom danu posle Izrael - Palestina sukoba, dogovorili smo da ne damo da dizel dalje ide naviše bez obzira na to koliko mi to morali da platimo", rekao je predsednik.

On je istakao da su naše rezerve dizela na 65 dana i nafte 73 dana, rezerve gasa 700 miliona kubnih metara.

"Ali ako nam neko zavrne dotok gasa onda smo opet u problemu. Ali, bolje smo se spremili nego većina drugih. Imamo podatke koliki su njihovi skladištni kapaciteti u Evropi popunjeni, naši su u zemlji popunjeni 100 odsto i gotovo 100 odsto onoga što smo iznajmili u Mađarskoj", rekao je predsednik.

Predsednik Vučić je rekao da je tokom boravka u okviru održavanja inicijative Pojas i Put u Pekingu imao prilike da čuje predsednike mnogih zemalja i ocenio da se zemlje kao Etiopija ubrzano razvijaju, te da je važno održavati i razvijati dobre odnose.

"Kada slušate Đoka Vidoda tačno vidite da on ima strah, jer je u pitanju mnogoljudna nacija Indonezija, to su fiskalni rizici, predsednik Fernandez iz Argentine iznosi potpunu zainteresovanost za veću dubinu i proširenje samog značaja i odnosa unutar BRIKS-a, kroz govor predsednik vlade Etiopije vidite novi pokret ponosne Afrike koja raste strahovitom brzinom", rekao je predsednik.

Vučić je istakao da Etiopija danas ima više od 120 miliona stanovnika i novih tri miliona svake godine.

"Uganda svake godine novih 1,2 miliona, Egipat gotovo tri miliona, raste im ekonomija i demografija. Afrika već ima 1,4 milijarde stanovnika i onda vidite njihove i infrastrukturne probleme, ali osećate da raste moć afričkog kontinenta i zato je važno da sa njima držimo i najbolje odnose", rekao je Vučić.

Zahvaljujući kineskim prijateljima, dodao je, razgovarao je i sa prijateljima iz Laosa i mnogih drugih azijskih zemalja sa kojima nikada ne bi imao priliku da razgovara.

O svetskim liderima: Oni govore o problemima i principima, a svaki svoje probleme rešava

Na pitanje novinara da li postoji neki globalni strah koji su isticali lideri tokom svojih obraćanja, Vučić je rekao da su u pitanju suviše veliki lideri da bi osetili strah, koji se, kako je rekao, nije osetio čak ni u govoru predsednike Rusije Vladimira Putina.

"Oni govore o problemima i principima, a svaki svoje probleme rešava. U svetu se događa to da ljudi sve više žele ne jednog policajca, već da se problemi rešavaju multilateralno i da organizacija UN vrati svoju ulogu i značaj koji je imala nekada, žele da saradnja, a ne nametanje rešenja i poštovanje međunarodno pravnih normi bude nešto čega ćemo da se držimo", rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao da se o njegovom govoru u UN izjasnio i predsednik Kine.

"Rekao je da smo mi kao Srbija na poslednjoj sednici Generalne skupštine UN pokrenuli mnogo važnih pitanja i citirao moju rečenicu. I to je jedan široki pokret slobodarskih zemalja koje pokušavaju da budu nezavisne i samostalne u donošenju svojih odluka. Takvim zemljama Kina pruža podršku, a čini mi se da broj tih zemalja raste", istakao je Vučić.

Kurir.rs/RTS/Instagram

Bonus video:

00:06

Predsednik Vučić uručio ključeve 250 novoizgrađenih stanova za izbegla lica iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track