OSMANI NIJE IMALA ODGOVOR NA ARGUMENTE PREMIJERKE BRNABIĆ! Mitić: Oslabila međunarodna podrška Prištini!
Foto: Kurir tv

ANALIZA

OSMANI NIJE IMALA ODGOVOR NA ARGUMENTE PREMIJERKE BRNABIĆ! Mitić: Oslabila međunarodna podrška Prištini!

Politika -

Naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić ocenio je da je sinoćna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se razgovaralo o situaciji na KiM otvorila manevarski protor Srbiji "koji nije mali" i dodao da je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u završnoj reči iznela argumente na koje predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani nije imala odgovor.

- Sednica SB UN protekla je očekivano. Viđene su očekivane podele između onih koji podržavaju teritorijalni integritet Srbije i međunarodno pravo i onih koji podržavaju takozvano jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, odnosno koji krše to međunarodno pravo, a nažalost neke od tih su i stalne članice SB. One, međutim, ovog puta ipak nisu dale toliko snažnu podršku Prištini koliko se u njoj očekivalo, pogotovo nakon nedavnih događaja. Osmani je pokušala da na jedan brutalan način uvuče i Rusiju u celu priču pogotovo u njenoj završnoj diskusiji - kaže Mitić.

Kako ističe, završne reči koje su dobile premijerka Srbije i predsednica tzv. Kosova pokazale su razliku u kvalitetu argumenata koje imaju obe strane.

- Naša strana, odnosno predsednica Vlade je zaista, rekao bih, na jedan precizan i argumentovan način ukazala na to kakva je razlika između reči i dela - šta je to što Priština govori, a šta je to šta se dešava na terenu, od etničkog čišćenja do nesprovođenja Briselskog sporazuma pre svega o ZSO i raznih vrsta diskriminacije nad Srbima, dok se Osmani zaustavila na retorici koju oni ponavljaju već četvrt veka o njihovoj 'oslobodilčakoj vojsci Kosova' koja je, jelte, odbranila Albance od nekakvog 'genocida'. Dakle, bez ikakvih konkretnih argumenata, bez ikakvog odgovra na vrlo jasne argumente koje je dao ne samo Beograd, već na koje su ukazivali i Ruska Federacija i Kina - smatra Mitić.

Kako ocenjuje, Kina je imala vrlo snažan i jasan stav u prilog teritorijalnom integritetu Srbije.

- Mislim da je upravo ta podrška koju smo sinoć dobili u SB od ove dve stalne članice, ali i od nekih drugih članica uključujući, rekao bih i od predsedavajućeg Brazila, koji takođe ne podržava jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, da je to nešto što bi trebalo da bude osnova i da nam daje vetar u leđa kada govorim o odolevanju na ove pritiske koji su trenutno u toku pod vođstvom takozvane zapadne petorke. Srbija bi trebalo da shvati da ima taj manevarski prostor koji nije mali - ističe Mitić.

Naš sagovornik kaže da Srbija četvrt veka ponavlja u raznim formatima, a pre svega na sednicama SB UN svoju poziciju.

- Jasno je da neke države ne žele to da čuju ili jednostavno prime k znanju i nastave dalje. Kao sada o ovoj najnovijoj eskalaciji, mogli smo da slušamo i o nekim drugačijim incidentima i povodima, ali činjenica je da se situacija nije poboljšala za srpski narod na KiM. SAD i Velika Britanija ne žele jednostavno da čuju srpsku argumentaciju. Ne postoji sluh za to, jer je njima ključ kako naterati Beograd i kosovske Srbe da prihvate ono što oni nazivaju nova realnost, a to je da prihvate taj takozvani u najnovijm paketu francusko-nemački plan i ohridski aneks Čini mi se da tu nije bilo neke posebne promene - kaže.

Dodaje da je ista retorika mogla da se čuje i "pre pet, deset ili 15 godina".

- Upravo zato je važno da se neki u Beogradu ne zanose, pošto vidimo po beogradskim medijima i među analitičarima, pa i samom rukovodstvu ljude koji traže neke finese u raznim izjavama ključnih zapadnih aktera. Toga nema, jasno je koji su njihovi ciljevi, postoje nekada poneke taktičke i retoričke razlike, ali jasno je da u ovom pogledu nema razlika. Beograd mora da nastavi da insistira na ovoj argumentaciji koja je juče, rekao bih, na vrlo dobar način predstavljena - smatra Mitić.

Govoreći o idejama koje se već duže vreme čuju od nekih stalnih članica SB UN o ukidanju Unmika, Mitić kaže da je jasno kome to i zašto odgovara.

- Situacija se promenila zbog toga što te zemlje koje traže ukidanje Unmika krše Rezoluciju 1244 i praktično urušavaju autoritet Unmika od samog početka. Da se ne vraćamo na sve detalje o kršenju Rezolucije 1244, Unmik ipak deluje po toj Rezoluciji koji je ključan oslonac Republike Srbije u odbrani teritorijalnog integriteta. Jasno je zbog čega zemlje poput SAD i Velike Britanije žele da rasformiraju Unmik i unište Rezoluciju 1244. Ta misija je u velikoj meri degradirana upravo zbog postupaka onih koji podržavaju nezavisnost Kosova i koji samim tim kirše međunarodno pravo - zaključuje Mitić.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track