PREDSEDNIK SRBIJE DAO ZNAK! Sistem Pronađi me pušten u rad! Srbija jedina u regionu ima hitno obaveštavanje kad nestane dete
Foto: Kurir Televizija

po uzoru na amber alert

PREDSEDNIK SRBIJE DAO ZNAK! Sistem Pronađi me pušten u rad! Srbija jedina u regionu ima hitno obaveštavanje kad nestane dete

Politika -

* Vučić: Ako ovaj sistem Pronađi me pomogne da i samo jedno dete bude nađeno, islatio se mnogostruko

* Ambasador Hil: U životu jedne nacije ali i porodice i pojedinca nema ničeg važnijeg od brige od detetu

* Jurić: Nijedna zemlja u regionu nema ovakav sistem, pa je Srbija jedina na našem području

* Ministar Gašić: Ovo je veliki dan za Srbiju i za svu našu decu. Ponosan sam na posao koji smo uradili istvoremeno se nadajući da nam nikad ne zatreba

* Hitno obaveštavanje kad nestane dete

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje prezentaciji i puštanju u rad sistema "Pronađi me" za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica.

Dozvolu za puštanje u rad ovog sistema izdaje predsednik Vučić, nakon potpisivanja sporazuma između resorsnih ministarstava, a javnosti će na licu mesta biti prezentovano kako će izgledati i funkcionisati alarmni sistem kada neko dete u Srbiji nestane.

1 / 7 Foto: screenshot Pink tv

09.33 - Obraćanje predsednika Vučića. Ko ako ne deca može biti važniji za društvo, niko! Bez brige o deci, ne može se reći da brinemo za budućnost našeg društva. Predsednik je prvo naveo ukupan broj od 3.889 raspisanih objava za nestalom decom u poslednje dve godine, a od tog broja nije obustavljeno samo 30 objava.

Iako je počeo statistikom, naveo je da to nije samo puka statistika, samo puke brojke - to su deca.

- I ako ovaj sistem Pronađi me bude pomogao da se samo jedno dete od tih 30 u naredne dve godine pronađe, sav angažman vlade, države i sve pare koliko košta sistem, isplatile su se mnogostruko - naglasio je predsednik koji je rekao da u svakodnevnom životu u kojem smo ophrvani mnogim problemima, prosto i nažalost ne nalazimo dovoljno vremena da se bavimo svojom decom i da neke stvari smatramo očiglednim.

Pozvao je i na smanjenje vršnjačkog nasilja za koje kaže da ga je bilo više pre 20-30 godina, ali da je sada mnogo vidljivije zahvaljujući društvenim mrežama. Vučić je dodao da državni aparat nije srećan kad se nešto unutar njega menja jer ljudi koji tamo rade očekuju da napreduju i ne menjaju mnogo svoje aktivnosti, te je veoma važna i velika stvar njihovo pristajanje da promene svoje aktivnosti kako bi se ovaj sistem primenio.

Aleksandar Vučić
foto: screenshot Pink tv

09.30 - Ministar MUP bratislav Gašić potpisao je niz sporazuma sa resornim ministrima i državnim sekretarom - Mihajlo Jovanović, Goran Vesić i Grigorije Lav Pajkić, koji predstavljaju tehničku osnovu za puštanje u rad i funkcionisanje sistema "Pronađi me".

1 / 5 Foto: screenshot Pink tv

Po uzoru na američki sistem Amber alert

Sistem se danas i zvanično pušta u rad, a glavni inicijator je Igor Jurić, otac pokojne Tijane, koja je svirepo ubijena. Urađen je po uzoru na američki sistem Amber alert a Srbija se danas pridružuje grupi od više od 10 zemalja koje ga već primenjuju.

Nijedna zemlja u regionu nema ovakav sistem, pa je Srbija jedina na našem području. Sistem treba efikasno i u najbržem roku, tačnije na vreme, da pronađe oteto odnosno kidnapovano dete.

Jurić je u uvodnom obraćanju o sistemu koji treba da poboljša bezbednost naše dece, rekao da je veliku podršku imao od predsednika Srbije, oca troje dece, iako je na mnogim vratima na koja je pokucao ovim povodom nailazio i na nerazumevanje.

On je naglasio da smo kao društvo zakazali kad je reč o tragediji u Ribnikaru i da deca treba da nam budu apsolutni prioritet.

Ukazao je i na značajnu pomoć države u budućnosti kad je reč o radu sa decom koja imaju probleme u ponašanju, a to će se dešavati prvo u Novom Sadu. Dodao je i da su imali veliku pomoć i podršku od Sjedinjenih Država i ambasadora Kristofera Hila.

Jurić je rekao da je prisutan i otac iz Amerike koji je izgubio ćerku, ali i Slobodan Negić, tata devojčice ubijene u Ribnikaru. On se na kraju obraćanja zahvalio i svojoj pokojnoj ćerki Tijani.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir Televizija

Obraćanje ministra Gašića

Ministar MUP Bratislav Gašić kaže da nije bilo dileme kad je reč o uvođenju ovog sistema a da je na nama da deci obezbedimo srećno i bezbedno detinjstvo.

- Ovo je veliki dan za Srbiju i za svu našu decu - kazao je ministar dodajući da MUP ima kapacitete i visoku stopu pronalaženja nestale dece. Gašić je dodao da je cilj sistema što efikasnije pronalaženje nestale dece. Softver će se koristiti i za sistem uzbunjivanja i upozoravanja kada je reč o elementarnim nepogodama i drugim opasnim situacijama.

- Ponosan sam na posao koji smo uradili istvoremeno se nadajući da nam nikad ne zatreba - dodao je on.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir Televizija

Obraćanje ambasadora Hila

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je da ponosan što predstavlja ambasadu svoje zemlje u ovom projektu, koji je veoma važan. Dodao je da je važno da se razume da u životu jedne nacije ali i porodice i pojedinca nema ničeg važnijeg od brige od detetu.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir Televizija

On je naglasio ulogu tehnologije kako bi se najbrže reagovalo te da je ponosan što su u srpskom sistemu korišćeni i delovi amber alerta. Ambasador kaže da je čuo da će i aerodrom i železnička stanica biti uključeni u sistem.

Hil je naglasio da taj sistem može da funkcionuiše kada su svi ujedinjeni i rade zajedno, te istakao da je ponosan što je ambasadu SAD bila u prilici da dopinese uspostavljanju sistema "Pronađi me". Naglasio je značaj razmene iskustava i u tom segmentu, te uzkazao da, nigde u svetu, ne postoji ništa važnije od brige za decu.

Sistem "Pronađi me" implementiran je na inicijativu Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD)

Kurir.rs/Informer

Bonus video:

00:09

Obraćanje Predsednika Vučića u Pekingu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track