KAD SE MORALNI KOMPAS POKVARI, DALJE TE VODI ZVUK ZVECKANJA NOVCA: Upoznajte bolje kandidata Dveri i Zavetnika za gradonačelnika
Foto: Nenad Kostić, Beta Miloš Miškov, Beta

Slučaj Ratka Ristića

KAD SE MORALNI KOMPAS POKVARI, DALJE TE VODI ZVUK ZVECKANJA NOVCA: Upoznajte bolje kandidata Dveri i Zavetnika za gradonačelnika

Politika -

Svaki se čovek kroz život kreće vođen svojim moralnim kompasom. On mu pokazuje smer određen porodičnim vaspitanjem, i stečenim znanjem o tome šta je pošteno a šta nije, šta častan čovek sme da dozvoli sebi, a šta je nedopustivo…

Ali kod kandidata Dveri i Zavetnika za gradonačelnika Beograda Ratka Ristića moralni kompas ne radi. Poludeo, vrti se u krug kao navijen! Ništa od napred navedenog on nema.

Tipičan proizvod turbulentnog tranzicionog vremena u Srbiji, Ristić do juče nije bio poznat široj javnosti. Tipičan tehnokrata koji se malo štreberskim radom, malo ulizičkim nezameranjem vlastima, ma koje boje bile, postepeno uspinjao društvenom lestvicom pa je 2021. postao prorektor Beogradskog univerziteta.

Ono što ga je razlikovalo od većine nastavnika na Beogradskom univerzitetu bila je veština da zvanje redovnog profesora Šumarskog fakulteta razmeni za zvečeću monetu.

Ratko Ristić
Ratko Ristić foto: Printscreen

Kurir je već pisao: javni registar Agencije za sprečavanje korupcije otkrio je da Ristić, koji na fakultetu prima 110.000 dinara, plus 180.000 za "naučnoistraživački i stručni rad", ima još tri masno plaćene funkcije. Kao prorektor dobija 80.000 a kao član Upravnog odbora Instituta za nuklearne nauke "Vinča" - 60.000 dinara. Uz to, još od 2011. godine član je Republičke revizione komisije u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za kvartalnu nadoknadu od 40.000 dinara. ali, kako je navedeno, kvartalno.

Prema podacima Kurira, Ristić je tezgario i za MUP, ali su mu bile slatke i pare sa lokala, pa je bio angažovan i u Vrnjačkoj Banji… U 2021. godini ovaj je čovek iz države ispumpao 5.501.019 dinara.

A šta je naspram Vrnjačke Banje Beograd, koliko bi Ratko Ristić iz prestoničke kase iscedio ako mu se daju ključevi?!

Ristićevo političko iskustvo je oskudno (zato su ga Boško i Milica predstavili kao „nezavisnog intelektualca“), i svodi se na slanje pisama „Danasu“.

Pošto je ispravno zakljućio da je na sadašnjem položaju od države uzeo sve što je mogao, a politički neukom mu se učinilo da će doći do promene na vlasti, Ratko Ristić prišao je opoziciji.

Boško Obradović
foto: BETA/Amir Hamzagić

Preko pisama „Danasu“ počeo je da se predstavlja kao kritičar vladine politike zaštite životne sredine, i vrlo brzo su ga prigrlile stranke koje sebe sebe nazivaju proevropskim. (Taj fenomen lansiranja novih opozicionara kroz Šolakove medije zaslužuje posebnu socio-pishološku analizu. Sećate li se onog lekara Dejana Žujovića, žestokog kritičara Kriznog štaba za suzbijanja korone? Čak je bio napravio stranku, a sad ga nigde nema!)

Elem, Ratko Ristić počeo je u „Danasu“ da brani reke Stare planine, i po toj liniji se združio sa Aleksandrom Jovanovićem Ćutom, i na prošlogodišnjim izborima je javno podržao njegovu zeleno-levu koaliciju Moramo. Ćuti tada nije smetalo što je Ratko Ristić, ekolog pod stare dane, kao član Revizione komisije, pokazuju zapisnici sa sednica, tokom 2015, 2016. i 2017. godine bio saglasan s tehničkom dokumentacijom za izgradnju pet mini-hidroelektrana na Staroj planini, a nije prisustvovao sednicama na kojima se odlučivalo u vezi s prihvatanjem tehničke dokumentacije za još tri ovakva objekta takođe na istoj planini.

Aleksandar Jovanović Ćuta, 3 septembar 2022.
foto: Beta Emil Vaš

Ristiću je još manje smetalo da odobrava MHE i posle traži njihovu zabranu jer, rekosmo, njegov moralni kompas ne radi i ni na šta ga ne obavezuje...

Ali, posle izvesnog vremena Ratko Ristić je shvatio da je pogrešno investirao i da je na repu reda u kojem se stoji za naplatu pobede kad dođu na vlast. Sa leve strane je prešao na desnu, kod Dveri i Zavetnika.

Beograđanima se, tako, sada za gradonačelnika nudi čovek koji je u aprilu prošle godine zastupao ulazak Srbije u NATO i EU, sankcije Rusiji i sve ostalo iz briselske agende, a sada tvrdi da je „ulazak u EU ponižavanje Srbije“ i da sankcije Rusiji nikako ne treba uvoditi, ma koju cenu Srbija zbog toga trebalo da plati!

A moralni kompas?

Igla se vrtela sve brže i brže, pa otpala!

Šta su Dveri i Zavetnici naumili sa takvim kandidatom, niko pametan ne zna. Na njihovom mestu, mi bismo poveli računa da nam Ristić do 17. decembra još jednom ne promeni stranu ako mu se učini da je trava zelenija u nekom drugom dvorištu, recimo kod SPS…

A građani će ionako umeti pametnije da izaberu.

E. K.

Bonus video:

02:31

STRAH OD 3 ODSTO CENZUSA IH NATERAO NA UKRUPNJAVANJE Todorov: Čak i da dođe na vlast, ova opozicija ne bi mogla da se dogovori

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track