FORMIRANJE ZSO JE KLJUČNO ZA OPSTANAK SRBA NA KiM! Drecun: Priština ne želi da realizuje ovu obavezu!
Foto: Kurir TV

Predsednik Odbora za Kim

FORMIRANJE ZSO JE KLJUČNO ZA OPSTANAK SRBA NA KiM! Drecun: Priština ne želi da realizuje ovu obavezu!

Politika -

Zajednica srpskih opština je zamišljena kao institucionalni mehanizam koji bi bio priznat od strane privremenih institucija samouprave i međunarodne zajednice i koji bi ljudima omogućio da prevaziđu velike probleme koje imaju na Kosovu i Metohiji, izjavio je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun i dodao da bi formiranje ZSO bilo korak od presudnog značaja za opstanak Srba na KiM.

On je precizirao da novi plan petorke tu zajednicu zove Zajednica opština sa srpskom većinom, a Srbi, u skladu sa Briselskim sporazumom, Zajednica srpskih opština.

- Priština ne želi da realizuje ovu obavezu iz Briselskog sporazuma, jer očigledno smatra da bi Srbi trebalo da nastave da žive na način na koji su do sada živeli, a koji ne garantuje ni sigurnost ni opstanak tamo. To bi moglo da se poklopi i sa idejama velikoalbanskog separtizma čiji je Albin Kurti očigledno sledbenik - rekao je Drecun.

Dodao je da bi sledbenicima ideje velikoalbanskog separatizma najviše odgovaralo da na Kosovu i Metohiji uopšte nema Srba ili da imaju Srbe koji bi bili veći Albanci od samih Albanaca.

- Kada se govori o ZSO ne bi smelo da se zaboravi da je Kurti nedavno rekao da oni kobajagi prihvataju neki inovirani plan koji je petorka donela ali kaže ako bude potpisan sporazum njemu treba potpis na de fakto priznanje. Onda će ustavni sud takozvanog Kosova opet da proverava da li je sve u skladu sa tzv. ustavom Kosova. Pa to što ste nas preveslali jednom posle Briselskog sporazuma i mislite li da ćete nas i drugi put preveslati na isti način - rekao je Drecun.

Istakao je da je Zajednica srpskih opština tražena jer je položaj Srba na Kosovu i Metohiji bio i ostao takav da su obespravljeni i neravopravni sa građanima albanske nacionalnosti.

- Nisu imali ni sigurnost imovine, kretanja, ničega niti su mogli da planiraju budućnost i zato smo želeli da u razgovorima nađemo institucionalni mehanizam koji bio priznat i od strane privremenih institucija samouprave i od strane međunarodnog prisustva na Kosovu kao i međunarodne zajednice generalno. Želeli smo da taj mehanizam omogući ljudima da prevaziđu sve ove probleme koje su imali u svakodnevnom životu - rekao je on.

Kurir.rs/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track