KATASTROFA! APOTEKA U KBC KOSOVSKA MITROVICA SKORO PRAZNA! Milović: Vrše se samo najhitnije operacije, zalihe su pri kraju!
Foto: Foto: Youtube/Kosovo Online

teror nad srbima

KATASTROFA! APOTEKA U KBC KOSOVSKA MITROVICA SKORO PRAZNA! Milović: Vrše se samo najhitnije operacije, zalihe su pri kraju!

Politika -

Doktor Dragiša Milović kaže da se u Kliničko-bolničkom centru "Kosovska Mitrovica" obavljaju samo hitne operacije, jer je bolnička apoteka skoro prazna i da pacijente uglavnom šalju na dalje lečenje u zdravstvene ustanove u centralnoj Srbiji, prenosi Politika.

Uskoro će se navršiti pet meseci otkako je prištinska vlast s Aljbinom Kurtijem na čelu donela jednostranu odluku da zabrani dopremanje robe s deklaracijom iz centralne Srbije, što se najteže odrazilo na pacijente u Kliničko-bolničkom centru u Severnoj Mitrovici, ali i na privatne apoteke, u kojima već duže vreme nema lekova.

Zamenik direktora KBC "Kosovska Mitrovica" dr Dragiša Milović kaže da je situacija dramatična do te mere da pacijente koje su donedavno lečili ili operisali u toj zdravstvenoj ustanovi sa 400 kreveta, sada šalju u zdravstvene ustanove u centralnoj Srbiji, što bi moglo da bude fatalno po obolele.

Kako Milović napominje, obavljaju se samo hitne operacije.

- Naša bolnička apoteka je skoro prazna. Sada će pet meseci kako apelujemo na kosovske institucije, predstavnike međunarodne zajednice, na kancelarije ambasada u Prištini, na zemlje Kvinte, na Svetsku zdravstvenu organizaciju, ali odgovora nema. Niko ne odgovara, ponašaju se kao da ovaj problem ne postoji, a pitam se šta će se dogoditi ako ijedan život ode zbog nečijeg hira. Životi naših pacijenata i onih koji traže pomoć kod nas su ugroženi. Nemamo antibiotike koji su potrebni na svakom odeljenju, nemamo citostatike, iako svi dobro znaju da je život tih pacijenata u našim rukama. Dešava se da se nekako snađemo za jednodnevnu terapiju, a onda upućujemo rodbinu u apoteke koje se nalaze u centralnoj Srbiji. Pacijent gubi na vremenu, a da ne pominjemo da se, pored brige za obolelog, rodbina izlaže dalekom putu, ali i trošku - kaže Milović.

Naglašava da su svima dobro poznate namere Kurtija, a to je sever bez Srba, ali nije jasna uloga međunarodnih predstavnika, koji na ovakvo stanje u 21. veku, gde je zagarantovano pravo na lečenje svih, ostaju nemi.

Milović ističe da su i privatne apoteke u Severnoj Mitrovici skoro prazne, da nema antibiotika, lekova za hipertenziju, kardiovaskularne bolesti, ni infuzionih rastvora.

Navodi da je prethodne subote 18 italijanskih karabinijera u Odeljenju transfuzije dalo krv, a doneli su i ortopedska pomagala, na čemu su im rukovodstvo i zaposleni zahvalni.

- U svom ovom nehumanom i nečovečnom postupanju, koje je inicirao Albin Kurti, iako mu je dobro poznato da se pored Srba ovde leče i Albanci, Turci, Goranci, Romi, muslimani, iznenadila nas je, ali i obradovala vest da se 18 italijanskih karabinjera javilo sa željom da budu davaoci krvi. Sami su se ponudili i došli - navodi Milović, koji kaže i da su nedavno stigle boce s kiseonikom, preko ovlašćenog distributera, ali da ne može da kaže dokle će kiseonika da bude, jer je neophodan na svim odeljenjima tog kliničkog centra.

Kurir.rs/Politika/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track