ZAVET ĆUTANJA! SPS EKIPA ZA KRAĐE I MAHINACIJE: Socijalisti žmure na Bajatovićev lopovluk i krimi-veze!
Foto: Beta Dragan Gojić, Nenad Kostić, Beta Saša Đorđević, Zorana Jevtić

UDRUŽENI PODUHVAT

ZAVET ĆUTANJA! SPS EKIPA ZA KRAĐE I MAHINACIJE: Socijalisti žmure na Bajatovićev lopovluk i krimi-veze!

Politika -

Socijalistička partija Srbije bukvalno je zanemela na sve mahinacije i zloupotrebe svog visokog funkcionera Dušana Bajatovića o kojima je Kurir prethodnih dana pisao. Kako smo otkrili, Bajatović je s pozicije generalnog direktora "Srbijagasa" za sebe obezbeđivao ne samo astronomsku zaradu već je u sklopu istrage Rusa 2012. godine raskrinkan kao neko ko se navodno dovodi u vezu s tajnim računima u britanskoj banci HSBC u Singapuru, a na kojima je bilo deponovano čak 120 miliona evra. Istraga je došla do toga da su ta novčana sredstva stečena nelegalnim aktivnostima u oblasti trgovine gasom i naftnim derivatima, u koje su navodno umešani i ruski moćnici iz privredne i političke sfere.

Zanemeli

Nijedan funkcioner SPS nije smeo da se oglasi tim povodom, pa je ostalo nejasno da li su socijalisti s kojima smo juče kontaktirali odlučili da ćute zato što iz sopstvenih interesa štite korupciju i kriminal unutar svojih redova ili zato što se plaše silnog druga Bajatovića.

Razlozi se mogu naći i za jednu i za drugu varijantu, jer je unutar SPS bilo brojnih afera. Sve u svemu, o odgovornosti Bajatovića za dugogodišnje malverzacije, čija je okosnica državno preduzeće "Srbijagas", njegova direktorska fotelja u njemu i, naravno, partija iz koje crpi i političku moć, nije hteo javno da priča predsednik SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, čiji su prsti, kako smo otkrili, bili umešani u aferu s Metals bankom, jer su obojica, navodno, štitili od istrage tada tek smenjenog predsednika Izvršnog odbora ove banke Ananija Pavićevića.

Dušan Bajatović
foto: Printscreen/RTS

Ni reč o Bajatovićevim mahinacijama nije rekao ni predsednik Izvršnog odbora SPS Vladan Zagrađanin, kao ni potpredsednik SPS i ministar u Vladi Srbije Novica Tončev, pa ni lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, inače koalicioni partner socijalista. Nijedan od ovih političara i Bajatovićevih saboraca nema stav o tome da li takav partijski funkcioner zaslužuje da bude na tako visokoj poziciji i treba li stranka da ga natera da snosi političku odgovornost.

Koliko god možda nekome bilo čudno što je ovakvo ćutanje zavladalo na Studentskom trgu, treba podsetiti na još prašine koju su u javnosti dizali funkcioneri SPS prethodnih decenija. Jedna od onih afera kojih se SPS izgleda nikada neće otarasiti je čuveni "kofer", gde su glavni akteri bili Dačić i Zagrađanin. To je i tačka u kojoj se prelamaju svi kasniji, pre svega politički, potezi koje će rukovodstvo SPS povlačiti.

Šta je sve Kurir otkrio

- Bajatoviću na tajnom računu u Singapuru pronađeno 120 miliona evra?!

- Preprodavao velike količine gasa iz skladišta Banatski Dvor

- Na Južnom toku udvostručio troškove Srbije, proćerdano 30 miliona evra!

- U vrhu je liste saradnika Darka Šarića, šurovao i s Jocom Amsterdamom, Čumetom, Batom Kankanom...

Iako nikad nije "spakovan" za aferu "kofer", Dačića i danas, posle 17 godina, prilično često podsećaju na događaj koji se zbio 11. januara 2006. u stanu tadašnjeg viceguvernera NBS Dejana Simića. Policija je bukvalno upala i uhapsila Simića zajedno sa Zagrađaninom, tada direktorom marketinga SPS, i to pod optužbom da se u torbi nađenoj pored njih nalazi mito u iznosu od 100.000 evra. U javnost je isplivao krucijalni detalj da je Dačić stan napustio samo 15 minuta ranije. Simić i Zagrađanin pravosnažno su oslobođeni optužbi za primanje mita, a Dačić se u postupku pojavio kao svedok. Pred sudom se branio da je svratio kod prijatelja na vino, a zbog poziva tadašnjeg generalnog sekretara vlade Dejana Mihajlova je napustio stan. Posle svega ostala je samo kletva: dabogda ti Dačić svratio na čašu vina.

Gore od goreg

Podsetimo, Kurir je osim o tajnom računu sa 120 miliona evra pisao i o Bajatovićevim raznovrsnim zloupotrebama u vezi sa izgradnjom gasovoda Južni tok, a koja su prema našim saznanjima dovela do neverovatne cene ovog projekta, koji je ruska strana u međuvremenu ukinula. Dok je projekat bio aktivan, Bajatović je, kako je otkrio izvor Kurira, stigao da svojim mahinacijama i brojnim štetnim ugovorima čak udvostruči planirane troškove za izgradnju - sa prvobitno procenjenih 1,7 milijardi evra, vrednost projekta naduvana je na više od tri milijarde evra. Samo nekoliko meseci pre gašenja projekta ugovor za cevovod kroz Srbiju bio je težak čak 2,1 milijardu evra. Kurir je otkrio i da je svoje mutne poslove obezbeđivao i kontaktima, pa čak i prijateljstvima sa osobama iz kriminalnog miljea. Naš dobro obavešteni izvor navodi da je Bajatović bio među prvih deset političara koji su se dovodili u vezu s narko-kartelom Darka Šarića, a veze je uspostavljao i sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, Boškom Radonjićem, Ljubišom Buhom Čumetom...

naslovna 14.11.2023.
foto: Kurir

KURIR VAM U UTORAK, 14.NOVEMBRA POKLANJA IKONU - Sveti Kozma i Damjan dodatak Stars

U utorak, 14.novembra Kurir je spremio 2 poklona za svoje čitaoce: ikona Sveti Kozma i Damjan plus dodatak Stars!

Ikona Kozma i Damjan

Kozma i Damjan bili su braća iz Azije čija je majka bila hrišćanka, a otac neznabožac. Iako ih otac nije učio hrišćanskim pravilima, budući čudotvorci sledili su majku, a nakon očeve smrti zajedno s njom su se posvetili služenju Isusu Hristu. Sveti Vrači slave se dva puta u toku godine - 14. novembra i 14. jula.

Kurir, ikona, Kozma i Damjan
foto: Promo

Dodatak Stars:

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus čekaju vas ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

Kurir.rs

Bonus video:

08:04

KURTI JE BITANGA, ALI SU JOŠ VEĆE ONI KOJI GA DRŽE TAMO Bajatović: Pitanje je trenutka kada će uvući i Grčku u VELIKI PROBLEM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track