BESEDA PREDSEDNIKA VUČIĆA NA DAN SANU: Jedino večno za naš narod jesu SANU, SPC i srpska država! Čeka nas još gora godina
Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Početak je zakazan za 11 časova

BESEDA PREDSEDNIKA VUČIĆA NA DAN SANU: Jedino večno za naš narod jesu SANU, SPC i srpska država! Čeka nas još gora godina

Politika -

* Akademik Knežević: SANU ostaje nacionalna akademija duboko ukorenjena u naš narod i društvo, spremna da pruži svaku moguću i stručnu pomoć

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas svečanosti obeležavanja Dana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Svečanost u punoj sali otpočela je intoniranjem himne Bože pravde, posle čega je počelo obeležavanje 182. godišnjice SANU.

Svečanosti je prisustvovao i patrijarh SPC Porfirije a prvi se zvanicama obratio predsednik SANU akademik Zoran Knežević.

1 / 4 Foto: screenshot Video Plus

12.14 - Obraćanje predsednika Srbije. Meni je danas izuzetna čast i privilegija da mogu da govorim na 182. godišnjicu osnivanja SANU, a ono što smatram važnim jeste da smo svi mi koji se bavimo drugim poslovima prolazni a ono što jeste večno za naš narod jesu: SANU, SPC i srpska država.

Predsednik se dotakao na predstojeće izbore u dobrom delu sveta koji će promeniti sliku tog istog sveta, a potom govorio i o Kosmetu, najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju, on je rekao da je za nas i našu zemlju važno da je čuvamo a pored toga i ono što je važno za našu zemlju a to je mir, pa i pod kamen da se sakrijemo ako treba i da čekamo povoljnu priliku da istina izađe na videlo jer sve ostalo što se nudi jeste šarena laža.

Aleksandar Vučić, SANU
foto: screenshot Pink tv

Predsednik je naglasio da nas očekuju još teža vremena u bliskoj budućnosti, nikad teža u savremenoj istoriji pa podsetio da država ulaže u nauku i kulturu, te podsetio na Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti.

"Ovo je naš hram nauke i umetnosti, vi ste naši vrhovni sveštenici i razumem kada se kaže da je Ivo Andrić član SANU i dalje", rekao je Vučić.

„Plašim se da nam sledeća godina donosi mnogo više sukoba i nemira"

„Plašim se da nam sledeća godina donosi mnogo više sukoba i nemira, nego što je donela prethodna i ova 2023. godina. Kada to kažem mislim i na svaku vrstu ugroženosti našeg naroda na KiM i u Republici Srpskoj i u mnogim drugim delovima našeg regiona. Upravo zato, mislim da je od izuzetnog značaja da svakoga dana slušajući različite stavove i mišljenja dođemo do zajedničkog imenitelja, kako da svoju slobodu, zemlju i budućnost uopšte sačuvamo“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije potom je rekao da je bezbroj puta imao dileme, na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, kako i na koji način iz pojedinih situacija da izađemo, kako i na koji način da vodimo svoju nacionalnu i državnu politiku.

Ukazao je i na probleme s kojima se suočavamo i s kojima ćemo se suočavati. Podsetio je na izbore u Tajvanu, u SAD, pa i u Rusiji, a možda i u Ukrajini za koje je rekao da će predstavljati priliku za novo uspostavljanje vrednosti na svetskom nivou.

"Ono što me plaši, u eri društvenih mreža, kada dodvoravanje postane najvažnije, plašim se da će ta godina postati lošija, da nam donosi mnogo više sukoba i nemira, više nego što nam je donela 2023", rekao je predsednik Srbije.

1 / 6 Foto: screenshot Pink tv

"Mislim i na KiM i na RS, od velikog je značaja da dođemo do zajedničkog imenitelja kako da svoju zemlju, slobodu, budućnost sačuvamo, naš izlaz je da insistiramo na kompromisima iako znamo da to drugi ne žele, bolje i vreme da kupujete nego da se odreknete nečega čega ne smetre da se odreknete", istakao je predsednik Srbije.

"Niko nikom neće da popusti, neće. Kompromis je postala odvratna reč. Poštovanje drugih i drugačijih stavova gotovo da ne postoji. Naša uloga je da insistiramo na kompromisnim rešenjima", dodao je on.

Predsednik Srbije je rekao i da ne smemo da se odreknemo onoga što je naše, međunarodnog prava, teritorije i naroda.

Aleksandar Vučić, SANU
foto: screenshot Pink tv

"Čak da to učinIm uz sva obećanja koja izgovaraju, mi ne bismo dobili ništa ni na taktičkom, ni na strateškom nivou za našu zemlju. Važno je da čuvamo ono što pripada našoj zemlji, sačuvamo mir i da ne ugrozimo budućnost zemlje i čekamo povoljnu priliku da sa istinom i pravdom izađemo pred svet", naveo je Vučić. Na kraju je čestitao srećan Dan SANU i besedu završio rečima "Živela Srbija"

Obraćanje predsednika SANU akademika Zorana Kneževića

Predsednik SANU je podsetio na korene i nastanak Akademije pa održao besedu rekavši da je to dom najviših stremljenja. Naglasio je da među članovima Akademije postoji svest o svim opasnostima i otvorenim pitanjima sa kojima se svi suočavamo a koji pogađaju naš narod i našu sredinu, ali i ostatak sveta poput klimatskih promena i veštačke inteligencije, bede i siromaštva u svetu.

Dodeljena medalja SANU

Medalja SANU dodeljena je akademiku dr Vladimiru S. Kostiću, neurologu i direktoru te klinike.

Aleksandar Vučić, SANU
foto: screenshot Video Plus

Kad je reč o našem narodu, to je pre svega pitanje Kosmeta, starenje našeg stanovništva...

- SANU ostaje nacionalna akademija duboko ukorenjena u naš narod i društvo, spremna da pruži svaku moguću i stručnu pomoć na sva pomenuta i strulna pitanja - naglasio je Knežević dodajući da će izbori za članove SANU biti održani naredne godine.

Kurir.rs

Bonus video:

01:17

Aleksandar Vučić iz Granade: Očekujem težak i naporan dan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track