MIROSLAV LAJČAK O NORMALIZACIJI ODNOSA IZMEĐU BEOGRADA I PRIŠTINE: Zabeleženi su neki pomaci
Foto: Beta Milos Miskov

specijalni izaslanik eu

MIROSLAV LAJČAK O NORMALIZACIJI ODNOSA IZMEĐU BEOGRADA I PRIŠTINE: Zabeleženi su neki pomaci

Politika -

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je da normalizacija odnosa treba da podstakne prospekt članstva u EU, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

- Ne možemo postići normalizaciju ako nema jasne vizije kako da to povežemo sa evropskim procesom - izneo je Lajčak nastupajući na forumu o Zapadnom Balkanu koji je organizovala briselska organizacija "Prijatelji Evrope".

Govoreći o procesu kojim posreduje skoro četiri godine, Lajčak je ocenio da je reč o pitanju od strateškog značaja.

Potvrdio je da su Beograd i Priština napredovali u nekim pitanjima i nagovestio je da će se ubrzo okončati dosije energetike, da ima pomaka i po pitanju registarskih tablica, po pitanju nestalih, lokalnih izbora na severu kao i u koracima ka sprovođenju sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Istakavši kako je u redovnom kontaktu sa stranama, upozorio je da Beograd i Priština moraju imati na umu i politički kalendar jer se približavaju evropski izbori. Prema njemu bilo bi mudro da strane ne čekaju predizbornu kampanju u Evropskoj uniji.

Od aprila 2020. godine Miroslav Lajčak posreduje u dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Njegov mandat je bio da postigne sa stranama sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Kurir.rs/RSE/Kosovo Online

Bonus video:

02:20

BORELJ I LAJČAK TRAŽE OD SRBIJE ONO ŠTO SAMI NISU U STANJU DA ISPUNE! Čedomir Jovanović: Sa Kurtijem se ništa ne postiže silom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track