"OBUSTAVITE SVU POMOĆ PRIŠTINI!" Američka kongresmenka Klaudija Teni podnela predlog zakona
Foto: AP/Seth Wenig

kopredsedavajuća srpskog kokusa u Kongresu

"OBUSTAVITE SVU POMOĆ PRIŠTINI!" Američka kongresmenka Klaudija Teni podnela predlog zakona

Politika -

VAŠINGTON - Kongresmenka Klaudija Teni iz Njujorka, koja je i kopredsedavajuća srpskog kokusa u Kongresu Klaudija Teni podnela je predlog zakona kojim bi se obustavila sva pomoć Prištini dok ne ispuni svoje obaveze.

Teni je u saopštenju istakla da Kosovo ne poštuje Briselski sporazum iz 2013. godine, čime krši međunarodne norme i stvara tenzije na Balkanu.

Naime, američka kongresmenka Klaudija Teni, predsedavajuća Srpskim kokusom, i zvanično je podnela predlog zakona kojim bi se obustavila sva pomoć Kosovu do ispunjenja obaveza, odnosno dok ne povuku snage sa severa, okončaju progon Srba i formiraju Zajednicu srpskih opština.

Claudia Tenney
foto: AP/Seth Wenig

Zakon koji je predložila bi, isiče, zabranio bilo kakvu dalju pomoć Sjedinjenih Američkih Država Kosovu, dok se ne implementiraju određeni uslovi navedeni u Briselskom sporazumu iz 2013. godine.

Teni je podsetila da je Evropska unija 2013. godine pomogla u posredovanju u Briselskom sporazumu između Srbije i Kosova kako bi se ublažile tenzije između dve strane, ali da Kosovo nije ispunilo mnoge od svojih ključnih obaveza prema sporazumu – poput formiranja Zajednice srpskih opština i multietničkih policijskih snaga.

Pored toga, Kosovo je, ukazuje, uskratilo jednaka prava kosovskim Srbima.

"Neuspeh Kosova da ispuni ovaj sporazum krši međunarodne norme i stvara tenzije i nestabilnost na Balkanu", konstatovala je kongresmenka.

Zato smatra da se SAD moraju založiti za demokratiju, mir i stabilnost u regionu.

Klaudija Teni
foto: Facebook Printscreen/Claudia Tenney

"Svedoci smo ugnjetavanja i diskriminacije kosovskih Srba zbog nesprovođenja ključnih odredbi Briselskog sporazuma iz 2013. godine. Imperativ je da SAD zauzmu stav za demokratiju, mir i stabilnost u regionu. Podržavanje Briselskog sporazuma iz 2013. šalje jasnu poruku da naša pomoć treba da bude usklađena s principima sporazuma. Jasno smo protiv akcija koje potkopavaju prava i dobrobit kosovskih Srba. Ovaj zakon odražava našu posvećenost negovanju mira i pozivanju premijera Albina Kurtija i vladu Kosova na odgovornost", navela je Teni.

Kurir.rs/Kosovo online/Prenela: SĐP

Bonus video:

07:30

ZAŠTO SU PUSTILI ZVER KOJA JE PUCALA NA DECU? Zavišić: Samo srpska SUZA NEMA MAJKU! Kurti neće ostvariti snove o brisanju Srba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja