UPAD U HOTEL "RAJSKA BANJA" JE PORUKA DA SRBI NISU DOBRODOŠLI NA KiM! Antonijević: Očekujem oštriju reakciju međunarodne zajednice
Foto: Kurir TV

ocena

UPAD U HOTEL "RAJSKA BANJA" JE PORUKA DA SRBI NISU DOBRODOŠLI NA KiM! Antonijević: Očekujem oštriju reakciju međunarodne zajednice

Politika -

Upad tzv. Kosovske policije u kompleks "Rajska banja", pravnik Milan Antonijević vidi kao potez koji je suprotan deeskalaciji sukoba i smirivanju tenzija dodajući da očekuje oštriju reakciju EU i SAD, koja se neće svesti samo na poruke i ocenjujući da je očigledno da se sa incidentima u proteklih godinu i više dana pokušava poslati poruka da Srbi nisu dobrodošli na KiM.

Antonijević za Kosovo Online kaže da se već godinama radi na tome da se ostvare imovinska prava Srba na KiM, a da se s druge strane govori i o privrednim društvima i onome što je u vlasništvu akcionara koji su iz Srbije ili Srba sa KiM.

- To su sve pitanja koja treba postaviti prištinskim vlastima. Nadam se da će i međunarodna zajednica stati na stranu onih koji traže da se imovinska prava u potpunosti ostvaruju, da nemamo ovakvu zloupotrebu kosovske policije. U osetljivim danima nakon 24. septembra, upravo tako nešto raditi u Banjskoj, mislim da je veoma osetljivo - navodi Antonijević.

Kako dodaje, Priština ima obavezu i ako se pogledaju poruke EU i SAD zbog kojih su im i izrečene sankcije, a to je da je potrebno da rade na deeskalaciji sukoba, ono što se videlo u Banjskoj juče, nije deeskalacija sukoba, već je nešto što ide u potpuno drugom smeru.

Antonijević očekuje oštrije mere i EU i SAD i to ne, kako kaže, samo poruke, već i ono što mora da usledi jer, poručuje, KiM ne može da bude društvo koje ne garantuje ljudska prava, koje ne garantuje imovinska prava.

- Sa takvim stavom zaista neće moći da se pomere nigde - dodaje.

Prema njegovim rečima, očigledno je da se sa incidentima u proteklih godinu i više dana pokušava poslati poruka da Srbi nisu dobrodošli na KiM.

Navodi i da ti incidenti očigledno služe Prištini da na taj način reši pitanje i pregovora u Briselu i svega onoga za šta Srbija već više decenija pokušava da nađe rešenje, a to je da zaštiti srpsku zajednicu na KiM, da ostvari njihova prava, da se formira ZSO.

Napominje da koliko god da su pregovori u Briselu posmatrani možda i negativno od jednog dela srpske javnosti, to je jedini put, odnosno jedino se za pregovaračkim stolom mogu zaštiti srpska prava.

- Očigledno je da Kosovu odgovara ovaj tihi egzodus, sitni pritisci. Ko će slati decu pored vojnih i policijskih punktova u školu. To stvarno ne zaslužuje niko u ovom vremenu i mislim da se moramo vratiti miru, bezbednosti, osnovnim ljudskim pravima, imovinskim pravima, a pre svega svakom pojedincu - kaže Antonijević komentarišući navode da će kompleks "Rajska banja" koristiti upravo tzv. Kosovska policija.

Poručuje da bi trebalo da se govori o održivom povratku Srba na Kosovo, a ne o tihom pritiskom i tihom egzodusu koji očigledno Priština priželjkuje.

Na pitanje da li se može očekivati da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ovoga puta odreaguje na eventualnu reakciju EU i SAD, Antonijević kaže da ukoliko reakcija EU i SAD bude oštra, ukoliko bude vezana i za određeni nivo sankcija ili nekih mera koje već primenjuju spram prištinskih vlasti, tada i reakcija Aljbina Kurtija može da bude jača.

- Mislim da je dobro da se zaista ogole stvari na Kosovu, da govorimo o pritiscima, o provociranju i nečemu što ne bi smelo da se dešava ni u jednoj zemlji na tlu Evrope, a naročito u onoj koja je samo pre dvadeset i nešto godina izašla iz izuzetno teškog i krvavog sukoba - navodi Antonijević.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track