"ONI SU SE SPREMALI ZA OVO, POKUŠAVAJU DA DESTABILIZUJU SRBIJU" Stručnjaci: Imali su svoje posmatrače, zašto se odmah nisu žalili?
Foto: Printscreen

kurir tv

"ONI SU SE SPREMALI ZA OVO, POKUŠAVAJU DA DESTABILIZUJU SRBIJU" Stručnjaci: Imali su svoje posmatrače, zašto se odmah nisu žalili?

Politika -

Svako ko je imao dilemu i pitao se: "Da li su nasilni protesti grupe građana okupljeni oko liste "Srbija protiv nasilja" spontani ili organizovani, da li su prste umešali stranci ili su oni proizvod domaćeg nezadovoljstva?", dobio je nedvosmislen odgovor iz vrha države - inostrani faktor bez sumnje je umešan u organizovanje protesta opozicije.

Gosti "Usijanja" koji su diskutovali o ovoj temi i ko je znao šta se sprema, a skrivao su prof. Predrag Marković, istoričar, potom Vladimir Marinković, SNS i Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

Protesti
foto: Kurir

Marković se prvo osvrnuo na reči Srđana Milivojevića, koji je u jednom trenutku rekao "ovo nije borba za vlast, nego za slobodu" pa je analizirao zašto ovo rade ako im nije do vlasti:

- To pokazuje nedovoljnu kreativnost opozicije. Oni su izgubili izbore, iako je bilo nepravilnosti, ne bi taj broj glasova uticao na njihov debakl. Čak ni u Beogradu nisu zavidno prošli. Oni se ponašaju kao igrač u šahu koji neće da prizna da ste mu uzeli topa. U šahu vlada pravilo taknuto-maknuto, ako su oni imali primedbe na izbornu proceduru, trebalo je da je iznesu u izbornom danu. Imali su posmatrače, ako nešto nije bilo regularno, zašto nisu odmah rekli? U Beogradu nije bio problem sa biračkim odborima, niko u Beogradu u danu izbora nije imao primedbe. Zašto im prošle godine nisu smetali glasovi iz Republike Srpske?

Marinković je prokomentarisao da li veruje da je ovo borba za slobodu, a ne za vlast:

01:59

ONI SU SE SPREMALI ZA OVO, POKUŠAVAJU DA DESTABILIZUJU SRBIJU Stručnjaci: Imali su svoje posmatrače, zašto se odmah nisu žalili?

- Posebno je interesantan termin koji oni koriste "građani". Mislim da se taj termin, ovoj tihoj većini građana, ogadio. Oni pokušavaju sebe da identifikuju sa građanima Republike Srbije. Dakle, oni ne govore "naše političke pristalice" ili slično, već sebe žele da odvoje, da naprave jasnu razliku od ostatka Srbije, kao što je Bjelogrlić rekao, diskriminušući ljude koji žive na obodima Beograda. Oni su se spremali za ovo, prvo je bio Beograd, pa Srbija, a danas čujemo da je i pokrajina u pitanju. Moram da napomenem da je nekoliko američkih kongresmena bilo u delegaciji, a niko od njih nije dao niti jednu primedbu. Bili su u raznim delovima Srbije. Sada na delu imamo jednu agresiju te glasne manjine koja želi da napravi, svojim potezima, neko krvoproliće ili nešto što bi destabilizovalo Srbiju, fokusirajući se na predsednika Vučića.

Iako su govorili da su deca uhapšena ili studenti, Stanković je otkrio da li je zaista bilo tako ili je reč o njihovoj obmani:

- To je drskost. Da se vratimo u realnost, snimci jasno pokazuju da su incidente započeli demonstranti, da su tri sata bacali kamenice i druge stvari na zgradu skupštine, da su povredili policajce, policija je reagovala posle tri sata strpljenja, a u toj akciji je uhapšeno 38 lica. U ovoj zemlji se sudi u skladu sa zakonom i niko nije osuđen bez odgovarajućeg postupka. Ti ljudi će imati pravo na advokata. Napad je bio simbolični gest osvajanja institucije u ime nekakvih sloboda. Razlog za to su dve stvari, prvo je nezadovoljstvo izbora, a drugo beg od odgovornosti onih koji su izbore izgubili po ko zna koji put.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs / L. Majer

Bonus video:

00:32

Protesti trenutno stoje u mestu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track