MINISTAR VUČEVIĆ O OBAVEZNOM VOJNOM ROKU: Neće to biti hotel nego kasarna! Ali izgledaće drugačije, ja sam da se prihvati!
Arhivska fotografija, Foto: Instagram Printscreen

ministar odbrane

MINISTAR VUČEVIĆ O OBAVEZNOM VOJNOM ROKU: Neće to biti hotel nego kasarna! Ali izgledaće drugačije, ja sam da se prihvati!

Politika -

BEOGRAD - Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je krajnja odluka o eventualnom vraćanju obaveznog vojnog roka na Narodnoj skuštini navodeći da se nada da će biti prihvaćena takva inicijativa koju su Ministarstvo odbrane (MO) i Generalštab (BŠ) Vojske Srbije uputili predsedniku države Aleksandru Vučiću kao vrhovnom komadantu i njegovom vojnom kabinetu.

"Ništa neće biti urađeno preko noći, to je i nemoguće. MO i GŠ smatraju da je ovo momenat da donosioci političkih odluka daju svoj sud o ovoj inicitivi", rekao je za TV Pink Vučević, koji je i predsednik Srpska napredne stranke.

On je ocenio da bez jake vojske nema ni Srbije. Naveo da krajem meseca sledi godišnja analiza o stanju u vojsci pa će ovo sigurno biti jedna od tema, ali i da u slučaju da se prihvati inicijativa mora da se odredi vremenski okvir kako bi se pripremili uslovi kao što je obnova regrutnih centara.

Prema njegovim rečima, predlog MO i GŠ je da obavezni vojni rok traje četiri meseca, napominjući da bi njegovo služenje bilo prilgođene savremenom dobu tako da, na primer, kasarne ne bi imale kao ranije spavaone sa mnogo ljudi u jednoj prostoriji, mada ne bi bile ni hotel.

On je naveo da nijedna država ne može da popuni svoje redove samo sa profesionalnim vojnicima, dodajući da bi taj deo Vojske Srbije i dalje postojao i bio bi zadužen za najhitnija reagovanja.

Podsetivši da je posle odluke o suspenziji obaveznog roka Srbija ostala bez više od deset generacija za rezervni sastav, on je ukazao da dobrovoljna javljanja na služenje vojnog roka nisu u mogućnosti da to kompenzuju.

"Neko je pre petnaestak godina nametnuo koncept da budemo deo NATO pakta i da se vojska tretira kao trošak i nepotrebna", rekao je Vučević, podsetivši da je Srbija vojno neutralna zemlja tako da stalno jača svoju vojsku kako bi mogla sama da se brani.

On je istakao da se Srbija ne sprema za rat već da je dalje jačanje vojske snažan odbraćajući faktor prema onima koji bi prema državi imali loše namere.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

00:51

Milos Vučević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track