SUĐENJE U PRIŠTINI: Održano prvo ročište uhapšenom Srbinu iz Vitomirice kojeg terete za navodne ratne zločine 1999. godine!
Foto: Shutterstock

uvodne reči

SUĐENJE U PRIŠTINI: Održano prvo ročište uhapšenom Srbinu iz Vitomirice kojeg terete za navodne ratne zločine 1999. godine!

Politika -

Pred Posebnim odeljenjem tzv. Osnovnog suda u Prištini održano je ročište u slučaju M. Đ. iz Vitomirice koga Specijalno tužilaštvo tereti za navodni ratni zločin u Ozdrimu kod Peću, 1999. godine.

Tužilaštvo i odbrana dali su uvodne reči, a naredna ročišta zakazana su za 26. i 27. februar, kao i 1. mart, potvrdio je za Kosovo onlajn branilac optuženog, advokat Vasilije Arsić.

- Tužilac je predložio svedoke koji će, kako je rekao, dokazati da je okrivljeni učinio ratni zločin u Ozdrimu 7. maja 1999. godine. Mi kao odbrana smo osporili navode optužnice ističući da je neutemeljena, da istraga nije bila temeljno odrađena i da je optužnica politički motivisana, jer je reč o jedinom Srbinu u Vitomirici na kojeg su vršeni pritisci otkako je došao da živi u Vitomirici 2004. - rekao je advokat Arsić.

Obrana je, prema rečima Arsića, predložila svedoke koji će dokazati da M. Đ. nije učestvovao u događaju koji je obuhvaćen optužnicom. Branilac optuženog je dodao da odbrana ima sedam dana da se izjasni o predlogu svedoka koje je iznelo tužilaštvo.

- Na sledećem ročištu biće saslušani svedoci tužilaštva. Posle toga će sud odlučiti o predlogu naših svedoka na koje se odbrana poziva i zasniva svoju odbranu - rekao je Arsić.

M.Đ. je uhapšen 28. juna prošle godine zbog sumnje da je 1999. godine navodno učestvovao u ratnom zločinu. M. Đ. je radio kao matičar u selu Goraždevac i nikada nije napuštao pećku opštinu, a bio je jedini Srbin koji je živeo u Vitomirici.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

01:39

SRBI NEĆE POGNUTI GLAVU Urednik portala Kosovo online Miloš Garić o teroru u kojem Srbi na severu Kosova žive

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track