UZURPACIJA KOMPLEKSA RAJSKA BANJA POKUŠAJ OBESMIŠLJAVANJA ZSO! Čelić: Te stvari su zabranjene u međunarodno pravnim okvirima
Foto: Kurir

profesor univerziteta u prištini

UZURPACIJA KOMPLEKSA RAJSKA BANJA POKUŠAJ OBESMIŠLJAVANJA ZSO! Čelić: Te stvari su zabranjene u međunarodno pravnim okvirima

Politika -

Profesor Duško Čelić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici kaže za Kosovo onlajn da su poslednje akcije prištinskih vlasti u okviru kojih je kompleks Rajske banje u Banjskoj tzv. Kosovska agencija za privatizaciju uzurpirala i dala ga pod zakup tzv. Kosovskoj policiji, način da se obesmisli Zajednica srpskih opština i da se ona svede na ljušturu bez ikakvih nadležnosti i ekonomske snage i resursa.

Čelić navodi da je uzurpacija kompleksa Rajska Banja pokazala da Priština očigledno postupa sa dugoročnom strategijom, koja ima imovinsko pravnu komponentu.

- Kada govorimo o toj dugoročnoj strategiji, očigledno je da je neko imao u vidu da se dodatno obesmisli ZSO koja je trebalo da bude osnovana po Briselskom sporazumu iz 2013. godine, tako što će joj se oduzeti ekonomski resursi i da se prosto obesmisli uopšte njeno postojanje, da bude jedna ljuštura, bez ikakvih nadležnosti i bez ikakve ekonomske snage i resursa - kazao je Čelić.

On dodaje da se ova strategija odnosi na trajnu destabilizaciju i promenu etničke strukture stanovništva koje je kompaktno i u jednom dugom istorijskom vremenskom periodu živi na ovoj teritoriji.

- Te stvari su zabranjene u međunarodno pravnim okvirima. Želim da podsetim da, iako bi srpski narod upodobili sa nekom manjinom, a ona pravno nije manjina na KiM niti može biti, javne vlasti su dužne da se uzdržavaju od mera koje bi za cilj imale promenu etničke strukture tamo gde određena etnička zajednica živi kompaktno na određenoj teritoriji - navodi on.

Čelić dodaje da je ovo klasičan primer kršenja člana 16 Evropske konvencije o pravima manjina i konkretan primer kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, člana 1. protokola.

On smatra da je veoma teško u ovim trenucima govoriti o pravu kada je sve što dolazi od Prištine ka Srbima - politika.

- Razume se da kao pravnik želim da verujem da je moguće koristiti sva moguća pravna sredstva, unutar kvazi pravnog sistema Prištine, ali ono u šta sumnjam su dometi delotvornosti tih sredstava. Mislim da je važnije da se u ovom času upale sva svetla, da se uključe sva zvona za uzbunu, ovo ne sme da se dešava u mraku, niti naučne niti stručne zajednice i opšte javnosti, niti međunarodne javnosti. Neophodno je alarmirati međunarodnu zajednicu, one činioce koji imaju ključnu ulogu u donošenju raznih odluka Prištine, kako bi prosto urazumile te javne vlasti u Prištini. Oni se ponašaju kao da su oni vlasnici ljudskih prava a ne građani, kao da nisu ograničeni u ograničavanju ljudskih prava, to čine potpuno neograničeno. Postoje potpuno bezobalne pravne norme u tom pogledu, i način njihovog sprovođenja- kaže Čelić.

Kako konstatuje, ovo što se dešava na KiM, odnosno, u srcu Evrope, nema nigde na kugli zemaljskoj.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

02:38

IAKO SU OBEĆAVALI ZSO, SA ALJBINOM KURTIJEM JE TO NEMOGUĆE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track