PREDSEDNIK VUČIĆ U SKOPLJU: Nadam se da će vlada biti do 15. marta, Skupština pre Sretenja, za koji dan pobadamo šipove za EXPO!
Foto: screenshot Video Plus, EPA/Georgi LIcovski, Instagram/buducnostsrbijeav

obraćanje posle susreta „Zapadni Balkan i EU“

PREDSEDNIK VUČIĆ U SKOPLJU: Nadam se da će vlada biti do 15. marta, Skupština pre Sretenja, za koji dan pobadamo šipove za EXPO!

Politika -

Danas potpis na dva važna protokola: Od 1. marta trebalo bi da stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada u zemljama Otvorenog Balkana

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas susretu „Zapadni Balkan i EU“ i sastanku lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan u u Skoplju, u Republici Severnoj Makedoniji.

U uključenju uživo iz Skoplja, predsednik je pre svega pozdravio braću Makedonce i zahvalio se na gostoprimstvu.

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

12.19 - Obraćanje predsednika uživo iz Skoplja.

- Imali smo nekoliko stvari za koje mislim da su važne, ovde bude i nekoliko neprijatnih detalja, ali ne želim o tome... U 14 sati se potpisuju dva protokola koje smo mesecima čekali a reč je o stupanju na snagu potpuno slobodnog tržišta rada - Srbija, Albanija i S. Makedonija, a to je za nas važno zbog prevazilaženja problema s radnom snagom što znači da je to reč o 11 miliona stanovnika kad dodate broj stanovnika Albanije i S. Makedonije.

Od 1. marta slobodno tržište rada u zemljama Otvorenog Balkana

Naime, Vučić je izjavio da će danas u Skoplju biti potpisana dva sporazuma i da bi od 1. marta trebalo da stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada u zemljama Otvorenog Balkana - Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

- To je za nas velika i važna vest i mislim da će u mnogome da doprinese stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i za domaće i za strane kompanije, prevazilaženju problema sa nedostajućom radnom snagom", rekao je Vučić posle sastanka "Zapadni Balkan - EU" u Skoplju. Prema njegovim rečima, to znači pravljenje tržišta radne snage koje nije 6,7 miliona stanovnika (samo Srbija), već oko 11 miliona sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

1 / 10 Foto: screenshot Video Plus

- Posle sinoćnjeg sastanka s liderima Z. Balkana imali smo susret sa O’ Brajanom i večeru kojoj su prisustvovali svi - i Kurti i Rama, predstavnici Albanaca iz S. Makedonije Alji Ahmeti...

- Ukoliko budemo uspeli da do aprila uskladimo legislativu, da do kraja marta izglasamo važne zakone, to prvo raspoređivanje novca moglo bi da bude već u maju ili početkom juna, pre njihovih izbora koji se održavaju 9. juna. Ono što je za nas još važnije jesu zelene linije za naše kamione, to bi smanjilo naše operativne troškove sa EU, o tome ćemo sa Hrvatskom i Mađarskom...

Vučić je dodao da kako naš standard bude rastao, to će biti sve manje naših radnika jer svi vole da bolje žive a da manje rade pa je pomenuo primer Moravskog koridora na kojem radi nešto više od 1.000 naših radnika, a ostali su iz Turske i Bangladeša.

- Biće sve više stranaca koji će dolaziti da rade kod nas... Eno restoran u Geozavodu, Rus kuvar, šefica sale Ruskinja, konobar se nije odmah snašao, pa radi i neki Ukrajinac... Ako ljudi, dobro došli...

Pomenuo je i sastanak sa Ramom s kojim se duže nije video pa kazao da nam je Albanija važna kao partner, da sa njima imamo dobre odnose, mnogo naših ljudi ide tamo, naša trgovinska razmena se povećava...

"Na računu imamo 4 milijarde"

Vučić je rekao da na računu imamo 4 milijarde i nemamo potrebe da se zadužujemo... Dodao je i da je ovde ponovljeno kao i u Davosu da je prošla godina bila najlošija u svetu kad je reč o privrednom rastu a za nas nije bila tako loša, ali mi moramo da ubrzamo naš rast da bude 3,6, 3,8...

Vučić je naglasio da se razgovaralo isključivo o ekonomskim temama što je dobra stvar.

- Kad je reč o slobodnom tržištu radne snage to nam je sad sve rešeno sa S. Makedonijom i Albanijom a to smo mogli samo kroz Otvoreni Balkan (Open Balkan).

O formiranju nove vlade

- Nadam se da će biti formirana do 15. marta, a Skupština pre Sretenja 10, 11, 12. februar, čini mi se poslednji je dan. Od 1. očekujte konstitutivnu sednicu. Žuri nam se, za koji dan pobadamo šipove za EXPO - kazao je Vučić dodajući da će naša nacionalna lepotica - nacionalni stadion biti lepši od svih osim možda od onog Reala.

O ukidanju dinara na KiM

Razgovarao sam sa O’Brajanom i o tome i narednih dana nastavljamo konsultacije, rekao je Vučić dodavši da bi želeo da dođe na Kosmet da razgovara s našim narodom. Predsednik je podsetio i ko zaustavlja sve važne sporazume u CEFTA a onda ponovio i reči O’Brajana koji je sinoć rekao da ko zaustavlja druge u stvari zaustavlja sebe.

Vučić je kazao da imamo mnogo energije i mnogo planova i da je kod nas rizik od siromaštva mnogo manji nego, recimo, u Italiji ili drugim EU članicama.

O litijumu

To je belo zlato, to je naše blago, oduvek sam govorio isto, jedino ako smo mi potpuno ludi i jedini u svetu da ga se odreknemo, što se mene tiče sutra ujutru bismo počeli ali uz najvišu zaštitu životne sredine i građana, ali da nam Nemci uz svoje nemačke standarde garantuju da će tako biti... Hoće li biti ili neće, nažalost ne zavisi od mene... Da sam premijer, rekao bih kad me izaberete, sutra ujutru počinjemo... - kazao je Vučić naglasivši da mišljenje nije menjao, što je mislio onda, misli i danas.

Vučić: Potpisaćemo 2 protokola, imali smo sastanke važne za čitav region

- Sastanci koje smo imali sinoć važni su za čitav region, razgrazovarali smo o dve važne stvari - učešće u zajedničkom evropskom tržištu i ono što je za nas bitno jesu one zelene linije za naše kamione da mogu slobodno da prolaze preko granice EU, da snažimo našu trgovinu i našu industriju, da snižavamo operativne troškove - kazao je Vučić dodajući da je za to neophodno da mi to i sami uradimo u regionu.

Aleksandar Vučić, Skoplje
foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

- Ono što je važna vest jeste da ćemo u narednim danima potpisati 2 važna protokola za otpočinjanje od 1. marta funkcionisanja sporazuma o slobodnom pristupu o tržištu radne snage u Tirani, Beogradu i Skoplju a drugi deo jeste Plan rasta i o tome smo dugo sinoć razgovarali šta mi treba da preduzmemo da bismo taj novac dobili, koji su uslovi, koje reforme treba da preduzmemo...

00:35

Aleksandar Vučić prisustvuje susretu Zapadni Balkan u u Skoplju

- Što se Beograda tiče mi smo naš Plan rasta u subotu predstavili za naredne tri godine, daćemo sve od sebe da te reforme učinimo da dobijemo pristup tim sredstvima, samo mi radeći svi zajedno možemo da napravimo veliki napredak... Čini mi se da je ovo prvi put da se sastajemo i da se samo govori o ekonomskim a ne politčkim pitanjima u kojima se razlikujemo - zaključio je Vučić u uključenju uživo iz Skoplja.

1 / 11 Foto: EPA Georgi Licovski

"Srbija otvorena za sve ideje povodom zajedničkog regionalnog tržišta"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je na skupu "Zapadni Balkan i EU" da je veoma važno da region bude povezan, da funkcionisanje tzv. zelenih traka na prelazima ima najveći značaj za Zapadni Balkan, i poručio da će kada je reč o zajedničkom regionalnom Srbija će biti otvorena za sve ideje i spremna da ih realizuje.

"Za nas su važnije zelene trake od jedinstvene evropske platne zone, što je takođe važno. Ne zanemarujem niti potcenjujem značaj SEPA, ali su za nas zelene trake od najveće važnosti. To će biti od velike koristi u stvaranju boljeg poslovnog okruženja za sve nas, za naše ljude ali i za sve ostale koji bi želeli da ulažu u ovaj region", rekao je Vučić na sastanku o evrposkom Planu rasta za Zapadni Balkan.

Kada je reč o zajedničkom regionalnom tržištu, Vučić je istakao da će Srbija biti potpuno otvorena za sve ideje i spremna da ih realizuje.

"Imam veliku molbu za sve vas iz regionalnih organizacija i iz Evropske unije da nam pomognete u nekim pitanjima, jer ćemo morati da rešimo neke teške probleme sa kojima ćemo se suočiti. Moramo da se uskladimo kada je reč o ekonomskim merama, politici subvencija i svemu ostalom, pre nego što uđemo u EU", rekao je predsednik Srbije.

Što znači, kako je dodao, da "ako postoje neke mere koje su države ili entiteti već preduzeli, recimo, ako želimo da podstaknemo kompanije koje ulažu u Srbiju, ne možemo se obavezati da će ta podrška stati pre 2025. ili 2026. jer ne znamo da li ćemo biti deo Evropske unije ili već znamo da nećemo biti deo EU", rekao je Vučić.

Naglasio je da u godinama ne možemo sebi da pucamo u nogu kada je o tome reč i da su to pitanja koja ćemo morati da rešimo.

00:58

Aleksandar Vučić: Imali smo sastanke važne za ceo region

11.00 Plenarni sastanak lidera sa predstavnicima međunarodnih organizacija.

Kovačevski: Zajedničko regionalno tržište od vitalnog značaja

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja moćni simbol posvećenosti EU reformama širom Zapadnog Balkana i odlučnu želju za transformacijom i usaglašavanjem regionalne ekonomije standardima EU.

"Ova posvećenost nije samo deklaraciona, već se ogleda kroz grantove i povoljne kredite. Pomoću Plana rasta zemlje Zapadnog Balkana sprovešće fundamentalne reforme i stvoriti snažne veze kroz regionalna tržišta. U ovom procesu pristup finansijskoj pomoći je ključni element", rekao je Kovačevski na panel diskusiji lidera regiona u Skoplju.

Dodao je da strategija dvojne integracije ne samo da ubrzava proces pristupanja Evropskoj uniji, već donosi i neposredne koristi regionu u vidu povećanja trgovine i investicija, poboljšane konkurentnost i regionalne povezanosti.

Kako je naglasio, uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta je od vitalnog značaja iz dva ključna razloga.

"Prvo, ono igra ključnu ulogu u oslobađanju ekonomskog potencijala regiona, otvarajući vrata za lokalna preduzeća i radnike, i čineći ga privlačnijim za evropske investitore. Drugo, ovo tržište deluje kao odskočna daska ka jedinstvenom tržištu Evropske unije prihvatanjem i primenom standarda Evropske unije", rekao je Kovačevski.

1 / 6 Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Samit u Skoplju počeo panel diskusijom

Panel diskusijom lidera regiona u Skoplju počeo skup je "Zapadni Balkan i EU". Diskusiji prisustvuju premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski, predsednik Srbije Aleksandar Vucić, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Aleksandar Vučić, Skoplje, Zapadni Balkan, samit
foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Sastanku prisustvuje i generalni direktor Direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen. Putem video-linka prisutnima će se obratiti i predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Džejms O'Brajen: Lepo je vratiti se u Skoplje

"Lepo je vratiti se u Skoplje. Ovde sam prvi put došao kao američki zvaničnik 1996. Zadovoljstvo je biti ovde i videti Severnu Makedoniju kao domaćina. To su naši saveznici i radimo sa ovom vladom na važnoj inicijativi poslednjih dana", kaže pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajen.

Rama: Države Zapadnog Balkana da ostave politiku i istoriju po strani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Skoplju da države regiona Zapadni Balkan treba da stave potrebe svojih građana na prvo mesto i ostave politiku i istoriju po strani, kako bi iskoristili priliku da pristupe jedinstvenom tržištu Evropske unije.

"Ovde smo da zajedno sa američkim i evropskim predstavnicima razgovaramo o glavnim koracima koje treba da preduzmemo koji će nas dovesti bliže Evropskoj uniji", rekao je Rama pred početak sastanka lidera Zapadnog Balkana i EU o Planu rasta za Zapadni Balkan na kojem učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rama je rekao da je razgovarano o Planu rasta i o ;"mogućnost koju su do sada imale samo države članice EU a to je pristup jedinstvenom tržištu". "Ovo je velika promena i prilika koju ne smemo da propustimo te je važno da šest balkanskih država stave potrebe svojih građana na prvo mesto i ostave politiku i istoriju po strani", rekao je Rama, prenosi Beta.

Sastanak EU-Zapadni Balkan

1 / 9 Foto: Kurir

Program počinje nešto pre 10 časova panel diskusijom lidera a nastavlja se plenarnim sastankom s predstavnicima međunarodnih organizacija.

Kurir.rs/Beta/Instagram

Bonus video:

00:10

Aleksandar Vučić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja