PREDSEDNIK VUČIĆ: Srbija čvrsto opredeljena za nastavak evropskog puta! MICOTAKIS: Naš stav oko Kosova ostaje nepromenjen
Foto: Nenad Kostić

PREDSEDNIK VUČIĆ: Srbija čvrsto opredeljena za nastavak evropskog puta! MICOTAKIS: Naš stav oko Kosova ostaje nepromenjen

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Republike Grčke Kirjakos Micotakis obratili su se iz Palate Srbija posle "tet-a-tet" sastanka, potom i plenarnog razgovora delegacija Srbije i Grčke.

Predsednik Vučić je Micotakisu predočio da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak evropskog puta. Premijer Grčke je, između ostalog, naveo da stav njegove zemlje ostaje nepromenjen što se tiče Kosova.

Predsednik Srbije i premijer Grčke održali su "tet-a-tet" sastanak u Palati Srbija, posle čega su delegacije dve zemlje, predvođene upravo Vučićem i Micotakisom, imale plenarni razgovor.

Vučić i Micotakis obratili su se i na srpsko-grčkom poslovnom forumu gde su takođe govorili i zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Konstantinos Fragojanis i ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Aleksandar Vučić, Kirjakos Micotakis
foto: Nenad Kostić

13.25 - Dačić ispratio Micotakisa

Premijer Micotakis završio je posetu Srbiji i na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" ga je ispratio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Vaša poseta dala je važan impuls za unapređenje naših bilateralnih odnosa i produbljivanje saradnje u brojnim oblastima, koji će dodatno učvrstiti prijateljstvo Srbije i Grčke", napisao je Dačić na Instagramu ispod fotografija s aerodroma.

11.30 - Počeo srpsko-grčki poslovni forum

Predsednik Vučić je, obraćajući se na otvaranju Srpsko-grčkog poslovnog foruma, rekao da su grčke kompanije dobrodošle u Srbiji, i pozvao grčke finansijske institucije, a posebno banke, da ponovo pokažu interes za srpsko tržište.

1 / 31 Foto: Nenad Kostić

Na forumu su, pored Vučića, govorili i premijer Grčke Micotakis, ministar finansija Srbije Siniša Mali...

11.05 - Obraćanje premijera Micotakisa: U Beogradu kao kod kuće

"Svaki put kad se nađem u Beogradu, osećam kao da sam kod kuće i želim da vam se zahvalim na gostoprimstu, ali i na veoma sadržajnim razgovorima".

"Vidimo napredak u našim odnosima koji su međusobno povezani. Očekujem da ćemo održati i četvrti Visoki savet za saradnju, naš pogled je uvek okrenut u budućnost na saradnju i blagostanje".

"Došao sam sa četiri ministra i velikom poslovnom zajednicom. Želimo da dalje produbimo naše investicione odnose. Imali smo veoma dobre bilateralne kontakte".

"Posebno nas interesuje povezivanje naših zemalja u energetskom sektoru i transportu. Naročito na povezivanju linije Solun-Beograd, kao i završetak šireg koridora koji će kretati iz Pireja i završavati se u Budimpešti. To je od strateškog značaja za celu jugoistočnu Evropu".

1 / 4 Foto: Nenad Kostić

"Saradnja Srbije i Grčke proširuje se i na energetski i bezbednosni sektor. Želimo u Srbiji da uvedemo zelenu struju, energiju iz obnovljivih izvora, da vam prenesemo tehničko znanje".

"Želim da se zahvalim prijatelju Aleksandru i da vam poželim sreću na EXPO 2027".

"Podržavamo vas na evropskom putu. Mnogo puta sam u Briselu pričao o proširenju. Beograd bi trebalo da iskoristi povoljne okolnosti. Za Srbiju i Zapadni Balkan postoji evropska budućnost. To je naš strateški cilj".

"Predsednik Vučić me izvestio oko dijaloga sa Prištinom. Naš stav za Kosovo ostaje nepromenjen".

"Dragi prijatelju Aleksandre, hvala na gostoprimstvu".

10.50 - Obraćanje predsednika Vučića: Srbija čvrsto opredeljena za nastavak evropskog puta

"Srećan sam što Srbija i Grčka neguju bratske odnose. Zadovoljan sam što smo razgovarali o svim aspektima naše saradnje. Ovde godine obeležavamo 145 naših diplomatskih odnosa".

"Želim da kažem da su Srbija i Grčka uvek međusobno podržavale teritorijalni integritet jedna drugoj. Sa premijerom Micotakisom imao sam iskren, prijateljski razgovor. Informisao me o mnogo stvari koje meni nisu uvek poznate jer nismo članica EU".

"Grčka je jedna od značajnih, važnih i najvećih iskrenih podržavalaca Srbije na evropskom putu. Postavilo se pitanje ima li Srbija alternative, želi li Srbija da bude deo EU i želi li Evropa da Srbija bude deo EU. Nedvosmisleno sam rekao Micotakisu da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje evropskog puta. Zahvalni smo Grčkoj na toj podršci. To nije samo formalna rečenica, već je to od suštinskog značaja za našu zemlju".

1 / 8 Foto: Nenad Kostić

"Rekao sam i da razumem da u Evropi nisu uvek nisu srećni svim našim potezima, ali i u Evropi moraju da znaju da očekujemo jasne signale za naš evropski put".

"Razgovarali smo i o agendi EXPO 2027. Naš san je da kraj 2027. godine BDP naše zemlje od 100 milijardi evra. Pre samo 10 godina ukupan bruto domaći proizvod je bio 32 milijarde, danas je 69,5. To pokazuje strahoviti napredak, kvatni skok Srbije za 12 ili 15 godina. Potrebna nam je i podrška grčkih prijatelja".

"Paradoksalno zvuči, Srbija nema problema sa novcem, ali nam treba pomoć oko kapaciteta. Nemamo ogromne kompanije koje treba da naprave sve što želimo. Zato sam zamolio Micotakisa da neke grčke kompanije pošalju u Srbiju da nam pomognu u ostvarivanju zadataka. Razgovarali smo u tom smislu o nekoliko bitnih tema - o energetici, gasovodima, kupovini gasa, vetroparkovima, saradnji elektroprivreda, infrastrukturi"...

Aleksandar Vučić
foto: Nenad Kostić

"Srbija će da izvozi sve više, mi moramo da imamo luku. Da koristimo kapacitete Soluna, Pireja, čak i da kupimo određene kapacitete od 5,10 odsto, mi imamo pare, to nije problem".

"Micotakis zna da je Srbija mala ekonomija, ali velika za Zapadni Balkan. Mi smo 62 odsto u ukupnom inostranom kapitalu Zapadnog Balkana, 54 odsto u izvozu"...

"Razgovarali smo i o turizmu, da zovemo Grke u Srbiju, jer Srbe ne moraju da zovu u Grčku".

"Nadamo se da će 2024. biti velika u rastu i saradnji Beograda i Atine".

10.00 - Plenarni razgovor delegacija

Delegacije Republike Srbije i Republike Grčke predvođene predsednikom Vučićem i premijerom Grčke Micotakisom imaju plenarni razgovor.

1 / 13 Foto: Nenad Kostić

9.35 - Počeo "tet-a-tet" sastanak Vučića i Micotakisa

Sastanak dvojice visokih državnika trajao je oko pola sata.

9.30 - Predsednik Vučić dočekao Micotakisa

Predsednik Vučić dočekao je u Palati Srbija premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa.

Aleksandar Vučić, Kirjakos Micotakis
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Dvojica državnika već su se srela juče, nedugo pošto je Micotakis doputovao u Beograd, a sada će imati zvanični "tet-a-tet" sastanak.

1 / 5 Foto: Nenad Kostić

Vučić i Micotakis su početkom januara razgovarali telefonom i tom prilikom je predsednik Srbije zahvalio grčkom premijeru na tome što Grčka poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i na doprinosu stabilnosti u regionu.

Bonus video:

00:58

Aleksandar Vučić: Imali smo sastanke važne za ceo region

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track