PALMA ODVEO NA SVETU GORU NAJBROJNIJU DELEGACIJU: Narod može bez poslanika, ali ne bez crkve
Foto: foto: Jedinstvena Srbija

HILANDAR

PALMA ODVEO NA SVETU GORU NAJBROJNIJU DELEGACIJU: Narod može bez poslanika, ali ne bez crkve

Politika -

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma doveo je na Svetu Goru jednu od najbrojnijih delegacija u istoriji Atosa. 70 građana Jagodine bilo je odjednom u ovoj poseti. Markovića je u grčkom manastiru Dohijar primio iguman Amfilohije.

Predsednik Jedinstvene Srbije je celivao jednu od najčudotvornijih ikona na Svetoj Gori, ikonu Brzopomoćnice, a kako je rekao arhimandrit Amfilohije, bilo je slučajeva da upravo na tom mestu nepokretni prohodaju, slepi progledaju, a gluvi počnu da čuju.

- Srbi i Grci su bratski pravoslavni narodi i Srbija i Grčka su bratske i prijateljske države. Mnogo toga nas vezuje, a posebno Sveta Gora i manastir Hilandar. Sveta Gora ima duhovnu moć i svako od muškaraca treba bar jednom u životu da dođe na Svetu Goru - rekao je Marković.

Dragan Marković Palma, Hilandar, Sveta gora
foto: foto: Jedinstvena Srbija

Iguman Amfilohije je pitao Markovića šta misli da li je teže biti poslanik ili monah.

- Svaki posao i svaki poziv je na svoj način težak, ali jedno je sigurno, narod može bez poslanika, ali ne može bez crkve, patrijarha, sveštenika i monaha. Političari su prolazni, a crkve su večne - odgovorio je Palma.

Prilikom posete ruskom manastiru Sveti Pantelejmon na Svetoj Gori, gde je Markovića dočekao starešina ruskog manastira arhimandrit Evlogis, Markoviću u čast zvonilo je jedno od najtežih zvona u pravoslavnoj crkvi uopšte teško 13 tona. Ovaj manastir posetio je ruski predsednik Vladimir Putin 2016. godine prilikom obeležavanja 1000 godina prisustva ruskih monaha na Atosu, a danas se na istom mestu gde i Putin, slikao i predsednik Jedinstvene Srbije, koji je celivao glavu Svetog Pantelejmona, dok se deo moštiju nalazi u srpskom manastiru Hilandaru.

Dragan Marković Palma, Hilandar, Sveta gora
foto: foto: Jedinstvena Srbija
Dragan Marković Palma, Hilandar, Sveta gora
foto: foto: Jedinstvena Srbija

- Srbi i Rusi su braća i mi se molimo Bogu da se rat u Ukrajini što pre završi, Srbija voli Putina, a Rusija je naš veliki prijatelj - rekao je Marković. Iguman Evlogis uručio je Draganu Markoviću Palmi prigodne poklone za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Patrijarha srpskog Porfirija, od kojih je zanimiljiv poklon za Vučića, hleb ispečen u ruskom manastiru na Svetoj Gori. U poseti grčkom i ruskom manastiru bio je deo naše delegacije, a svih 70 članova bilo je u sprskom manastiru Hilandaru.

Dragan Marković Palma, Hilandar, Sveta gora
foto: foto: Jedinstvena Srbija

- Mi smo danas doveli delegaciju od 70 članova i to je, kako smo čuli, jedna od najbrojnijih delegacija odjednom u istoriji Svete Gore. Kada čovek dođe u srpski manastir Hilandar on se duhovno obogati. Ko ovde provede dva dana dobije duhovnu terapiju. O važnosti srpskog manastira Hilandar na Svetoj Gori, na kojoj ukupno ima 20 manastira, govori i podatak da trećina od 30 000 hektara zemlje, dakle 10 000 hektara pripada našem manastiru. Za nas Srbe, manastir Hilandar je naše rođeno - poručio je Dragan Marković Palma.

Kurir.rs/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track