ZUKORLIĆ I ŽIGMANOV POSLE KONSULTACIJA KOD PREDSEDNIKA: Vučić predlaže učešće predstavnika manjina i u novoj vladi
Foto: Zorana Jevtić

andrićev venac

ZUKORLIĆ I ŽIGMANOV POSLE KONSULTACIJA KOD PREDSEDNIKA: Vučić predlaže učešće predstavnika manjina i u novoj vladi

Politika -

BEOGRAD - Predstavnici bošnjačke i hrvatske stranke koji su, kao deo jedne izborne liste, bili danas na konsutacijama o novom mandataru, saopštili su da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podržava ideju o manjisko-inkluzivnoj Vladi što podrazumeva da i u narednom periodu ima ministre iz manjinskih naroda.

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić izjavio je novinarima, ispred zgrade Predsedništva, da zajedno sa svojim koalicionim partnerima nastavlja krupnim koracima da se zalaže za proces podizanja prava manjinskih naroda u Srbiji, kao i za velike infrastrukturne projekte, naročito u delovima Srbije gde žive ovi narodi.

"Zalažemo se za ravnomerni regionalni razvoj Srbije. Želja nam je da doprinesemo ne samo razvoju gradova i regiona odakle dolazimo - Novom Pazara, Sandžaka, Vojvodine, već i cele države Srbije, jer razvijena Srbija podrazumeva istovremeno razvijene sve njene krajeve", rekao je Zukorlić.

Prema njegovim rečima, nije bilo reči o konkretnim personalnim rešenjima u novoj vladi, jer su konsutacije vođene pre imenovanja mandatara nove vlade, ali se ove stranke nadaju da će kroz resorna ministartva imati prilike da učestvuju u novom vladi, za šta će se i Vučić navodno založiti.

"Predsednik je bio vrlo jasan, založiće se da nova vlada nastavi politiku inkluzivnog odnosa prema pripadnicima nacionalnih manjina i da se multikulturalnost u Srbiji odrazi i kad je u pitanju struktura nove vlade", rekao je predsednik Demokatskog sveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, koji je bio ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Prema njegovim rečima, dosadašnje učešće predstavnika manjinskih naroda i postignuti rezultati otvaraju mogućnost da budu deo svih relevantih institucija u kojima se donose odluke.

Predsednik Srbije Vučić počeo je juče konsultacije o novom mandataru sa stranakama koje imaju poslanike u novom skupštinskom sazivu.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

01:03

USAME ZUKORLIĆ KOD VUČIĆA Predstavnici izborne liste Muftijin amanet na konsultacijama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track