PREMIJERKA BRNABIĆ: U Tirani postignut veliki diplomatski uspeh, potvrđen suverenitet Srbije!
Foto: Printscreen/TV Prva

PREMIJERKA BRNABIĆ: U Tirani postignut veliki diplomatski uspeh, potvrđen suverenitet Srbije!

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u završnoj deklaraciji samita zemalja Jugoistočne Evrope i Ukrajine na insistiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića izbačen termin "zemlja", čime je, kako je rekla, potvrđen suverenitet Srbije i postignut veliki diplomatski uspeh.

- Da to nije bilo prihvaćeno, onda bi se naša autonomna pokrajina Kosovo i Metohija tamo pojavljivala kao zemlja učesnica samita. Na tome je predsednik Aleksandar Vučić insistirao i izdejstvovao da se to promeni, da se taj deo izbaci. Mi smo tako u jednom izuzetno važnom danu na jednom izuzetno važnom samitu iz svih dokumenata i deklaracija praktično to izbacili i potvrdili naš suverenitet - rekla je Brnabić, gostujući na TV Prva.

Ona je istakla da je to "ogromna stvar u teškim okolnostima".

Pored toga, dodala je da je, zahvaljujući Vučiću, izbačena formulacija o neophodnosti uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, kao i deo o malignom ruskom uticaju.

Ana Brnabić
foto: Printscreen/TV Prva

- Mi zaista ne vidimo maligni ruski uticaj u Srbiji, ni na Zapadnom Balkanu. Ali ako pričate o malignim uticajima stranih država, onda svakako možete da razgovarate o malignim uticajima različitih stranih država - istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, izbacivanje tih delova i formulacija iz deklaracije predstavlja veliki diplomatski uspeh Srbije. Dodala je da to ukazuje na "ogromnu hrabrost" predsednika Vučića.

- Da vi pred takvim skupom kažete: "Ovo je nešto što je neprihvatljivo za nas i mi se sa tim nećemo usaglasiti" i da se to usvoji - to nije lako. Rekla bih da je ovo jedna jedna od najtežih stvari koje on uspeo da uradi u poslednje vreme - rekla je Brnabić.

O izveštaju ODIHR-a

Premijerka se osvrnula i na izveštaj ODIHR-a.

- Konačno je stigao danas je i objavljen... Da bi se održao narativ koji nije tačan, njima je bilo neophodno da prvi krenu sa narativom. ODIHR je prisutan u svim zemljama sveta, i nije nikada zabeleženo da neko pre nego što je objavljen izveštaj, izađe u javnost. To su objavili doređeni mediji Junajted grupe. Ali to je dobro da ODIHR vidi kakva je atmosfera u Srbiji, koliko su nepristrasni i koliko zloupotrebljavaju to pravovremeno informisanje - kazala je ona.

Ana Brnabić
foto: Printscreen/TV Prva

Kako dodaje, taj izveštaj je mnogo objektivniji.

- Da li se slažemo sa svim u izveštaju, apsolutno ne. Ali da li on doboro defeiniše preprouke i da li ćemo nastaviti da radimo na tome, svakako da. Radiće se i dalje na implementaciji svih prpeoruka. Ono što pokazuje da izveštaj stavlja tačku na besmislice o izbornoj krađi, i da okrećemo novi list, nemamo vremena za gubljenje, pokazuje nekoliko stvari iz izveštaja. Dakle manji je broj preporuka nego posle izbora 2022, dakle prioritetnih koje treba da ispunite. U tom finalnom je u aprilu 2022. bilo 9, sada ih ima 7. Preporuke za medije, tada ih je bilo 5, sada samo dve. Vidi se da su ovi izbori održani u boljem okruženju. Da li postoji prostor za unapređenje, naravno da postoji. Neke od preporuka su identične ili slabije nego što imaju zemlje EU - kazala je.

Brnabić je istakla dve važne stvari.

- Ono što ljudi treba da znaju je da se nigde ne pominje međunarodna istraga izbora, i pominje se formiranje radne grupe ako Vlada smatra da je to potrebno i ne postoji preporuka kakvu je tražila opozicija ili Proglas, koja kaže da liste ne mogu nositi naziv osoba koje nisu na listu. To stavlja tačke na lažei i besmislice, koja je pravljena tendenciozno u vezi sa naregularonšću izbora. To je sada prošlost i idemo u budućnost - poručila je Brnabić.

O formiranju vlasti

Brnabić je istakla da su veliki pritisci na Milošu Vučeviću, predsedniku SNS, a najveći na predsedniku Vučiću.

- Postoji veliki pritisak članstva da se formira vlast u Beogradu. Rasprave su da li je većina legitimna ili ne. Stava je da legitimitet nije upitan, a pokret koji treba "Mi Glas iz naroda" čiji je nosilac bio Jerković, a ako on želi da podrži i imate matematičku većinu imate i legitimitete. Vučiću je izuzetno stalo da matemtaika nije politika i da volja naroda mora da se poštuje i da ne dođemo više nikada u situaciju iz 2008. i 2012, kada je Đilas postao gradonačelnik i kada je to bila vlast bez legitimiteta, za koju Beograđani nisu glasali. Zbog tih razgovora je učešće Vučića na Samitu u Tiranu, ta odluka će verovatno biti pomerena sa 1. na drugi mart. Pritisak da se formira vlas je veliki i mnogi u SNSu misle da imamo pun legalitet, legitimitet i da to znači najogovorniju moguću politiku. Mi vremena za gubljenje nemamo. Imamo ambiciozne planove za do kraja 2027. predstavio ih je predsednik Vučić projektom "Skok u budućnost". Na kraju krajeva veliki je uticaj predsednika pa ćemo videti šta će na kraju biti - kazala je premijerka Brnabić.

Kurir.rs/TV Prva

Preneo: R.J.

Bonus video:

05:29

BRNABIĆ UŽIVO NA KURIR TV: Sramno je da imate domaću opoziciju koja osporava suverenitet svoje zemlje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja