ZORAN ĐINĐIĆ UBIJEN JE NA PRAGU ZGRADE VLADE PRE TAČNO 21 GODINU: Najbliži o pokojnom premijeru
Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP / Profimedia

sećanja

ZORAN ĐINĐIĆ UBIJEN JE NA PRAGU ZGRADE VLADE PRE TAČNO 21 GODINU: Najbliži o pokojnom premijeru

Politika -

Nekadašnji premijer ubijen je ispred zgrade Vlade Srbije 12. marta 2003. godine

Premijer Srbije Zoran Đinđić preminuo je na današnji dan pre tačno 21 godinu u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije u 13.30 , nakon što je u 12.25 ispred zgrade Vlade Srbije na njega izvršen atentat.

U kontaktu s porodicom

Na premijera je pucano iz zgrade u Ulici admirala Geparta i pogođen je sa dva snajperska hica kada se nalazio u blizini sporednog ulaza u zgradu Vladu Srbije. Tom prilikom ranjen je Milan Veruović, pripadnik Đinđićevog ličnog obezbeđenja, a bio je van životne opasnosti.

Zoran Đinđić
foto: Thomas Kühler / AFP / Profimedia

Premijeru ipak nije bilo pomoći. Tadašnja predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić proglasila je vanredno stanje, a Vlada Srbije trodnevnu žalost povodom smrti premijera.

Ministar trgovine, turizma i usluga u Đinđićevoj vladi i stranački kolega Slobodan Milosavljević za Kurir kaže da protekom vremena i godina spoznajemo veličinu Zoranovog grandioznog dela.

- Pobeda nad turobnim devedestim, demokratizacija Srbije, smenjivost vlasti, vizija života u kome znanje, rad, stručnost i poštenje opredeljuju pozicije u društvu i kvalitet života svakog pojedinca - smatra Milosavljević.

I danas je, kaže, u kontaktu s Đinđićevom udovicom Ružicom Đinđić, a vreme provedeno sa Zoranom pamti po njegovoj neverovatnoj energiji.

Slobodan Milosavljević
foto: Marina Lopičić

- Pamtim to vreme i po brzini kojom smo se vraćali na mapu Evrope i sveta, popularnosti u Evropi, viziji koja je počela da se otelotvoruje, njemu, jedinom, neponovljivom, lucidnom, hrabrom lideru koji nije podilazio, već motivisao saradnike, ljude, naciju za istorijske iskorake u budućnost. Srbija je sa Đinđićem na čelu preskakala prepreke, preplivavala i pretrčavala konkurente u privlačenju investicija, modernizovala društvo i državu... Pamtim to vreme po optimizmu, za razliku od današnjih dana - kaže Milosavljević.

Ubice osuđene

Dodaje da se već 21 godinu od ubistva Đinđića Srbija još uvek traži i ne nalazi tamo gde joj je mesto, a to je EU.

- Dok je zdrave pameti i glave na ramenima, sve je moguće. Srbija može, mora i biće bolja, bogatija, uspešnija, konkurentnija, jača, demokratska - zaključio je.

Atentat na Đinđića organizovali su pripadnici JSO i zemunskog klana, a kao kolovođe grupe identifikovani su Milorad Ulemek Legija, Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum. Na Đinđića je pucao pripadnik JSO Zvezdan Jovanović, koji je, kao i Legija, osuđen pred Specijalnim sudom na 40 godina zatvora. Presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije 29. decembra 2008.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track