MINISTAR DAČIĆ SE SASTAO SA ŠEFICOM UNMIK-A: Razgovor o aktuelnoj situaciji na KiM i atmosferi pojačanih tenzija (FOTO)
Foto: MSP/Dijana Vukomanović

MINISTAR DAČIĆ SE SASTAO SA ŠEFICOM UNMIK-A: Razgovor o aktuelnoj situaciji na KiM i atmosferi pojačanih tenzija (FOTO)

Politika -

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom UNMIK Karolin Zijade.

Sastanak je održan u kontekstu predstojeće redovne sednice Saveta bezbednosti UN o UNMIK planirane za 22.april i Izveštaja o radu UNMIK za poslednji šestomesečni period.

Ivica Dačić
foto: MSP/Dijana Vukomanović

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i atmosferi pojačanih tenzija koje sa ciljem daljeg proterivanja srpskog stanovništva kontinuirano stvara Priština.

Ministar Dačić izrazio je zabrinutost povodom nedavnih jednostranih poteza Prištine, posebno nakon ukidanja dinara, i veoma osetljive bezbednosne i političke situacije u pokrajini.

Ivica Dačić
foto: MSP/Dijana Vukomanović

Ponovio je, da se, kao i do sada, Srbija zalaže za deeskalaciju, očuvanje mira i poštovanje ranije postignutih dogovora, od kojih dogovor postignut u Briselu 2013.g. uz posredovanje EU, koji predviđa uspostavljanje ZSO, još čeka da bude primenjen od strane Prištine.

Ivica Dačić
foto: MSP/Dijana Vukomanović

Karolin Zijade je istakla značaj održavanja konsultacija pred sednicu Saveta bezbednosti, kao i da Ujedinjene nacije u potpunosti podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem Evropske unije i pozvala je aktere na konstruktivan angažman po pitanju ispunjenja prihvaćenih obaveza.

Takođe, Zijade je zahvalila Srbiji na podršci radu i otvorenosti za saradnju sa UNMIK, kao i na kontinuiranoj podršci u vezi nastavka nesmanjenih aktivnosti misije UN na terenu.

Bonus video:

01:34

SRBIJA NE MORA DA PRIZNA KOSOVO DA BI UŠLA U EU Dačić nema dilemu: Za članstvo moramo biti ozbiljni, da prvo vidimo naš interes

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track