GARANCIJE NAJMOĆNIJIH ZEMALJA PADAJU PRED TEROROM PRIŠTINE: Kancelarija za KiM o hapšenju Sofronijevića
Foto: Kancelarija za KiM

GARANCIJE NAJMOĆNIJIH ZEMALJA PADAJU PRED TEROROM PRIŠTINE: Kancelarija za KiM o hapšenju Sofronijevića

Politika -

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je kosovski premijer Aljbin Кurti sa, kako navide, svojim specijalnim policijskim jedinicama izvršilac hapšenja Srbina iz Zvečana Srećka Sofronijevića, dok su, dodaju, pravi nalogodavci i direktno odgovorni za njegovo pritvaranje Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, SAD i EU su Sofronijevića i mnoge druge viđene Srbe sa severa Кosova "nagnali u Кurtijevu zamku i njegove kazamate".

- Priština tereti Srećka Sofronijevića za navodno kršenje tzv. ustavnog poretka tzv. Кosova, samo zato što je branio svoj dom kada je Rosu 13 oktobra 2021. upala u Zvečan i bacala suzavac na Srbe i tada upucala Srećka koji je bio životno ugrožen. Srećko Sofronijević je jedan od brojnih Srba koji su u prethodnom periodu na miran i demokratski način branili svoje pravo na život, ali svi oni su postali žrtve Кurtijeve srbomrzačke politike. Dok su oni koji su pucali na Srbe i srpsku decu slobodni, Srećko Sofronijević, koji je čuvao svoje dete, danas je u pritvoru - naveli su iz Kancelarije za KiM.

Dodali su da je srpski otpor Кurtijevom zulumu doveo do mirnih protesta i barikada kao izraza vapaja srpskog naroda da ih međunarodna zajednica čuje.

- Da budemo sasvim precizni, EU i SAD su 28 decembra 2022. godine dali čvrste pisane garancije državnom rukovodstvu Srbije da neće biti hapšenja niti progona Srba sa severa Кosova i Metohije zbog učešća na mirnim protestima i barikadama kojima su samo branili svoj kućni prag.

U tački četiri pomenutih garancija se nedvosmisleno navodi:

Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Кosova koji su potvrdili da nema listi kosovskih Srba za hapšenje ili procesuiranje zbog učešća na mirnim protestima/barikadama.

Upravo zbog ovih garancija i reči koju su dale najmoćnije države sveta, predsednik Aleksandar Vučić zamolio je Srbe sa severa КiM da barikade povuku, što su oni i učinili, nevoljno, ali slušajući svoju državu Srbiju i svog predsednika, ali i tada upozoravajući čitav svet da Priština neće stati i da će biti izloženi brutalnom progonu - podsetili su iz Kancelarije za KiM.

Od tog trenutka, istakli su iz Kancelarije za KiM, traje neprekinuti teror i hapšenja svih viđenih Srba sa severa Кosova, dok i Evropska unija i SAD nemo posmatraju progon srpskog naroda, praveći se nevešti da se 28. decembar 2022. nije dogodio.

- Zbog njihovih laži, obmana i licemerstva, još jedna čestita srpska glava nalazi se u Кurtijevom kazamatu, postajući žrtvom ne samo Aljbina Кurtija, već međunarodnih sila koje misle da mogu da se igraju životima našeg naroda u pokrajini i da gaze dogovore i sporazume koje su sami doneli i garantovali - zaključili su iz Kancelarije za KiM.

Prema njihovim rečima, pravde za Srbe na Kosovu nema.

- Danas smo svedoci da garancije i reč najmoćnijih zemalja sveta padaju pred silom i terorom Prištine, a da prava i pravde za Srbe na Кosovu i Metohiji nema - poručili su iz Kancelarije za KiM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja