NASTAVAK FESTIVALA LICEMERJA, NOVI EKSER U KOVČEG MEĐUNARODNOG PRAVA: Miloš Vučević o glasanju za prijem Prištine u Savet Evrope
Foto: Printscreen/RTS

NASTAVAK FESTIVALA LICEMERJA, NOVI EKSER U KOVČEG MEĐUNARODNOG PRAVA: Miloš Vučević o glasanju za prijem Prištine u Savet Evrope

Politika -

Mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević kaže za RTS da je u Strazburu viđen nastavak festivala licemerja i još jedan ekser u sanduk međunarodnog prava.

Potpredsednik Vlade, ministar odbrane u tehničkom mandatu i mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević rekao je povodom glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, da je Srbija na istorijskom mestu na kojem je bila uvek, da može svakog da pogleda u oči i ne krši osnovne prinicipe međunarodnog prava.

"Ono što smo juče videli u Strazburu je nastavak tog festivala licemerja i još jedan ekser u mrtvački sanduk međunarodnog javnog prava i svih standarda koje bi trebali da važe", istakao je Vučević.

Dan nakon glasanja u Savetu Evrope Vučević kaže da to nije samo pitanje da li je Kosovo država, jer nije, već nisu ispoštovani ni osnovni principi koje su sami postavili pred Prištinu, od kojih je najvažniji formiranje ZSO.

"To nije pitanje naše percepcije KiM kao kolevke identiteta već su oni sami pogazili ono što su postavili, jer im je to neko tražio telefonom ili mejlom. Srbija će se boriti argumentima, činjenicama, pravom, moralom i verom u sebe, jer ako mi ne verujemo u sebe ne možemo očekivati ni da će drugi", poručio je Vučević.

Kaže da nema mnogo manevarskog prostora ali i da nema povlačenja i predaje.

"To što gaze osnovne norme na kraju će biti njihova bruka, ali ne može trajno da bude zakonito ono što je nezakonito", rekao je Vučević.

Vlada najkasnije za dve nedelje

Mandatar za sastav nove Vlade kaže da će uskoro predložiti njen sastav i napominje da će Vlada biti izabrana u zakonskom roku.

"Silovanje međunarodnog javnog prava, i ono što nam se sprema u UN sa rezolucijom o Srebrenici nije ništa manja opasnost, traži angažman svih nas i važnije je od kadriranja vlade", smatra Vučević.

Kaže, međutim, da će u naredne dve nedelje biti formirana vlada, i da je njegov ekspoze gotovo završen.

"Biramo ljude koji će biti odgovorni u naredne 4 godine. Ovo će svakako biti vlada kontinuiteta kada je reč o 'Skoku u budućnost', ali će i neki novi ljudi doneti novu energiju. Pokušaću da otvorim sve društvene oblasti značajne za građane, da vide šta je naša vizija za naredni period", rekao je Vučević.

Poslaćemo jasnu poruku da Srbija nije džak za udaranje

Najveća vojna vežba "Vihor 2024" biće glavni događaj u petak, gde se očekuje dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i drugih izaslanika.

- Preko 2.000 vojnika će učestvovati na Pešteru, preko 500 tipova naoružanja će biti prikazano. Videćete modernizovane tenkove, oklopna vozila, najbolju samohodnu artiljeriju, dronove. Poslaćemo jasnu poruku građanima da je naša vojska obučena, hrabra i motivisana da čuva Srbiju, da nije džak za udaranje. NJihova bruka će trajati doveka, a Srbija će pobediti.

(Kurir.rs/RTS/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

06:15

Milos Vučević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track