OPOZICIJA POCEPANA OKO BOJKOTA! Većina iz Srbije protiv nasilja podržala objedinjavanje izbora 2. juna! Evo ko je šta imao da kaže
Foto: BETA/Amir Hamzagić, Petar Aleksić, EPA/Andrej Cukić, Beta/Milan Ilić

pucanje

OPOZICIJA POCEPANA OKO BOJKOTA! Većina iz Srbije protiv nasilja podržala objedinjavanje izbora 2. juna! Evo ko je šta imao da kaže

Politika -

Objedinjavanje svih redovnih lokalnih izbora sa novim beogradskim, koji su raspisani za 2. jun, isprečilo se kao do sada najveći kamen spoticanja za održavanje na okupu opozicione koalicije Srbija protiv nasilja. Na ovom svojevrsnom testu jedinstva nisu prošli, te se u poslednja dva dana nezaustavljivo ide ka sve otvorenijem sukobu unutar ove grupacije. Podela nastala na ideji bojkota narasla je do te mere da se postavlja pitanje da li koslicija Srbija protiv nasilja i dalje postoji.

Konkretmi koraci

S druge strane, izborni proces ide dalje. Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić juče je najavila konkretne korake koji su uslov da se 2. juna ide na spajanje izbora. Kako je obavestila javnost, Predlog izmena i dopuna zakona o lokalnim izborima upućen je u skupštinsku proceduru, a skupštinska sednica je zakazana već za ponedeljak.

Ana Brnabić
foto: Printscreen/Video Plus

- Ukupno 184 poslanika su predlagači izmena i dopuna zakona o lokalnim izborima, 167 je dvotrećinska većina, a mi imamo 184 poslanika i mislim da ovo dovoljno govori o našoj ozbiljnosti. I zahvaljujem svima koji su pokazali želju za razgovorom, što smo pokazali građanima da možemo da se dogovorimo oko važnih stvari i da onda na kraju krajeva implementiramo i realizujemo te naše dogovore. Sve poslaničke grupe vlasti su podržale predlog izmena i dopuna zakona. I poslaničke grupe iz opozicije koje su podržale predlog su Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, Miroslav Aleksić, Zeleno levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak kao i samostalni poslanici, Pokret slobodnih građana, SDA i Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija. Dakle svi oni su potpisali predlog - izjavila je Brnabić.

Preglasavanje

Na strani opozicije produbljeno je razmimoilaženje i posle burnog glasanja o tome treba li izaći na izbore. Da podsetimo, na sastanku u petak veče većina partija iz Srbije protiv nasilja odlučila je da izađe na izbore, a za bojkot su bili samo Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, stranka Zajedno i Srce Zdravka Ponoša.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić juče je objasnio da je rezultat glasanja koalicije bio šest prema tri, jer se DS "priklonila stavu većine", ali i napomenuo da prvi put nije ispoštovana odluka većine koja je bila za izlazak na izbore.

Miroslav Aleksić
foto: Beta Amir Hamzagic

- Prvi put imamo situaciju da nije ispoštovan taj stav da se ispoštuje odluka većine, ali ne smatram da je to sada neki problem. Mi ćemo sasvim sigurno sarađivati. Na istom smo cilju. Možda ćemo na neke lokalne izbore izaći zajedno, na neke ne - izjavio je on za N1.

Lider PSG Pavle Grbović kaže da će ta stranka nastaviti koalicionu saradnju sa onom većinom stranaka koje su potvrdile ranije definisan stav - da u slučaju da 2. juna budu održani svi lokalni izbori da na njima i učestvuju.

Pavle Grbović
foto: PSG

- Najbolji, a verovatno i jedini način da se očuva jedinstvo koalicije "Srbija protiv nasilja" jeste da se poštuje stav većine i da zajedno nastupimo na svim predstojecim izborima - poručio je Grbović za Danas, odgovarajući na pitanje da li koalicija još postoji.

Živo blato

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje za Kurir da je ovo kraj koalicije Srbija protiv nasilja.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

- Ovo je očekivan scenario. Opozicija se podelila po liniji razumna i nerazumna. Razumna je ostala dosledna zahtevima koje istakla pred vlast, a nerazumni deo opozicije ostao je u "živom blatu" arogantnog političkog zanovetanja i nadmene isprazne agresije, forsirajući nerazumnu priču o večito nepravednim izbornim uslovima. Moglo se pretpostaviti sve ovo. Niko neće žaliti što neće biti Đilasa na glasačkom listiću. Srbija protiv nasilja ne postoji više. Ostaje razumnom delu opozicije da pokuša da ne izgubi baš sve birače od decembra - kaže Stanković.

Programski direktor agencije Faktor plus Predrag Lacmanović kaže za Kurir da je objedinjavanje izbora iznenadilo jedino opoziciju koja je na novu situaciju imala najlošiju reakciju.

Predrag Lacmanović
foto: Kurir televizija

- Nejedinstvo im je najlošija stvar koju su mogli da pokažu. Ništa od ovoga nije iznenađenje, a izgleda da je objedinjavanje izbora iznenadilo samo opoziciju. Da sam na njihovom mestu, bio bih spremniji za ovaj scenario. Opozicija greši što nema jedinstven stav. Ovako razjedinjeni, ukoliko ne donesu zajedničku odluku o izborima, značajno će oslabiti svoje šanse za neki veći izborni uspeh i doprineće da vladajuća koalicija odnese glat pobedu. Ako su postignuti bolji izborni uslovi nego na prethodnim izborima i ako su izdejstvovali da im se neki zahtevi ostvare, nije mi najjasnije zašto to ne bi iskoristili i bacili sve karte na Beograd, koji je najznačajniji i gde imaju najjače uporište. Biračko telo voli više borbu nego pasivnost. Bojkot je strateška greška opozicije. I evo opet na videlo dolazi fragmentacija i inače velikog broja partija i malih lidera - ocenjuje naš sagovornik.

Govoreći o šansama da se očuva koalicija Srbija protiv nasilja, on kaže da je to manje verovatno sada kada se uzmu u obzir razjedinjeni stavovi.

Bonus video:

06:02

KAŽU DA SU LISTA PROTIV NASILJA, A ĐILAS PSUJE POSLANIKE Dejan Bulatović: Bilo me je sramota što sam s takvima u Skupštini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja