SRBIJU U UJEDINJENIM NACIJAMA ČUO CEO SVET! Analitičari: Vučić ukazao na tešku poziciju srpskog naroda na KiM
Foto: Printscreen/Video Plus

ARGUMENTOVANO

SRBIJU U UJEDINJENIM NACIJAMA ČUO CEO SVET! Analitičari: Vučić ukazao na tešku poziciju srpskog naroda na KiM

Politika -

Govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koji je održao prekjuče na najbolji mogući način je čitavom svetu argumentovano i dostojanstveno ukazao na tešku poziciju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i činjenicu da ni Priština ali ni međunarodna zajednica godinama ne ispunjavaju svoje obaveze, ocena je sagovornika Kurira.

Naime, predsednik je na sednici SB UN posvećenoj stanju na Kosovu i Metohiji istakao, između ostalog, da je prošlo 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma a da ZSO još nije formirana, da vlasti u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove za život Srba i drugih nealbanaca i zatražio momentalno puštanje na slobodu svih političkih zatvorenika, te konstatovao da Srbija ostaje posvećena Povelji UN i dijalogu pod okriljem EU.

Pripremljen Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost za Kurir ocenjuje da su UN arena u kojoj imamo prostora za delovanje, pre svega imajući u vidu da nemamo razumevanje od strane zapadnih zemalja koje nas neprestano drže pod pritiscima, a da nas u UN čuje ceo svet.

Srđan Graovac
foto: Kurir TV

- Ujedinjene nacije su mesto gde možemo izneti svoj stav i imamo i mogućnost i obavezu da to uradimo, a predsednik Vučić je to uradio na najbolji mogući način - argumentovano i dostojanstveno, ukazujuću na ključne propuste međunarodne zajednice, ali i tešku poziciju srpskog naroda i sistematski teror koji Srbi na Kosovu trpe s ciljem da se za njih stvore nemogući uslovi za život, te da se konstantno stvara temelj za etničko čišćenje. Na to je stavljen fokus, kao i da činjenicu da nisu ispunjene međunarodne obaveze, ne samo Prištine već i međunarodne zajednice koja je bila garant, pre svega EU - naveo je Graovac.

On ističe da je predsednik Srbije bio i te kako pripremljen, te imao odgovor na sve trikove koje je prištinska strana pokušala da iskoristi, poput pokušaja da lažnom pričom o desetinama hiljada silovanih žena u stvari zamagli suština sednice na kojoj je trebalo da se govori o svemu onome što nisu a trebali su da ispune.

- To je bio njihov mali trik, ali i na to smo, kako smo videli, imali odgovor. Jednostavno, UN su arena u kojoj imamo prostora za delovanje, te da, između ostalog, tu pred celim ponovimo da je Kosovo deo Srbije - konstatovao je Graovac.

Impresivan Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ, ocenio je da je Vučićev govor argumentovao ukazao na tešku situaciju na KiM i etničko čišćenje Srba koje ne samo da se nastavlja, već se i ubrzava. Naglasio je da je predsednikov govor impresivan.

Vladislav Jovanović
foto: Kosovo online printscreen

- On je sistematski i praktično oslikao sadašnju situaciju koja je krajnje nepovoljna za srpsku i druge manjinske zajednice na Kosovu. Takođe, predsednik je pozvao sve odgovorne, uključujući UN i Savet bezbednosti - kazao je on.

Istakao je i da je Vučić ponovo naglasio spremnost Srbije da i dalje bude pouzdan partner u očuvanju mira i bezbednosti, kao i na potrebu jačanja Unmika.

- Interesantno je da je sastanak imao i polemičke momente u kojima je predsednik argumentovao odreagovao na izazivačke i neprincipijelne reči Osmanijeve koja je razgovor pokušala da prevede na neke slučajeve iz prošlosti i da umanji argumentaciju koju je predsednik iznosio. No, predsednik se nije dao uhvatiti u tu zamku, pa je promptno odgovorio i vratio na pravu stazu, a to je staza odgovornosti SB i odgovornosti prištinskih lokalnih vlasti za ogroman broj propusta i zločinačkih nastojanja da se etničko čišćenje srpske zajednice ubrza - naglasio je. Konstatovao je da je Vučićev govor pisan i za sadašnjost i budućnost, te da je bio potreban jer je, kako je istakao, predstavio jedan pogled na stanje na Kosovu koji može biti značajan s obzirom na neizvesnost razvoja ukupne situacije u svetu, pa i u regionu.

Jasan stav Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Zoran Jeremić kazao je da je na sednici SB UN o Kosovu, Srbija pokazala jasan stav da je za mirno rešavanje problema, dijalog i kompromis, ističući da nije uspela namera Prištine da vraćanjem u prošlost zaseni poruku zvaničnog Beograda. Napomenuo je da je veoma važno da Srbija i dalje insistira na aktualizovanju kosovske teme na svim nivoima, kako bi sprečila svoje neistomišljenike da zanemare njene interese.

- Upravo ova sednica, bez obzira što se radi o uobičajenoj redovnoj sednici, ukazuje na značaj koji Srbija posvećuje i temi, ali i dijalogu između Beograda i Prištine - konstatovao je on za Kosovo online.

Milovan Božinović

SB UN je instrument svetskog mira koji je u krizi

Nekadašnji ambasador Milovan Božinović ocenio je za Kurir da je na sednici SB UN sve urađeno i rečeno kako treba, te da je sve što je Vučić rekao bilo politički dobro ptipremljeno i zrelo. - No, ono što je taj sastanak takođe pokazao jeste da su UN generalno jedan instrument svetskog mira koji je u krizi i to se videlo i sada, da zbog podela u SB sve manje može da se očekuje od te institucije. Jer, toleriše se od strane određenih zemalja da sednice ne daju onaj rezultat koji su mogle da daju i da dovedu do nekog napretka, recimo u dijalogu Beograda i Prištine, već je sve uglavnom pripremljeno i režirano da rezultat praktično ne doprinese onome zbog čega je sve to sazvano - ocenio je on. Ukazao je i da se Osmani nije držala teme sednice, već da je samo vrtela mantre i pokušavala da održi svojevrsnu priredbu. - S druge strane, predsednik je Vučić je sve izneo politički dobro pripremljeno i zrelo - zaključio je on.

Kurir.rs

Bonus video:

01:38

Predsednik Vučić na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track