KURIR 12.000 KM OD BEOGRADA: Pravo iz rudnika u Istočno kinesko more, na samo 200 km od Tajvana! (VIDEO)
Foto: Kurir

KURIR 12.000 KM OD BEOGRADA: Pravo iz rudnika u Istočno kinesko more, na samo 200 km od Tajvana! (VIDEO)

Društvo -

Reporteri Kurira Jelena Spasić i Rajko Nedić su, nakon posete rudnicima bakra i zlata, kao i sedištu kompanije "Ziđin" u jugoistočnoj Kini, obišli grad Šiamen.

01:41

Reporteri Kurira na obali Istočnog kineskog mora

Ovaj grad nalazi se na Istočnom kineskom moru, ostrvo Tajvan je samo 200 kilometara od njegove obale, a Srbija - 12.000 kilometara.

Prethodno, reporteri Kurira bili su u provinciji Fudžijan, na planini Ziđin, u rudniku Ziđinšan, što u prevodu znači "planina Ziđin".

00:33

Rajko Nedić i Kinez o Tajvanu i Kosovu

To je prvi rudnik zlata i bakra "Ziđin Majning Grupe" koji je strateški partner države Srbije u rudnicima bakra i zlata u Boru i Majdanpeku u okviru kompanije "Srbija Ziđn Koper" i stopostotni vlasnik rudnika zlata i bakra "Čukaru peki" u Boru.

00:32

Kurir u gradu Šiamen

Predsednik korporacije Žu Laičang rekao je da "Ziđin" posluje u 15 zemalja širom sveta, kao i da je prošle godine ukupna proizvodnja bakra iznosila milion tona, dok je proizvodnja zlata bila skoro 68 tona.

1 / 6 Foto: Kurir

Od toga, rudnici u Srbiji proizveli su skoro 240.000 tona bakra, što čini oko 24 odsto ukupne proizvodnje, gotovo jednu četvrtinu kapaciteta.

Takođe je proizvedeno sedam tona zlata, što čini nešto više od 10 odsto ukupne proizvodnje zlata na nivou "Ziđin Majning Grupe".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track