UŽIVO: Za DS nema potrebe da se raspravlja o Duliću
Foto: Rts

UŽIVO: Za DS nema potrebe da se raspravlja o Duliću

Politika -
U sali je na početku sednice bilo 153 poslanika, među kojima su i poslanici DS. Dulić je pred početak sednice izjavio da neće prisustvovati sednici, kao i da su njegovi advokati u konataktu sa tužilaštvom i da čeka da ga obaveste o vremenu kada da se javni nadležnim organima

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je nešto posle 10 sati sednicu na kojoj će rapravljati o imunitetu bivšeg ministra, a sadašnjeg poslanika Demokratske stranke Olivera Dulića, koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja i korupciju.

U sali je na početku sednice bilo 153 poslanika, među kojima su i poslanici DS. Dulić je pred početak sednice izjavio da neće prisustvovati sednici, kao i da su njegovi advokati u konataktu sa tužilaštvom i da čeka da ga obaveste o vremenu kada da se javni nadležnim organima.

To je prva sednica redovnog jesenjeg zasednja parlamenta, a počela je intoniranjem himne "Bože pravde". Poslanike su na ulazu u Skupštini Srbije dočekali pripadnici Garde Vojske Srbije. Skupština je na početku rada potvrdila mandat poslanika Karolu Čiziku iz Lige socijaldemokrata Vojvodine koji je u parlamentu zamenio Nenada Čanka koji je podneo ostavku posle nedavnog incidenta u Novom Sadu.

Na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal, Administrativni odbor parlamenta je u subotu predložio da se ukine imunitet Duliću i da se omogući njegovo privođenje i vođenje krivičnog postupka, a odluku treba da potvrdi parlament. Dulić je u subotu izbegao policijsko privođenje, jer se pozvao na poslanički imunitet, a kasnije je saopštio da će otići u policiju, da nije prekršio zakon i da se neće pozivati na poslanički imunitet.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči Dulića za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa izdavanjem dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama državnih puteva.

DS: Odložiti raspravu, Dulić se sam odrekao imuniteta

Poslanici Demokratske stranke (DS) ocenili su danas da Skupština Srbije nema potrebe da raspravlja o ukidanju imuniteta poslaniku DS Oliveru Duliću, osumnjičenom za zloupotrebu službenog položaja u vreme dok je bio ministar, jer se sam Dulić odrekao imuniteta i zatražili odlaganje te rasprave.

Na početku rada, šef poslaničke grupe DS Dragoljub Mićunović zatražio je odlaganje rasprave u parlamentu o ukidanju imuniteta Duliću zbog najgrubljeg kršenja Poslovnika i zakona prilikom njenog zakazivanja.Mićunović je kazao da je Poslovnik prekršen jer Dulić nije pozvan na sednicu, a da poslanici DS-a nisu bili pozvani da prisustvuju sednici Administrativnog odbora kada je to skupštinsko telo predložilo ukidanje imuniteta Duliću."Od kako pravo postoji uvek je bilo da treba čuti i drugu stranu. Ako se njegova reč ne čuje, to gubi pravi smisao", rekao je Mićunović.

On je kazao da se u zahtevu za ukidanje imuniteta ne navodi koji je stav Krivičnog zakonika koji se odnosi na zloupotrebu službenog položaja prekršio Dulić i podsetio da se, ako je kazna za to delo od šest meseci do pet godina, onda ne može govoriti o tome da se nekome skine imuniteta.Mićunović je dodao da je u tom članu predviđena kazna i do 12 godina zatvora za koju se ukida imunitet i upitao koji je stav tog člana Krivičnog zakonika upotrebljen."To se u dopisu tužilaštva i odbora ne vidi", naveo je Mićunović i dodao da su međunarodne pravne instistucije, među kojima i Venecijanska komisija, tražile ukidanje tog člana zakonika jer omogućava beskrajne zloupotrebe tužilaštva.

Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović odbacio je navode Mićunovića i rekao da su svi, pa i Dulić, obavešteni o sednici, a da su na Administratuivni odbor u subotu od četiri člana iz DS-a, dva prisustvovala.Stefanović je kazao da se o imunitetu glasa jer je uspostavljen onog trenutka kada se Dulić na njega pozvao."On (Dulić) u svakom trenutku može da se pozove na imunitet, ako mu se ne ukine. Namera Skupštine je da omogući da pravosudne institucije rade svoj posao", kazao je Stefanović.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić rekao je da je pravo poslanika da budu pozvani na sednicu Administrativnog odbora i zatražio od predsednika parlamenta izvinjenje poslanicima koji poziv nisu dobili."Ako imate većinu, ne znači da ne treba da nas pozivate. Pa, tako bi mogli i na sednicu parlamenta da nas ne pozivate.

Ne treba o sednici odbora da saznajemo iz vesti državne agencije Tanjug", rekao je Đurić.Poslanik DS Nenad Konstatinović podsetio je da se Dulić odrekao imuniteta i da je otišao u policiju, tako da se ne može u parlamentu raspravljati o ukidanju imuniteta ni po Poslovniku ni po zakonu.

Polemika o povredama Poslovnika

Početak sednice Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o ukidanju imuniteta poslaniku Demokratske stranke (DS) Oliveru Duliću zbog zloupotrebe službenog položaja u vreme dok je bio ministar, danas je obeležila polemika o povredama Poslovnika.Poslanici opozicione DS naveli su da se Dulić sam odrekao imuniteta i da zato nema potrebe u parlamentu raspravljati o tome i tražili odlaganje rasprave.Oni su tvrdili da je prilikom zakazivanja sednica parlamenta i Administrativnog odbora koji je zatražio ukidanje imuniteta Duliću bilo najgrubljeg kršenja Poslovnika i zakona.Sednici pre podne nije prisustvovao Oliver Dulić, koji je to i najavio pre njenog početka. On je iz zgrade parlamenta izašao u 11 sati.Predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) kazao je da su na sednici tog skupštinskog tela u subotu bila prisutna dva od četiri člana odbora iz DS-a, a da je poziv uredno poslat.Poslanici SNS-a su naveli da priča o proceduri ne može sprečiti borbu protiv kriminala. Predsednik parlamenta Nebojša Stefanović rekao je da je u zabludi onaj ko misli da će zbog reklamiranja Poslovnika Skupština prekinuti rad. Rasprava je prekinuta nešto pre 12 sati, a nastavljena je oko 13.15 časova.

Babić: Skupština odlučuje o imunitetu, nije sudnica

Predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić rekao je danas da Skupština Srbije posle rasprave treba da odluči o ukidanju imuniteta poslaniku Demokratske stranke (DS) Oliveru Duliću, ali da parlament ne sme i ne može biti sudnica i da nijedna presuda ne sme da se donosi po političkim zahtevima.

"Ko god da se pozove na imunitet u bilo kom krivičnom postupku, ma koji dres nosio u parlamentu, postupak će biti pokrenut i biće mu ukinut imunitet. Ovde nema slova o političkoj ostrašćenosti", kazao je Babić novinarima u parlamentu posle današnje sednice Administrativnog odbora na kojoj se ponovo povela polemika o Duliću.

Na pitanje zašto se u parlamentu otvorila rasprava o ukidanju imuniteta Duliću ako je Administrativni odbor, zbog istrage, bio zatvoren za javnost, Babić je kazao da je sednica tog odbora bila zatvorena za javnost na molbu Tužilaštva za organizovani kriminal, koja je stigla uz zahtev za ukidanje imuniteta Duliću.

"Skupština zaista nema šta da krije. Ne želimo da radimo tajno, ne želimo ništa da uradimo bez znanja javnosti", rekao je Babić odgovarajući na pitanje zašto se otvarala rasprava u skupštinskoj sali o ukidanju imuniteta Duliću, a ranije to nije bio slučaj sa takvim zahtevima.

On je odbacio navode poslanika DS da članovi Administrativnog odbora iz te stranke nisu pozvani na sednicu tog tela u subotu i poručio da poslanici DS mogu koliko hoće da se pozivaju na kršenje Poslovnika, ali da suštinska borba protiv korupcije neće biti zaustavljena.

Prema njegovim rečima, poziv za sednicu Administratiuvnog odbora koja je održana u subotu dostavljen je poslaničkom klubu DS."Ne znam koliko delova DS postoji. Da li svim delovima treba da šaljemo poziv", naveo je Babić i dodao da su toj sednici prisustvovala dva člana iz DS.On je kazao da je toj sednici prisustvovalo ukupno 12 članova, od kojih je deset članova iz vladajuće koalicije i jedan član iz Demokratske stranke Srbije glasao za ukidanje imuniteta Duliću.

Prethodno se na današnjoj sednici Administrativnog odbora ponovo polemisalo o poštovanju pravnih i poslovničkih procedura pri donošenju predloga odluke o ukidanju imuniteta Duliću. Polemiku na odboru je pokrenuo poslanik DS Janko Radaković, koji je tvrdio da ga niko iz odbora u ubotu nije obavestio o održavanju sednice Administrativnog odbora.

Pauza zbog komemoracije Vojinu DimitrijevićuPredsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović uvažio je danas molbu opozicione Liberalno-demokratske partije (LDP) i odredio pauzu na sednici od 12 do 13 sati, jer se tada održava komemoracija povodom smrti Vojina Dimitrijevića, jednog od najuglednijih stručnjaka za međunarodno pravo i međunarodne odnose, prenosi Beta.Poslanik LDP Bojan Đurić zamolio je na početku današnje sednice predsednika parlamenta da odredi pauzu u vreme održavanja komemoracije Vojinu Dimitrijeviću, kako bi poslanici mogli da odaju počast dugogodišnjem aktivisti za ljudska prava.Predsednik Skupštine Stefanović je uvažio tu molbu, što je jedan broj poslanika pozdravio aplauzom.Profesor na beogradskom Pravnom fakultetu i predsednik Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević preminuo je 5. oktobra u 81. godini. Komemoracija povodom njegove smrti zakazana je za podne u Skupštini Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track