Nikolić Hejgu: Spremni smo za EU
Foto: Tanjug

Šef britanske diplomatije u Beogradu

Nikolić Hejgu: Spremni smo za EU

Politika -
Predsednik Srbije i britanski šef diplomatije saglasili se da je sva sporna pitanja o Kosovu i Metohiji neophodno rešavati razgovorima između Beograda i Prištine

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa šefom britanske diplomatije Vilijamom Hejgom.

Nikolić je rekao razgovoru sa britanskim ministrom da je Srbija spremna na sva rešenja koja omogućavaju bolje uslove života svih građana Kosova i Metohije i koja su u skladu sa Ustavom Srbije.

U saopštenju Nikolićeve pres službe navodi se da su se predsednik Srbije i britanski šef diplomatije saglasili da je sva sporna pitanja o Kosovu i Metohiji neophodno rešavati razgovorima između Beograda i Prištine.

Nikolić je istakao da je prošlonedeljnim sastankom premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija "Srbija ušla u završnu fazu pregovora sa Prištinom i da je spremna da, u cilju rešavanja problema Kosova i Metohije, učini mnoge kompromise, ali da će se to očekivati i od albanske strane", navodi se u saopštenju.

Nikolić je Hejgu preneo da je Srbija spremna za članstvo u Evropskoj uniji i da je zbog tog cilja, ali i iz sopstvenih interesa, rešena da do kraja izvrši reformu pravosuđa, da uspostavi punu vladavinu prava i stabilnost državnih institucija i da se, u skladu sa zakonom, obračuna sa kriminalom i korupcijom, što su uslovi koje joj je Evropa postavila.

Ministar Hejg je pozdravio odlučnost koju Srbija pokazuje na svom evropskom putu. Hejg je istakao da je Ujedinjeno Kraljevstvo snažan zagovornik proširenja Evropske unije i da je njihova želja da sve zemlje regiona budu u Evropskoj uniji, pa je zbog toga Velika Britanija spremna da pomogne u izgradnji što boljih odnosa među balkanskim državama.

Šef Forin ofisa odvojeno je razgovarao i sa potpredsednicima vlade Suzanom Grubješić i Aleksandrom Vučićem sa kojim se sastao na radnom ručku. Popodne je predviđen susret sa premijerom Ivicom Dačićem. Vilijam Hejg u Beograd je došao u okviru turneje po regionu, sa ciljem da podstakne nastavak dijaloga Beograda i Prištine i napredovanje Srbije ka EU. Pre Beograda posetio je Sarajevo i Prištinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track