Kosovska štampa: Severu Kosova specijalni status

Cilj posete Klintonove i Ešton i

Kosovska štampa: Severu Kosova specijalni status

Politika -
Ova poseta ima samo jedan cilj, a to je da se od Kosova traži da odustane od severa i da severni deo dobije specijalni status, smatraju kosovski analitičari

PRIŠTINA - Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton doputovale su u Prištinu da podrže dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, piše kosovska štampa.

Kosovski analitičari, međutim, smatraju da je glavni cilj posete da se na Prištinu izvrši pritisak da odustane od severa Kosova i da mu dodeli specijalni status, i upozoravaju da normalizacija odnosa Beograda i Prištine neće imati smisla ako na kraju procesa Kosovo ne bude primljeno u UN i ako ga ne budu priznale sve članice EU.Svi prištinski dnevnici su izvestili o dolasku Eštonove i Klintonove u Prištinu, posle razgovora koje su u Beogradu vodile s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem.

One su, na sastanku s Nikolićem, poručile da ne traže od Srbije da prizna Kosovo, već da žele da izraze podršku procesu normalizacije odnosa, pišu listovi, dodajući da je Klintonova ponovila stav SAD da je Kosovo nezavisna država i da se granice neće menjati.Prema pisanju prištinske štampe, dijalog će predvoditi Dačić i kosovski premijer Hašim Tači.

Stav kosovskog analitičara Behdžeta Šalje, iz Saveta za odbranu ljudskih prava i sloboda, da Priština nije u poziciji da išta traži.

"Ova poseta ima samo jedan cilj, a to je da se od Kosova traži da odustane od severa i da severni deo dobije specijalni status", rekao je Šalja.Iljir Deda, sa instituta KIPRED, upozorio je da normalizacija odnosa Beograda i Prištine "neće imati smisla ako na kraju procesa Kosovo, kao država, ostane van UN i ne bude priznato od strane svih članica EU".

Deda je ocenio da je angažovanje EU na Balkanu nedovoljno snažno i da je stoga nužna podrška Vašingtona.

"Zajednička poseta pokazuje da ništa na Balkanu ne može biti ostvareno bez Amerikanaca", rekao je Deda i naveo da će poseta Eštonove i Klintonove, pored podrške normalizaciji odnosa, biti prilika za predstavnicu EU da predstavi teme dijaloga.Eštonovu i Klintonovu su sinoć na aerodromu dočekali kosovska predsednica Atifete Jahjaga i specijalni izaslanik i šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar.

One danas razgovaraju s Jahjagom, Tačijem i liderima političkih stranaka.Pre dolaska u Prištinu, Klintonova i Eštonova su posetile Sarajevo i Beograd, a nakon završetka razgovora će otputovati za Tiranu. Predvođeno je da u okviru balkanske turneje posete i Zagreb.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja