Prisluškivanje Srbije u odsustvu demokratske kontrole

Centar za evroatlantske studije

Prisluškivanje Srbije u odsustvu demokratske kontrole

Politika -
Nedavno je obelodanjeno, podseća CEAS, da se u Srbiji, na ovaj ili onaj način, prati privatna komunikacija oko 400 000 građana, od čega "samo" 15.000 legalno

BEOGRAD - Centar za evroatlantske studije (CEAS) ističe da činjenica da je Uprava kriminalističke policije MUP Srbije naložila praćenje listinga razgovora potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, i način na koji su javnosti predstavljene, potvrda odsustva demokratskog nadzora nad sektorom bezbednosti.

Dodatno zabrinjava što se iz Srpske napredne stranke s ponosom ističe "lojalnost" novoizabranog rukovodstva BIA u ovom slučaju, imajući u vidu da njen rad koordinira aktuelni ministar odbrane, čime je potvrđena namera limitiranja njene autonomije i uspostavljanja pune partijske, umesto demokratake kontrole nad njenim radom, kaže se u saopštenju.

CEAS je ocenio da je "poražavajuća činjenica da predsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, smatra da ovaj skandal nema nikave veze s njim.

CEAS je konstatovao da će se "rupe u demokratskom nadzoru nad sektorom bezbednosti sve češće i ozbiljnije negativno odražavati na bezbednost i osnovna ljudska prava građana Srbije, ali i na pravni poredak u zemlji.

Nedavno je obelodanjeno, podseća CEAS, da se u Srbiji, na ovaj ili onaj način, prati privatna komunikacija oko 400 000 građana, od čega "samo" 15.000 legalno.

U saopštenju se takođe podseća na osene Ustavnog suda Srbije o neustavnosti pojedinih odredbi zakona o osnovama rada Vojnoobaveštajne i Vojnobezbednosne agencije, a koje predviđaju da direktor agencije, a ne sud, odobrava primenu mere nadzora nad komunikacijama građana.

Sud je takođe utvrdio da je neusklađen Zakona o krivičnom postupku s Ustavom Srbije, a koji izričito kaže da samo sud može da donese odluku o odstupanju od ustavne garancije o tajnosti komunikacija.

U saopštenju, CEAS ističe da podržava sve mere koje u pravcu poboljšanja situacije predlažu Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i Zaštitnik građana Saša Janković.

Oni su, kako navodi CEAS, jedni od retkih aktera koji na ove probleme sistemski upozoravaju.

CEAS je pozvao sve iskrene proevropske snage u Srbiji da zahtevaju što hitnije usvajanje potrebnih zakona i drugih akata koji bi doveli do njihove primene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track