Sastanak Dačić-Tači ništa spektakularno

Suzana Grubješić

Sastanak Dačić-Tači ništa spektakularno

Politika -
Ovo je sam početak normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali ne verujem da održivo i drugotrajno rešenje može da se postigne do decembra, rekla je potpredsednica vlade

BEOGRAD - Potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da od današnjeg sastanka premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog Hašima Tačija ne treba očekivati ništa spektakularno, jer je reč o "samom početku normalizacije odnosa Beograda i Prištine".

Po njenim rečima, platforma Beograda za pregovore o Kosovu mogla bi "u narednih nekoliko nedelja" da se nađe u parlamentu.

"Ovo je sam početak normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali ne verujem da održivo i drugotrajno rešenje može da se postigne do decembra, što bi nam otvorilo mogućnosti dobijanja uslovnog datuma za pregovore", rekla je Grubješić novinarima u Skupštini Srbije.

Na pitanje zašto premijer ide i na drugi sastanak sa Tačijem bez platforme Beograda, Grubješić je rekla da ima mnogo tema o kojima se može razgovarati, iz tehničkog dijaloga koji je vodila prethodna vlada, a među kojima je najkomplikovanije sprovođenje dogovora o integrisanom uspravljanju administratvnim prelazima.

"Kada bude platofrma gotova ona će dati pun madat za političke pregovora i prostor za postizanje dogovora sa kosovskim Albancima. Očekujem da će platforma u Parlamentu biti u narednih nekoliko nedelja", rekla je Grubješić.

Ona je dodala i da bez kosovskih Srba ne treba ulaziti u političke pregovore, a na pitanje o čemu će konkretno biti reči na današnjem sastanku Dačića i Tačija, Grubješića je ponovila da su to tehnička pitanja, a da će detalje preneti premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track